Annons

Stockholmsbörsen: Kraftigt upp för Swedish Match

Stockholmsbörsen vände under onsdagseftermiddagen minus till plus efter att USA-börserna öppnat högre. De större europeiska handelsplatserna utvecklade sig dock blandat. 

Bild:HANDOUT

Storbolagsindexet OMXS30 slutade upp 0,3 procent till nivån 1.575 efter att ha varit som mest nästan 0,8 procent ned. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till närmare 16 miljarder kronor.

Storbolagsligan toppades av snusjätten Swedish Match, som fått rekommendationen höjd till köp från behåll av Berenberg. Aktien steg 3,7 procent.

"Swedish Match organiska försäljningstillväxt väntas accelerera under 2018 och de främsta drivkrafterna kommer att vara den skandinaviska snusverksamheten, det tobaksfria nikotinsnuset ZYN och chewbags", menade bankens analytiker.

På plus noterades även SCA och Electrolux, upp med 2 respektive 1,6 procent. Nära botten av index låg ABB som tappade 0,8 procent vilket även Nordea gjorde. SSAB som har gått bra tidigare i veckan på amerikanska tullar backade 1,7 procent.

Bland dagens rapportbolag föll hotelloperatören Rezidor nästan 5 procent efter en rapport som visade förlust på nedersta raden samtidigt som utdelning uteblev.

I samma riktning gick Lucara Diamond, ned över 5 procent. Intäkterna var lägre än vissa analytiker räknat med och kostnaderna var större än förväntat.

Även omsorgsbolaget Ambea tappade mark trots att rörelseresultat i kvartalet steg till 70 miljoner från 49 miljoner kronor i det första bokslutet som noterat bolag. Aktien förlorade mer än 7 procent.

Bättre gick det för sektorkollegan Humana, upp 1,4 procent, vars nettoresultat för det fjärde kvartalet var oförändrat jämfört med året innan, samtidigt som utdelningen höjdes med 20 procent. 

Uppåt var det också för vårdkoncernen GHP, som rapporterade en organisk tillväxt på över 10 procent för det fjärde kvartalet. Aktien steg 6 procent.

Ännu högre organisk tillväxt, 13 procent, visade elinstallationsbolaget Garo. Utdelningen höjs med 40 procent till 4 kronor per aktie och aktien var upp nästan 5 procent.

Teknikkonsulten Hifab fick ett hyggligt mottagande på plus 5 procent för sin bokslutsrapport som visade ett ökat rörelseresultat och därtill en återinförd utdelning.

Aktietorgslistade Orgo Tech åkte berg- och dalbana och föll 21 procent under rekordhög omsättning efter en uppgång på hela 47 procent på tisdagen. Bolaget har hängt på kryptovalutaboomen och avser att lansera valutan Orgotoken, som ska kunna användas för betalning i Orgo Techs panel.

Scandi Standard tappade närmare 6 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation till behåll efter tisdagens bokslut då aktien steg 6 procent. Analyshuset oroar sig delvis för hur kycklingbolagets enligt dess guidning lönsamhetsmässigt svaga första halvår i år kommer att tas emot på börsen, och överger därmed sitt köp-råd.  


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?