1515

Stockholmsbörsen: Köprykte höjer Ericsson

Börsen rör sig i sidled under torsdagsförmiddagen. Ericsson går starkt på spekulationer om intresse från Cisco. Sobi har vänt morgonens fall till plus efter stadig uppgång.

Stockholmsbörsen har rört sig i sidled under torsdagsförmiddagen. Strax innan klockan 12:30 är både breda OMXSPI och OMXS30 upp knappt 0,1 procent.

Det har rört sig en del i listorna. Spelbolaget Net Ent steg ordentligt i öppningen efter en starkare rapport än väntat för fjolårets fjärde kvartal men har nu rört sig ner till 75,9 kronor, upp 0,3 procent.

Läkemedelsbolaget Sobi föll först brant i öppningen efter sin kvartalsrapport men har repat sig. Aktien handlas nu upp 0,8 procent till 116,9 kronor.

Telekombolaget Ericsson fortsätter att gå starkt, upp 3,9 procent och därmed dagens högpresterare i OMXS30 med god marginal. Analytiker som nyhetsbyrån Direkt pratat med pekar på en intervju med den amerikanska jätten Ciscos vd Chuck Robbins som den brittiska tidningen Financial Times publicerade på onsdagskvällen.

Där signalerar Cisco-vd:n att bolagets förvärvsstrategi kan vara på väg att ändras och han vill inte utesluta att det blir större förvärv framöver.

”Vi är öppna för alla förvärv som stärker vår strategiska tillväxt”, säger Chuck Robbins till Financial Times.

Redan för ett år sedan uppgav källor för Di att Cisco visat intresse för Ericsson. Det svenska telekombolaget har dock dementerat att det skulle ha förekommit några diskussioner.

Boliden och SSAB tynger fortfarande storbolagsindexet med nedgångar på 1,2 respektive 2,1 procent tillsammans med läkemedelsjätten Astra Zeneca som handlas exklusive utdelning och är ner 3,6 procent.

Lagom till lunch har även Hufvudstaden levererat sin sista kvartalsrapport för 2016. Styrelsen föreslår en utdelning per aktie på 3,3 kronor, en höjning med 20 öre jämfört med året dessförinnan. Omsättningen uppgick till 468 Mkr (451 Mkr) och bruttoresultatet till 326 Mkr (313 Mkr).

Aktien var ner drygt 0,9 procent innan rapporten. Nedgången har nu utökats till knappt 1 procent och Hufvudstaden handlas för 144,5 kronor.

Även Heba har hunnit lämna kvartalsrapport med hyresintäkter på 76,9 Mkr (70,9 Mkr) och ett driftöverskott på 45,5 Mkr (41,3 Mkr). Aktien var på minus innan rapporten och är nu oförändrad men handeln är begränsad.

Det har skett rockader bland fastighetsbolagen som lämnade rapporter tidigare under torsdagen. Kungsleden har vänt från plus till minus 0,4 procent efter att ha varit uppe i toppen av storbolagslistan. Pandox klättrar istället 0,4 procent tillsammans med Diös och Victoria Park.

Sminkbolaget Oriflame och kommunikationssystembolaget HMS Networks håller i morgonens uppgångar på 5,9 respektive 7,1 procent.

Sensys har seglat upp till toppen av mid cap-listan med en uppgång på 7,1 procent efter beskedet att trafiksäkerhetsbolaget tecknat ett treårigt kontrakt värt 25,6 miljoner kronor med en sydeuropeisk kund.

Diamyd Medical handelsstoppades på First North strax efter klockan 10 efter att aktien klättrat över 38 procent. Rusningen kom efter att en artikel i tidningen Läkemedelsvärlden uppmärksammat en pilotstudie av ett preparat mot typ 1-diabetes som bolaget är involverat i.


Innehåll från OffertwayAnnons

Ta tillfället i akt och se över avtalen under semestern

Sommarens lägre tempo är ett bra tillfälle att i lugn och ro fundera över företagets framtid. Vad kan ni göra smartare och var finns pengar att spara? Varför inte passa på att titta över bolagets abonnemangsavtal för telefoni och it? Här finns mycket att vinna. 

Offertway tipsar om hur du kan gå tillväga. 

Läs mer om vägen till rätt avtal 

– Att förhandla företagsavtal för kommunikationstjänster kan vara krävande. Det tar tid att ringa runt och du måste ha helst också vara en duktig förhandlare. Det ville vi ändra på för att göra marknaden mer rättvis, säger Mathias Winberg.  

Tillsammans med kollegan Jonas Lundqvist grundande han Offertway. Det är en oberoende digital tjänst som gör det lättare för företag att jämföra priser och villkor på offerter för företagstjänster som telefoni, växel, bredband, digitala tjänster och körjournaler.  

Stora besparingar

De har försökt att göra tjänsten så enkelt som möjligt.

 – Du fyller bara i ett digitalt formulär och svarar på några frågor om verksamhetens abonnemangsbehov. Det tar bara någon minut. Inom 48 timmar får du offerter från upp till fyra utvalda återförsäljare och kan gå igenom dem i lugn och ro, säger Mathias Winberg.  

– Det är helt upp till dig om du vill gå vidare med någon av dessa, det är inget krav. Men kostnadsbesparingen är oftast påtaglig – upp till 40 procent – så de allra flesta vill det. När du sedan kommer tillbaka från semester går det snabbt att få det nya avtalet och besparingen på plats, vilket ger en skön start på hösten. 

Jonas Lundqvist och Mathias Winberg, grundare av Offertway.
Jonas Lundqvist och Mathias Winberg, grundare av Offertway.

Stora skillnader i avtalen 

Innan Mathias Winberg och Jonas Lundqvist startade Offertway gjorde de en undersökning där de studerade 100 företag och deras telefonikostnader och behov. Den visade sig att det skilde i snitt över 40 procent i månadskostnader för företagsabonnemang med exakt samma innehåll – hos en och samma operatör. 

De hittade inte heller något tydligt samband mellan företagssegment och kostnader.  Oavsett företagets storlek upplevde företagen också att det var krångligt att komma i kontakt med mobiloperatören och få kontroll på sina avtal. 

– Det bekräftade att vi var på rätt spår. Att göra förarbetet på egen hand tar lång tid och är svårt. De företag de pratade med tyckte även att det var knepigt att hitta rätt bland återförsäljare, säger Jonas Lundqvist.

– Men genom att använda vår tjänst blir allt det lättare. Du kan inte bara sänka priset utan även förbättra villkoren och innehållet i tjänsten så att den blir rätt just för dig. Du knyter en lokal återförsäljare till dig och om problem uppstår får du den service och support som krävs.

Läs mer om vägen till rätt avtal 

 

Mer från Offertway

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Offertway och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?