1515

Stockholmsbörsen: Käftsmäll för Autoliv

Hexagon och MTG tar täten i en försiktig börsuppgång. Bilsäkerhetsbolaget Autolivs aktieägare åker däremot på en rejäl käftsmäll.

Efter en rapporttät morgon stiger Stockholmsbörsen försiktigt, breda OMXSPI är upp 0,5 procent och storbolagsindexet OMXS30 drygt 0,3 procent.

Dagens vinnare är Hexagon och MTG. Mätteknikbolaget Hexakon köper amerikanska mjukvarubolaget MSC Software 834 miljoner dollar, nästan 7,3 miljarder kronor.

"Under 2016 omsatte MSC proforma 230 miljoner dollar med stark lönsamhet och en hög andel återkommande intäkter", skriver Hexagon i ett pressmeddelande. Aktien stiger 6,6 procent.

Även mediebolaget MTG placerar sig i toppen av storbolagslistan med en uppgång på 6,6 procent efter morgonens starka rapport.

Skogs- och hygienbolaget SCA hänger på och stiger 3,3 procent. Dagens industri skriver i torsdagsutgåvan att två olika riskkapitalgrupperingar utvärderar köp av SCA:s hygiendel.

Swedbank är tredje storbank att visa sina siffor. Utdelningen på 13,2 kronor är högre än analytikerna räknat med och aktien stiger 1,2 procent.

Klockan 12.00 var det dags för bilsäkerhetsjätten Autoliv att visa korten. Omsättning och resultat var i linje med förväntningarna men en försäljningsnedgång i Nordamerika och oväntat bleka utsikter för 2017 gör att placerarna trycker på säljknappen. Aktien rasar 6 procent.

Marginellt bättre går det för Assa Abloy vars rapport inte övertygade investerarna. En stor nedskrivning och motvind på marknaderna i Asien och Mellanöstern gör att låsbolagets aktie tappar 3,5 procent.

Biometribolaget Fingerprint Cards bjuder för första gången på utdelning, 2 kronor per aktie. Men det hjälper inte när både rörelseresultatet och rörelsemarginalen var klart under analytikernas snittprognoser. Lageruppbyggnad fortsätter också plåga bolaget och aktien faller 3,3 procent.

På mid cap-listan stiger fönsterbolaget Inwido, upp 13,3 procent, efter att ha levererat en kvartalsrapport med starkare operationellt ebita-resultat samt högre omsättning och utdelning än väntat. Listkollegan Gränges backar dock hela 8,5 procent efter att aluminiumbolaget bommat förväntningarna.

Bland övriga rapportbolag tappar läkemedelsjätten Astra Zeneca 1,3 procent efter intäkterna blivit lägre än väntat. Resultatet är annars något högre än väntat på pappret men påverkas av en omvärdering av förvärvsrelaterade skulder.

Dagens kursraket är lilla bioteknikbolaget Neurovive som rusar 27 procent. Bolaget presenterade på morgonen preklinisk data som visade att bolagets substanser har en starkt hämmande effekt på vissa typer av cancer. Aktien är nu upp över 70 procent sedan nyårsafton.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?