1515

Stockholmsbörsen: JM i botten på svag måndagshandel

Den bromsande försäljningen av nyproducerade bostäder fick byggbolaget JM:s riktkurs att sänkas på måndagen. Aktien dök och blev en av de stora förlorarna med en stängning på minus 3,5 procent.

Nordkoreas provsprängning fick världens börser att vika nedåt i veckans inledning. 

Stockholmsbörsen följde Asienbörserna och OMXS30 avslutade ner 0,4 procent. Breda OMXSPI backade 0,6 procent.

På de ledande Europabörserna syntes en liknande utveckling där tyska DAX-indexet var ner 0,3 procent och franska CAC40 avslutade på minus 0,4 procent.

Som ett led i att försäljningen av nyproducerade bostäder bromsar riskerar antalet byggstarter för JM att minska. Det menar analyshuset Pareto som sänkte riktkursen från 260 till 220 på måndagen och fick byggbolaget att toppa förlorarlistan med en nedgång på 3,5 procent.

Strax efter lunch meddelade spelbolaget Betsson att deras vd Ulrik Bengtsson avgår med omedelbar verkan. Beskedet fick aktien att falla tungt och stängde på minus 3,2 procent.

Olika uppfattningar kring strategiska prioriteringar ska ligga bakom avgången.

"I ett sådant scenario, jag har varit i koncernen ganska länge, är det bättre att gå åt olika håll", säger han till nyhetsbyrån Direkt.

På söndagen publicerade Di Magnus Dagels analys där Saab korades till ”veckans aktie” med motiveringen: 

"Sedan toppen i juni har aktien tappat 20 procent. Det utgör ett bra läge att komma in i ett tillväxtbolag med stigande marginaltrend." 

Aktien avslutade dagen i toppen av storbolagslistan med en uppgång på 3,8 procent.

Klädjätten H&M fick sina riktkurser sänkta av flera analyshus på måndagsmorgonen. Anledningen var ökad oro för att reor ska tynga H&M:s tredje kvartal. 

Aktien föll direkt och avslutade dagen ner 0,9 procent på 199 kronor, den första stängningen under 200 kronor sedan september 2011.

Oljebolaget Lundin Petroleum fick en köprekommendation av Nordea, vilket gav aktien ett skutt upp 3,7 procent.

Att regeringen och Vänsterpartiet är överens om ett vinsttak fick välfärdsbolag att falla. Omsorgsbolaget Humana tog stryk av beskedet och stängde på minus 4,7 procent. Även skolkoncernen Academedia föll något och var nere på minus 1,8 procent.

Peter Malmqvist, analyschef på Remium, tror inte att börsen kommer att påverkas nämnvärt av vinsttaket och ser förslaget som ”verkningslöst”.

"Välfärdsbolagen kommer kunna bolla runt siffrorna i sin balansräkning.", säger han i Börsmorgon.

Börsveckan gav en rekommendation till hemelektronikkoncernen Electra på morgonen. Bolaget steg som mest 11,7 procent och avslutade upp 8,9 procent.

Probi tillhörde de stora förlorarna på mid-cap-listan. Probiotikabolaget väckte sina aktieägare på lördagsmorgonen med en vinstvarning sedan en av bolagets största kunder meddelat att de kommer att fortsätta dra ner på sina lager.

Det fick bolaget att rasa på måndagen. Aktien stängde ner 29,5 procent på 308 kronor.


Innehåll från OffertwayAnnons

Ta tillfället i akt och se över avtalen under semestern

Sommarens lägre tempo är ett bra tillfälle att i lugn och ro fundera över företagets framtid. Vad kan ni göra smartare och var finns pengar att spara? Varför inte passa på att titta över bolagets abonnemangsavtal för telefoni och it? Här finns mycket att vinna. 

Offertway tipsar om hur du kan gå tillväga. 

Läs mer om vägen till rätt avtal 

– Att förhandla företagsavtal för kommunikationstjänster kan vara krävande. Det tar tid att ringa runt och du måste ha helst också vara en duktig förhandlare. Det ville vi ändra på för att göra marknaden mer rättvis, säger Mathias Winberg.  

Tillsammans med kollegan Jonas Lundqvist grundande han Offertway. Det är en oberoende digital tjänst som gör det lättare för företag att jämföra priser och villkor på offerter för företagstjänster som telefoni, växel, bredband, digitala tjänster och körjournaler.  

Stora besparingar

De har försökt att göra tjänsten så enkelt som möjligt.

 – Du fyller bara i ett digitalt formulär och svarar på några frågor om verksamhetens abonnemangsbehov. Det tar bara någon minut. Inom 48 timmar får du offerter från upp till fyra utvalda återförsäljare och kan gå igenom dem i lugn och ro, säger Mathias Winberg.  

– Det är helt upp till dig om du vill gå vidare med någon av dessa, det är inget krav. Men kostnadsbesparingen är oftast påtaglig – upp till 40 procent – så de allra flesta vill det. När du sedan kommer tillbaka från semester går det snabbt att få det nya avtalet och besparingen på plats, vilket ger en skön start på hösten. 

Jonas Lundqvist och Mathias Winberg, grundare av Offertway.
Jonas Lundqvist och Mathias Winberg, grundare av Offertway.

Stora skillnader i avtalen 

Innan Mathias Winberg och Jonas Lundqvist startade Offertway gjorde de en undersökning där de studerade 100 företag och deras telefonikostnader och behov. Den visade sig att det skilde i snitt över 40 procent i månadskostnader för företagsabonnemang med exakt samma innehåll – hos en och samma operatör. 

De hittade inte heller något tydligt samband mellan företagssegment och kostnader.  Oavsett företagets storlek upplevde företagen också att det var krångligt att komma i kontakt med mobiloperatören och få kontroll på sina avtal. 

– Det bekräftade att vi var på rätt spår. Att göra förarbetet på egen hand tar lång tid och är svårt. De företag de pratade med tyckte även att det var knepigt att hitta rätt bland återförsäljare, säger Jonas Lundqvist.

– Men genom att använda vår tjänst blir allt det lättare. Du kan inte bara sänka priset utan även förbättra villkoren och innehållet i tjänsten så att den blir rätt just för dig. Du knyter en lokal återförsäljare till dig och om problem uppstår får du den service och support som krävs.

Läs mer om vägen till rätt avtal 

 

Mer från Offertway

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Offertway och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?