Stockholmsbörsen: Jättarnas rapporter tynger

Stockholmsbörsens utveckling hämmades på fredagen av att SSAB:s och Atlas Copcos rapporter inte infriat marknadens förväntningar.

Strax innan 14 var storbolagsindexet OMXS30 i stort oförändrad vid nivån 1.605. Omsättningen var då drygt 8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. I Europa var samtidigt tyska DAX upp 0,2 procent och franska CAC40 ökade 1,0 procent.

Atlas Copco A föll 4 procent efter att bolaget rapporterat vid lunchtid. Bolagets rörelseresultat var 4 procent lägre än Inquiry Financials analytikersnitt. Inom verkstad var Sandvik 1,8 procent lägre.

Vidare inom cykliskt tappade SSAB uppemot 3 procent i rapportfloran. Stålbolagets kvartalsrörelseresultat om 843 miljoner kronor var 17 procent lägre än analytikernas förväntningar som låg på 1.013 miljoner kronor. Prispress i Nordamerika bidrog i hög grad till att resultatet kom in under förväntan. Dock blev det utdelning för första gången på fem år, vilket i och för sig var väntat.

Telia Company stod däremot upp väl mot marknadens förväntningar för det fjärde kvartalet. Den underliggande vinsten mätt som ebitda före engångsposter var i linje med marknadens förväntningar. Det justerade rörelseresultatet uppgick till 6.590 miljoner kronor. Ett förbättrat kassaflöde och att bolaget avser att upprätthålla utdelningen mottogs positivt av marknaden. Aktien klättrade 3,4 procent och sektorkollegan Tele2 ökade 2,2 procent.

Cloetta föreslog överraskande en extrautdelning i sitt bokslut. Omsättningen och det underliggande resultatet var ungefär som väntat. Aktien avancerade nära 9 procent.

Industridistributören Ahlsell visade i sin rapport för det fjärde kvartalet upp en bättre vinst än väntat. Resultatet per aktie var 10 procent över analytikernas förväntningar. Vd Johan Nilsson uppger i rapporten att efterfrågan på bolagets produkter väntas bli god under 2018. Aktien steg 2,3 procent.

Beijer Electronics rasade 12 procent efter att ha redovisat ett svagt positivt rörelseresultat för det fjärde kvartalet. Vd:n vd Per Samuelsson konstaterade i bokslutet att resultatet fortfarande ligger på en otillräcklig nivå.

Nordea steg 1,1 procent efter torsdagens rapporttapp om drygt 4 procent. Inom nordisk banksektor, som följde Nordea nedåt på torsdagen, skedde överlag återhämtning på fredagen. Exempelvis var SEB upp 1,3 procent.

Fingerprint fortsatte ned ytterligare 6 procent efter torsdagens vinstvarning då aktien föll 18 procent.

Powercell retirerade 14 procent efter att storägare sålt fyra miljoner aktier.

I analysflödet har ABG Sundal Collier sänkt Betsson till behåll från köp och betting-bolaget föll nära 4 procent. ABG har samtidigt höjt sin rekommendation för Knowit till köp från behåll. Aktien var upp kring 3 procent.

Senare under fredagseftermiddagen står amerikanskt BNP-estimat för fjärde kvartalet på agendan. USA-terminerna var från 0,2 till 0,4 procent högre i väntan på statistiken.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?