1515
Annons

Stockholmsbörsen: Italiensk regeringskollaps stärker

Stockholmsbörsen har stigit i den inledande måndagshandeln. Finansmarknaderna ser positivt på att Italiens president Sergio Mattarella avvisat populistpartiernas val av en euroskeptisk finansminister och att försöket att bilda regering därmed föll, något som dock kan leda till nyval och ökade politiska problem framöver.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var vid 10-tiden upp 0,6 procent till nivån 1.597. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 1,4 miljarder kronor.

Visst marknadsstöd kom samtidigt från att USA:s president Donald Trump verkar bekräfta att hans planerade möte med Nordkoreas Kim Jong-Un är tillbaka på spåret, tre dagar efter att Trump avblåst mötet. Marknaderna i Storbritannien och USA håller helgstängt på måndagen.

I skogssektorn steg Stora Enso 3,0 procent, SCA med 2,0 procent och Holmen med 1,3 procent. Den svenska skogen blir allt tätare enligt en ny undersökning, samtidigt som efterfrågan på skogsprodukter har ökat kraftigt de senaste åren, skrev Dagens Industri.

Oljebolagen stod överlag emot att oljepriserna har utökat de nedgångar som inträffade i fredags. Det har kommit signaler från producentländer om möjliga utbudsökningar. Lundin Petroleum och Enquest sjönk 0,3 procent vardera.

Atlas Copco har fått höjd rekommendation av Pareto Securities till köp och riktkursen uppskruvad från 370 till 410 kronor. Aktien steg 1,2 procent.

Vd:n för Atlas Copcos gruv- och infrastrukturdel Epiroc, som ska delas ut och noteras strax före midsommar, ifrågasätter att en konsolidering av hela värdekedjan skulle medföra stora fördelar, enligt en intervju med Dagens Industri.

Telia har tillsatt nya chefer i Danmark respektive Sverige. Danmark har länge varit bolagets stora problemmarknad. Aktien sjönk marginellt i spåren av fredagens nedgång som kom efter uppgifterna om att bolaget befinner sig i samtal om att köpa Bonnier-koncernens tv-del.

Fingerprint Cards storägare Johan Carlström, som är nominerad till styrelseordförande, tror på en comeback för det prispressade biometribolaget på två-tre års sikt, enligt en intervju i Svenska Dagbladet. Fingerprint ökade 2,0 procent.

Måndagen innebar första dag för handel på First North för I-Tech som säljer en färgtillsats som motverkar påväxt av havstulpaner på fartyg. Aktien handlades vid 21:50 kronor, en uppgång på 5 procent jämfört med teckningskursen på 20:50 kronor. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt nyligen sade vd Philip Chaabane att I-Tech kan nå lönsamhet från slutet av 2019 utan en kraftig expansion av antalet anställda. Samtidigt medgav han att det är svårt att slå sig in i en konservativ bransch.

NCC får köpråd av DI som anser att hög direktavkastning, stark balansräkning och stor förbättringspotential inom bygg lockar. Aktien avancerade 2,9 procent.

Formpipe Software steg 5 procent efter ett köpråd från Börsveckan.

Styrelsen i Impact Coatings har sparkat bolagets vd, grundare och storägare Henrik Ljungcrantz. Aktien föll 2,3 procent.

Zetadisplay köper ett norskt bolag och tar in 75 miljoner kronor i en emission. Aktien pressades 7 procent.

Flera möbel- och heminredningssajter inom Bygghemma, som noterades på Stockholmsbörsen under våren, använder sig av rekommenderade priser i sin marknadsföring på ett vilseledande sätt, enligt en granskning från SVT:s konsumentredaktion Plus. Bygghemma sjönk 0,7 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?