ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: Italienoro satte press på banksektorn

Stockholmsbörsen sjönk något på onsdagen efter press i banksektorn som kom i kölvattnet av oro kring det politiska och ekonomiska läget i Italien. En del verkstadsbolag gick desto starkare, samtidigt som bostadsutvecklare gynnades av positiva prissignaler för april.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,3 procent till 1.602. Aktier för 17,3 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen.

De svenska storbankerna toppade förlorarlistan. Nordea sjönk 2,6 procent, SEB 1,5 procent och Handelsbanken 1,4 procent. Även i övriga Europa sjönk storbanksaktier.

Enligt medieuppgifter kan Italiens potentiella koalitionsregering med populistpartier komma att be ECB om skuldlättnader, efterfråga en mekanism för att lämna euron samt vilja omförhandla Italiens EU-budget. 

"Partierna har diskuterat politik som skulle orsaka betydande budgetunderskott och skulder. Allt antyder att det finns en allvarlig risk för ihållande avyttringar av italienska statsobligationer under de kommande åren", skrev Capital Economics i en analys.

Aktier för svenska bostadsutvecklare gynnades under dagen av att bostadspriserna enligt Valueguards statistik ökade i april. Bonava steg med 3 procent och JM med över 8 procent. Nordea har för övrigt tagit in JM i sin modellportfölj. Banken menar samtidigt att det är dags för en mer defensiv attityd till aktiemarknaden. Munters fick lämna portföljen och aktien sjönk med 0,6 procent.

Bland de delårsrapporterande bolagen var onsdagens vinnare spelbolaget THQ som rusade 18 procent. Bolaget höll även en kapitalmarknadsdag där ett av budskapen var att även om THQ flerdubblade sin storlek genom vinterns köp av Koch Media så har spelbolaget fortfarande stora möjligheter att växa. 

Hjälpmedelsbolaget Adderacare rasade dock 23 procent efter ett svagt kvartal som bolaget inte alls var nöjda med.

Omsorgsbolaget Humana steg med 4,5 procent. Nettovinsten i kvartalet växte med 13 procent till 45 miljoner kronor.

Kuvert- och specialförpackningsföretaget Bong vände dock till förlust i kvartalet efter press från vissa engångsposter och en något minskande försäljning. Aktien sjönk 4,4 procent.

Etikettsbolaget Nilörn redovisade en lägre vinst efter minskad försäljning. Aktien tappade 3,6 procent.

Värmeteknikbolaget Nibes aktie tappade 1,0 procent trots siffror som överlag var något bättre än förväntningarna, bland annat tack vare hög organisk tillväxt för värmepumpar. Aktien har dock rusat runt 15 procent till nya rekord den senaste månaden.

Astra Zeneca steg 0,5 procent. Läkemedelsbolaget överväger att sälja rättigheterna till sin storsäljande kolesterolsänkare Crestor på USA-marknaden, rapporterade Bloomberg News med hänvisning till personer med insyn.

Atlas Copco väntar sig tvåsiffrig organisk ordertillväxt i affärsområdet Vakuumteknik under 2018, trots att det första kvartalets orderingång bara steg med 2 procent organiskt, uppgav affärsområdeschef Geert Follens för Reuters. Aktien var upp 1,2 procent.

Gruvbolaget Boliden var bara ned med 4:30 kronor under första handelsdagen utan rätt till inlösenprogrammet på 5:75 kronor.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies