ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: Intrum Justitia i botten på sur börs

Stockholmsbörsen fortsatte nedåt på torsdagen, efter att ha noterat årets sämsta handelsdag på onsdagen. Inkassobolaget Intrum Justitia stack ut i negativ bemärkelse med ett ras på 11.7 procent.

Onsdagen bjöd på årets största nedgång med ett tapp om 1,4 procent för OMXSPI och turbulensen kring den amerikanske presidenten Donald Trump bidrar till den fortsatt oroliga stämningen. Stockholmsbörsens breda OMXSPI stängde ned 1 procent, medan storbolagsindexet OMXS30 backade 0,8 procent. Även i Europa var börshumöret dystert; Londonbörsens FTSE 100-index stängde dagen ned 0,9 procent.

Index var nere på lägre nivåer under torsdagen men när börserna i USA öppnade och rekylerade uppåt hakade Stockholmsbörsen och övriga europeiska börser på.

I Stockholm var Intrum Justitia dagens huvudrollsinnehavare med ett ras på 11,7 procent. För att blidka EU-kommissionen har man föreslagit avyttringar som motsvarar 30 procent av synergierna som väntas efter sammanslagningen med Lindorff.

Nordea konstaterar i en kommentar att de föreslagna eftergifterna är ”klart större” än vad banken, och de två bolagen, räknat med.

Intrum Justitia anser att risken för att EU-kommissionen inte ska ta emot förslaget på ett positivt sätt är mycket låg.

”Vi hade någon form av eftergifter i kalkylerna så på så sätt är detta inte någon överraskning”, säger bolagets finanschef Erik Forsberg under morgonens telefonkonferens för nyhetsbyråer, enligt Direkt.

Nedgången på Stockholmsbörsen var bred, men verkstadsbolagen låg under värst press då exempelvis Volvo backade 2,2 procent.

Kullagerjätten SKF sjönk samtidigt med 1,6 procent efter en sänkt rekommendation från Morgan Stanley. Investmentbanken drog även ned sin syn på verkstadssektorn som helhet till försiktig från tidigare neutral.

Rekommendationsförändringar präglade även handeln i diverse andra aktier.

Bilia sjönk med 3,9 procent efter att SEB sänkt till behåll från köp. Platzer sjönk med 1,2 procent, trots att SEB inlett bevakning med en köprekommendation.

Actic steg dock med 6,3 procent efter köprekommendationen som inleder SEB:s bevakning av bolaget.

Nordea var ett av blott en handfull storbolag som höll sig ovan ytan. Aktien steg med 1,1 procent efter att Danske Bank höjt rekommendationen till köp från behåll, enligt Direkt.

MTG steg i sin tur med 1,3 procent efter en köprekommendation från SEB.

Även Lundin Mining och Betsson mot strömmen då aktierna klättrade med 2,1 respektive 1 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies