1515

Stockholmsbörsen: Intrum Justitia faller tungt på rapporten

Efter tre minusdagar i rad handlades Stockholmsbörsen på lätt plus på tisdagen, med näring från en oväntat stark konjunkturindikator i Tyskland.

Rapportfloden tog ny fart och marknaden reagerade påtagligt på en del av rapporterna som släpptes, med flera negativa reaktioner. Bland de bolag som straffades hårdast fanns Intrum Justitia, finländska bolagen UPM-Kymmene och Outokumpu samt Recipharm. I spåren av UPM Kymmenes svaga rapport pressades Stora Enso rejält.

Vid lunchtid, klockan 12.40, var OMXS30 upp 0,2 procent till 1.570,0, vilket var en viss avmattning från förmiddagens nivåer. Omsättningen på Stockholmsbörsen låg på 5,9 miljarder kronor.

På konjunkturfronten bjöd tyska IFO-index på rekordnivån 116,0 för juli, högre än marknadsförväntningarna på 114,9.

Bland storbolag som drog upp börsindex fanns Boliden och Lundin Petroleum, båda med kurslyft på cirka 2 procent och Skanska (+0,7 procent). Längst ned i OMXS30 med en nedgång på cirka 1 procent återfanns H&M, mest omsatta aktie vid lunchtid. Fingerprint Cards, som har stigit fem cirka dagar i rad med sammanlagt cirka 20 procent dessförinnan, backade 0,4 procent.

Bland rapporterande bolag toppade Intrum Justitia, som håller på att integreras med Lindorff, förlorarlistan bland större bolag med en nedgång på 4,5 procent. Omsättning proforma och justerad proforma-ebit var bättre än väntat men det såg sämre ut längre ned i resultaträkningen. Bland annat tyngde transaktionskostnader med Lindorff. Rapporten beskrevs av en analytiker som "knepig" då det är svårt att sätta siffrorna i relation till analytikernas väntevärde med tanke på den svårighet att prognostisera som sammanslagningen med Lindorff har fört med sig.

"Jag tror nog det har mycket att göra med att ingen riktigt vet vad man skulle vänta sig inför. Då har man inget att jämföra med", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Därtill var avkastningen på köpta fordringar lägre än i fjol, delvis som en följd av prispress.

Finländska skogsbolaget UPM Kymmenes aktie föll nästan i paritet med en fura i på Helsingforsbörsen, 8,5 procent, efter något högre kostnader än väntat och ett rörelseresultat som var 11 procent lägre än SME-förväntningarna.

Mikael Jåfs, analytiker på Kepler Cheuvreux, påminner om att UPM Kymmene tidigare har haft mycket kraftiga rapportreaktioner till följd av marknadens "felaktiga perception" om en svag balansräkning, och att detta mönster dröjer sig kvar trots att balansräkningen nu är mycket stark.

Kursrörelsen i Stora Enso, -4,4 procent, är även det ett exempel på kvardröjande mönster enligt Mikael Jåfs, då de två bolagens aktier traditionellt har "gått hand i hand".

Skogsbolagen SCA och Holmen klarade sig bättre med oförändrad kurs respektive ett minus på 1 procent.

Finländska ståltillverkaren Outokumpu som tidigare hade vinstvarnat för andra kvartalet, räknar med ett markant lägre justerat ebitda-resultat för det tredje kvartalet, dels till följd av säsongsfaktorer men också lägre priser och volymer av ferrokrom samt förluster från råmaterialrelaterade lager och metallderivat. Aktien föll över 7 procent på Helsingforsbörsen efter rapportsläppet.

Recipharm, legotillverkare inom läkemedelsindustrin, flaggade i sin rapport för att det kommer att bli svårt att nå marginalmålet i år, enligt en vd-kommentar till Direkt på grund av förseningar i internationaliseringssträvanden i både Tyskland, Indien och USA. Aktien backade drygt 8 procent.

Ögonsensorbolaget Tobiis rörelseförlust steg trots ökad omsättning, efter ökande investeringar i affärsområdet Tobii Tech. Konsolideringen i marknaden fortsätter och ger möjligheter för Tobii att stärka sin position enligt vd-kommentar i rapporten, men aktien backade 2,8 procent.

Medivir backade 1,8 prodent. Kvartalsrapporten visade en omsättning för kvarvarande verksamhet på 9,5 miljoner kronor (36,9 samma månader i fjol) med en ebitda-förlust på 90,9 miljoner kronor (-60,2).

Marknadsreaktionen på Haldexnyheten om fördjupad EU-granskning av Knorr-Bremses bud var begränsad; minus 0,2 procent.

Tele2 backade 0,3 procent efter en rekommendationssänkning från köp till behåll från Kepler Cheuvreux.

Teknikhandelsbolaget Indutrades andra kvartal uppfyllde analytikernas förväntningar på i stort sett samtliga punkter och aktien noterades kring oförändrad nivå jämfört med måndagens stängning knappt två timmar efter rapportsläppet.


Innehåll från NetsAnnons

Ny mätning: E-handelns framtid är ljus – men fraktkris och bristande betalningslösningar kan påverka negativt

Patrik Müller, e-handelsexpert på betalleverantören Nets.
Patrik Müller, e-handelsexpert på betalleverantören Nets.

Den pågående pandemin har lett till förändringar i konsumtionsmönsteret hos svenskarna. Betydligt fler uppger att de handlar mer på nätet numera på grund av Covid-19: 37 procent för första halvåret i år jämfört med 22 procent andra halvåret ifjol.

Men störningar i de globala försörjningskedjorna kan hota den positiva trenden, liksom webbutikers brister i betalningsmodellen till konsumenterna.

– Att överraskas av ett högt fraktpris eller andra oväntade kostnader i kassan upplevs som väldigt negativt och leder till att många köp på nätet avbryts, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på betalleverantören Nets.

Nets mäter varje år den svenska e-handelsmarknaden och kan nu visa resultatet för det första halvåret, januari till juni 2021. Under den här perioden har svenskarna handlat tjänster, resor och produkter för totalt 105 miljarder kronor på nätet, vilket kan jämföras med drygt 215 miljarder för helåret 2020. E-handeln går nu in i en positiv period – men det finns faktorer som kan påverka. 

Nets rapport ger insyn i branschen

Mätningen, som genomförs löpande per månad av Sifo/Kantar och bygger på intervjuer med totalt 1 500 svenskar, visar att e-handeln i Sverige har fått en positiv skjuts av den pågående pandemin. Undantaget är resor som minskat dramatiskt. 

Men fler svenskar uppger att de handlar mer på nätet numera och av andra anledningar än förut. Traditionellt har pris, bekvämlighet och tidsbesparing varit viktigast, men nu är även social distansering en faktor. Nästan en fjärdedel av svenskarna som handlar på nätet gör detta för att undvika folksamlingar.  

Produkthandeln på nätet går fortsatt starkt men den pågående fraktkrisen kan hota nya rekord. Hittills i år har svenskarna handlat produkter för totalt 70,4 miljarder kronor på nätet, vilket kan jämföras med 150,5 miljarder för helåret ifjol. 

Tjänster noterar 19,1 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 33,2 miljarder för helåret ifjol. Den historiskt största enskilda tjänsten på nätet är biljetter till evenemang, vilket lidit mycket på grund av restriktionerna – men som nu ser ljus i mörkret i och med att dessa lyfts.

Resekategorin som varit klart störst på nätet i alla år innan pandemin noterar 15,8 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 31,4 miljarder för helåret ifjol. Då var detta dock en minskning med hela 100 miljarder jämfört med 2019, eftersom resandet decimerades mycket kraftigt på grund av Covid-19.

– Försäljning av alla typer av biljetter till evenemang lär explodera i och med att restriktionerna nu lyfts. Hur resor kommer att utvecklas återstår att se, det är ett fortsatt intensivt klimatfokus men fler vaccinerade och lättade restriktioner i allt fler länder kommer nog innebära att även resandet tar fart, säger Patrik Müller.

Containerbrist kan hota e-handeln

Men det finns orosmoln på e-handelshimmelen: just nu är en faktor den globala fraktkrisen och bristen på containrar. Kapacitetsbrist och trängsel i hamnar och farleder världen över har gjort att priset på containerfrakt mångdubblats det senaste året. Det har gjort att priser hos konsumenterna skjutit i höjden samtidigt som leveranser från producenter till webbutiker uteblivit.

En annan generell faktor är bristande prisinformation och komplicerade betallösningar som får många konsumenter att avbryta köpet på nätet, vilket påverkar den totala försäljningen negativt. 

– Den absolut största anledningen, som en tredjedel av svenska uppger som förklaring till att de avbrutit ett pågående köp, är att slutpriset när fraktkostnaden inkluderats blivit för högt. Att överraskas av ett högt fraktpris i kassan upplevs som väldigt negativt. Vill man motverka detta så måste webbutikerna kommunicera slutpriset i ett tidigare skede, eller baka in det i försäljningspriset så att produkten kan erbjudas fraktfritt, säger Patrik Müller.

Fler äldre personer uppger också att de avbrutit ett köp eftersom betalningsprocessen varit för krånglig.

– Var femte person säger att de skulle handla mer på nätet om deras kortuppgifter sparades hos webbutiken tills nästa gång. Vill e-handlarna öka sin försäljning kan det vara värt att förenkla sin betalningslösning säger Patrik Müller.

Rapporten Svensk E-handel har publicerats årligen sedan 2007. Rapporten för 2020 kan laddas ner här.

Om Nets 

Med en tro på enkelhet och säkerhet som grunden för tillväxt och framsteg driver Nets betallösningar för en enklare morgondag för både banker, företag och konsumenter i hela Europa. För mer information www.nets.eu. 

Nets är en del av den ledande europeiska betalleverantören Nexi Group. 

För mer information se: www.nets.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?