1515

Stockholmsbörsen: Index vände ned på svag rapport

Stockholmsbörsen inledde börsveckan något uppåt, men en svag rapport från Atlas Copco fick index att vända ned på ett ögonblick. Rapportsäsongen har nu gått upp i full styrka och när veckan är slut kommer merparten av bolagen på OMXS30 att ha rapporterat för det andra kvartalet.

De ledande Europabörserna handlades till mindre förändringar på nedsidan, bortsett från Londonbörsen som steg.

Klockan 13.10 hade OMXS30 backat 0,6 procent till 1.637 och aktier för cirka 9,6 miljarder kronor hade hunnit byta ägare på Stockholmsbörsen.

Bland verkstadsbolagen rapporterade Atlas Copco, Sandvik och Alfa Laval. Atlas Copco var ett sänke på börsen med en nedgång på över 7 procent. Rapporten var svag både vad gäller orderingång och resultat. Nordea förväntar sig att de underliggande estimaten sätts ned med cirka 3 procent.

Sandviks rapport släpptes före utsatt tid. Trots ett bättre resultat än väntat och en något bättre orderingång än förväntningarna sänktes aktien dock strax under 3 procent efter vad som av RBC Capital Markets beskrivs som högt ställda förväntningar hos investerarna.

Bäst av de tre rapporterande verkstadsbolagen utvecklades Alfa Laval med en uppgång på 4,6 procent. Orderingången såväl som det justerade rörelseresultatet var starkt.

Hennes & Mauritz försäljning steg 7 procent i juni. Utfallet var i linje med SME Direkts konsensus. H&M har beslutat sig för att upphöra med månadsvisa försäljningssiffror och i stället göra kvartalsvisa uppdateringar. Ett besked kom även om att klädkedjan ska hålla kapitalmarknadsdagar. Aktien var upp 2 procent.

Astra Zenecas vd Pascal Soriot, som i förra veckan ryktades vara på väg till Teva, planerar enligt källor till Bloomberg att fortsätta som vd för Astra Zeneca under överskådlig framtid. Aktien avancerade 2 procent.

Medicinteknikbolaget Getinge redovisade ett svagare resultat och orderingång än väntat. Bolagets utveckling under det andra kvartalet var inte tillfredsställande, enligt vd Mattias Perjos. Bland analytikerkommentarerna nämnde Handelsbanken att de hade svårt att hitta positiva inslag i rapporten medan Morgan Stanley påpekade en ökad oro för trenderna för orderingången och tillväxten. Getinge backade en bit under 8 procent.

Fönstertillverkaren Inwido föll också tungt och var ned 10 procent efter sin rapport.

Maskritartillverkaren Mycronic lyfte 3,6 procent efter att ha offentliggjort en order på ett Prexision-MMS mätsystem, samt en uppgradering av ett annat system, med ett sammanlagt värde av 18-22 miljoner dollar.

Vitrolife fortsatte upp närapå 9 procent efter fredagens rapport som visade på stark tillväxt.

IT-konsulten Knowit backade 2,4 procent efter att ha redovisat ett något lägre resultat trots stigande nettoomsättning. Byggvarukedjan Byggmax gick åt andra hållet och steg knappt 4 procent, sedan bolaget redovisat högre vinst och bättre bruttomarginal efter stigande omsättning.

SSAB A, som handlades drygt 2 procent högre, har höjts av Citi från neutral till köp.

SEB Equities inleder bevakning av spelbolaget Mr Green med rekommendationen köp och riktkursen 48 kronor. Spelaktien var upp nästan 4 procent till 39:90 kronor.

Graf: OMXS30 den 17 juli 2017.

image

Källa: Infront.

 Innehåll från ConstructorAnnons

De erbjuder en helhetslösning i en föränderlig värld av logistik

Digitaliseringen och pandemin har lett till förändrade köpvanor och därmed nya och högre krav från konsumenter. För att möta de här kraven och stå sig i en ökad konkurrens måste företag ha en väl fungerade logistiklösning. Här kan Constructor, som en ledande leverantör av förvaring- och lagringslösningar, hjälpa till. 

I dag ska varor vara lättillgängliga, prisvärda och levereras snabbt, krav som realiserats i och med den ökade e-handeln. Oavsett om man har en stor eller liten e-handel, eller en fysisk butik med ett närliggande mindre lager erbjuder Constructor logistiklösningar optimerade efter respektive verksamhet. 

– Vi levererar logistiklösningar efter noggrann behovsanalys. Där varuflöde, flexibilitet, lokalresurser, med mera väges in för att erbjuda den bästa lösningen till varje enskild kund, oavsett bransch eller storlek, säger Alejandro Armas, vd för Constructor Sverige.

Constructor levererar och projektleder till överlämnade av komplett installation. Dessutom erbjuder de årliga besiktningar enligt Arbetsmiljöverkets regler, utförda av deras experter. 

Effektivisera verksamheten och spara pengar 

Genom att investera i rätt logistiklösning kan företag öka sin tillgänglighet. Minska risken för plockfel, minimera sina hanteringstider samtidigt som man maximerar kapaciteten av nuvarande lagerutrymme.  

– Med våra lösningar inom exempelvis lagerhållning och distribution kan man förbättra sin noggrannhet och göra stora tidsbesparingar, men även skapa en säkrare och ergonomisk lagermiljö med färre tunga lyft och mindre risk för skador och olyckor, säger Alejandro Armas och fortsätter: 

– Beroende på företagets investeringsmöjligheter implementerar vi de lämpligaste lösningarna de kan köpa in i nuläget. Långsiktigt kommer de att spara pengar på investeringen och kan vidare effektivisera sin logistikösning tillsammans med oss. 

Satsar på automatisering och hållbarhet 

Constructor tillsammans med övriga bolag i koncernen Gonvarri Material Handling satsar nu ytterligare på automationslösningar.

– En automatisering av hela eller delar av sin internlogistik innebär ofta en större initial investering för våra kunder. Dock ser de att återbetalning kommer direkt i form av minskat resursbehov, bättre ergonomi, minskat ytbehov samt lägre antal fel och reklamationer. Våra automationslösningar kan användas både fristående och som integrerade lösningar till våra kunders lagersystem för att skapa en helt sömlös process. Lösningarna är flexibla och skulle det ske en stor ökad efterfrågan kommer man kunna möta den, säger Alejandro Armas.

Med Constructors semiautomatiserade lösningar och flexibla hissautomater kan deras kunder växa ett automationssteg i taget. Utöver automatisering satsar de även på att komma in i nya branscher som jobbar med hållbara och klimatsmarta lösningar. Constructor har bland annat levererat lösningar till verksamheter som bedriver vertikal odling.

– Eftersom Constructor vill bidra till att minska utsläppen genom klimatsmarta lösningar vill vi hjälpa den här typen av innovativa företag att utvecklas och växa i Sverige, avslutar Alejandro Armas.

Om Constructor 

Constructor är en ledande leverantör av förvaring- och lagringslösningar. De hjälper sina kunder genom hela processen, från planering till installation och teknisk support. Sedan 2018 tillhör Constructor, tillsammans med andra varumärken i Europa, koncernen Gonvarri Industries.

Läs mer på constructor.se

Mer från Constructor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Constructor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?