1515
Annons

Stockholmsbörsen: Index svängde ned till slut

Stockholmsbörsen avslutade dagen med en negativ utveckling där rapporterande H&M och Ericsson stack ut rejält på nedsidan bland storbolagen. Index låg länge och svävade runt nollan, men vände ner i eftermiddagshandeln.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ner med 0,6 procent till 1.593. Omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på nästan 28 miljarder kronor.

Den rejält pressade H&M HM B -0,96% Dagens utveckling -aktien trycktes ner ytterligare en bra bit efter att klädjätten släppt sitt bokslut. I rapporten överraskade bolaget marknaden med en förklädd nyemission och sänkt butiksexpansionsmål. Att bolaget valt att ge ägare möjlighet till utdelning av egna nya H&M-aktier tolkades som en nyemission. Att resultatet var något bättre än väntat och utdelningen oförändrad hjälpte föga. Aktien stängde på den lägsta nivån för dagen, drygt 139 kronor, vilket också var den lägsta noteringen sedan 2008. I procent blev fallet 10,6 procent.

En rejäl rapportbesvikelse bjöd även telekombolaget Ericsson på. Aktien tappade drygt 9 procent efter att det visat sig att resultatet var klart sämre än väntat. Att utdelningen lämnades oförändrad och att bolaget väntar sig resultatförbättringar framöver tog marknaden inte någon större notis kring.

Bland rapportvinnarna fanns vitvarutillverkaren Electrolux ELUX B -1,86% Dagens utveckling . Marknaden tog emot rapporten med öppna armar och höjde kursen med närmare 7 procent. Kvartalsresultat och försäljning var bättre än väntat. Dessutom noterades en positiv organisk tillväxt för första gången sedan första kvartalet 2016.  

Även lastbilstillverkaren Volvo steg på rapporten. Framförallt var orderingången bättre än väntat medan kvartalsresultatet var något sämre. Bolaget höjde sina lastbilsprognoser för 2018 vilket bidrog till att aktien steg med 0,6 procent. 

Bland rapporterande bolag fanns även SEB SEB A -0,45% Dagens utveckling . Bolaget visade upp ett rörelseresultat som var 16 procent högre än väntat. Banken belönades med en blygsam uppgång på 0,3 procent.

Securitas SECU B -1,48% Dagens utveckling backade 0,5 procent efter att Alf Göransson släppt sin 44:e och sista kvartalsrapport som vd för säkerhetsbolaget. Rörelseresultat låg strax under analytikernas förväntningar. En plump i rapporten var marginalutvecklingen i Nordamerika som var något svagare än väntat beroende på uppstartskostnader för nya kunder.

Även kredithanteringsföretaget Intrum gick svagt. Aktien rasade nära 9 procent efter en rapport som tydligt svek förväntningarna. 

I övrigt fortsatte skogsbolaget SCA SCA B -0,40% Dagens utveckling ned 2,7 procent efter tisdagens rapporttapp på drygt 3 procent. Holmen studsade emellertid upp med 3,8 procent efter tisdagens rapportnedgång på 9 procent. 

Rapporterande Qliro QLIRO -0,34% Dagens utveckling var 4 procent ner efter försämrad rörelsemarginal och C-Rad tappade 6 procent trots att bolaget vänt till en mindre vinst under fjärde kvartalet. 

Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Modeskaparen Issey Miyake död

Den japanske modeskaparen Issey Miyake har avlidit, 84 år gammal. Hans internationella karriär sträckte sig över mer än 50 år.

Issey Miyake, modeskaparen bakom Steve Jobs svarta polotröjor, är död.
Issey Miyake, modeskaparen bakom Steve Jobs svarta polotröjor, är död.

Issey Miyake var en av flera unga japanska designers som nådde framgång i Paris från mitten av 1970-talet. Han blev främst känd för klädmärket som bär hans namn.

Modelegendaren avled den 5 augusti, meddelar en av hans medarbetare. Enligt hans egen önskan ska han redan ha begravts med endast anhöriga närvarande. Det ska inte finnas några planer på en större ceremoni.

Issey Miyake stod bakom bekväma kläder i avant garde-stil. Bland annat gjorde han kläder med veck som var permanenta och som inte skrynklade.

Han gjorde även över 100 svarta polotröjor till den legendariske Apple-chefen Steve Jobs.

Issey Miyake föddes i Hiroshima 1938 och överlevde atombomben som fälldes där 1945. Han talade sällan om händelsen, men i en artikel om nedrustning han skrev i The New York Times 2009 bröt han tystnaden.

”När jag blundar kan jag fortfarande se saker som ingen någonsin borde uppleva: ett starkt rött ljus, det svarta molnet kort därefter, människor som springer åt alla håll och desperat försöker fly”, skrev han.

”Jag har aldrig valt att dela mina minnen eller tankar om den dagen. Jag har försökt, men utan framgång, att lägga dem bakom mig och har föredragit att tänka på saker som kan skapas, inte förstöras, och som bringar skönhet och glädje.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera