Stockholmsbörsen: H&M tynger index

Stockholmsbörsen är avvaktande inför onsdagens räntebesked från Fed och pendlar kring nollan. H&M fortsätter att tynga index efter att ha redovisat svag försäljning i februari medan ståljätten SSAB ångar på.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index och storbolagsindexet OMXS30 är upp 0,1 procent vardera.

På botten finns klädjätten H&M vars försäljningssiffror för februari blev en besvikelse. Den totala försäljningen sjönk med 1 procent jämfört med samma period i fjol när försäljningstillväxten var 10 procent. Enligt SME Direkt hade analytikerna i genomsnitt räknat med att försäljningen skulle öka med 5,1 procent. Det är historiskt dåliga siffror, enligt analytikerna i Börsmorgon.

”Det här kan vara ett specifikt problem för H&M och det är oroväckande”, sade Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, i Börsmorgon och påpekade att konkurrenten Inditex inte uppvisar den här typen av försäljningsproblem.

Siffrorna har fått investerarna att dra öronen åt sig och aktien är ned 5 procent.

Bland förlorarna finns även flera av fastighetsbolagen. Sagax och Atrium Ljungberg backar 1,3 respektive 1,2 procent medan Balder tappar 1 procent. Även Wihlborgs och Wallenstam noterar nedgångar på 0,9 procent vardera.

På minussidan finns också byggbolaget Peab och nischbanken Collector som backar 2,2 respektive 2 procent.

Bland vinnarna finns ståljätten SSAB och industrikoncernen Sandvik som klättrar 2,2 respektive 1,9 procent.

Även läkemedelsjätten Astra Zeneca, som har presenterat positiva studieresultat för cancerläkemedlet Lynparza för behandling av så kallad BRCA-muterad äggstockscancer, är upp 0,6 procent.

Bland de mindre bolagen har hemmafixarkedjan Clas Ohlson redovisat sina siffror för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Siffrorna var helt i linje med marknadens förväntningar och butikskedjan planerar för en butiksexpansion om 10-15 nya butiker under 2017 och 2018. Marknaden är dock inte nöjd och aktien backar 2,9 procent.

Betydligt bättre går det för järnhandelskedjan Swedol som också har redovisat sina försäljningssiffror för februari. Aktien är upp 6,6 procent.

Även gruvbolaget Nordic Mines klättrar 6,7 procent efter beskedet att bolaget fattat beslut om en nyemission av aktier och teckningsoptioner med företrädesrätt för bolagets befintliga ägare.

Bostadsutvecklaren Oscar Properties rasar 8 procent efter att huvudägaren Oscar Engelbert har sålt 3.750.000 stamaktier i bolaget. Det motsvarar 12,4 procent av bolaget. Försäljningsprocessen aviserades efter tisdagens börsstängning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?