Stockholmsbörsen: H&M tillbaka på 2009 års nivå

Stockholmsbörsen handlades successivt högre fram till lunchtid på tisdagen och fortsatte därmed på den starka trend som har präglat inledningen på börsåret i såväl Sverige som utlandet. 

H&Ms vd Karl-Johan Persson
H&Ms vd Karl-Johan PerssonBild:TT

Stöd kom från tyska konjunkturdata samtidigt som en viss avspänning noterades på den koreanska halvön.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid 12.45-tiden upp 0,7 procent till 1.630 efter en omsättning på 7,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

H&M sjönk dock till strax under 160 kronor, vilket inte har skett sedan början av 2009. Danske Markets har sänkt sin riktkurs till 152 kronor med upprepad säljrekommendation. 

Som lök på laxen påpekade JP Morgan, med underviktsrekommendation, att klädjätten har strukturella problem som tar tid att åtgärda.

Bland övriga storbolag steg Skanska 2,5 procent. Bolaget har meddelat två nya order i USA. Även teleoperatören Telia lyfte 1,9 procent i spåren av att ha fått höjd rekommendation av DNB till köp.

I verkstadssektorn har flera rekommendationsförändringar gjorts. Assa Abloy avancerade 2,6 procent efter höjd rekommendation från Bank of America - Merrill Lynch. ABB sjönk med 0,6 procent efter sänkt rekommendation från samma investmentbank.

I verkstadssektorn gick även SKF och Atlas Copco relativt svagare, om än på plus, efter viss press från sänkta rekommendationer från Société Générale.

Beträffande bostadsutvecklarna, som under gårdagen gynnades av signaler om en bra inledande visningshelg på året, kan konstateras att priserna på bostadsrätter steg i alla län utom två under 2017, enligt statistik från Booli. Villapriserna steg i alla län utom ett. JM, Besqab, Oscar Properties och Tobin Properties fortsatte upp på tisdagen.

Inom sektorn var Magnolia upp hela 16 procent till 62:50 kronor efter att Pareto upprepat sitt köpråd och sin riktkurs på 120 kronor.

Loomis var ned nästan 1 procent efter att Carnegie sänkt sitt råd till behåll från köp.

Råvarubolagen gynnades av högre priser. Lundin Petroleum lyfte 0,9 procent medan gruvbolaget Boliden ökade 1,8 procent.

SSAB steg 2,7 procent med hjälp av prishöjningar från sektorkollegor på amerikansk mark.

Spelbolaget Paradox backade närmare 3 procent efter att Danske Markets sänkt sitt råd till behåll från köp.

It-konsultbolaget CGIT sjönk 8 procent till 23 kronor på sin första handelsdag på Aktietorget efter emissionen där teckningskursen var 25 kronor. Enligt ett pressmeddelande på morgonen växte bolagets försäljning i december med 10 procent, vilket var lägre än tidigare.

Cinnober, som utvecklar systemlösningar, har tecknat avtal med ytterligare 168 kunder. Det totala antalet kunder per årsskiftet uppgick därmed till 548. Aktien avancerade över 4 procent.

Spelbolaget Starbreeze fortsatte upp 7 procent efter att ha stigit tvåsiffrigt under måndagen utan att några egentliga nyheter hade presenterats.

Flexqube, som är listat på First North sedan en knapp månad och som levererar vagnar för materialförsörjning i fabriker, har fått två order i Mexiko totalt värda 3 miljoner kronor. Aktien ökade 5 procent.

SEB har upphört med bevakning av Fingerprint Cards med hänvisning till för lågt marknadsvärde och begränsat institutionellt intresse. Aktien var svag inom OMXS30 för andra dagen i rad med en nedgång på 1,5 procent.

Teknikhandelskoncernen Indutrade har fått en ny bevakare i form av Kepler Cheuvreux som inledde analysgärningen med köprekommendation. Indutrade steg mer än 3 procent.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?