Annons

Stockholmsbörsen: H&M stångar sig mot strömmen

Stockholmsbörsen fortsatte under tisdagsförmiddagen morgonens starka trend och handlades efter lunch nära dagens högsta nivåer.

Modejätten H&M hade då övertagit ledartröjan i storbolagsindex, men fick gott stöd av bland annat verkstad och banker. Telia tog alltjämt bottenpositionen efter en nedgradering.

Vid 14.15-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,8 procent till nivån 1.621. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till knappt 7 miljarder kronor.

H&M fortsatte rekylen uppåt efter förra veckans nedgångar. För dagen steg aktien 2,1 procent till 195:30 kronor. Försäljningen i tyska butiker, H&M:s viktigaste marknad, har stigit med 7 procent två veckor i följd.

Rejält uppåt var det också för Autoliv och Volvo, båda plus 1,6 procent. Bland bankerna delade Handelsbanken och Swedbank plats med uppgångar i storleksordningen 1,5 procent.

Skanska, som rapporterade att bolaget har sålt en kontorsbyggnad i polska Warszawa för cirka 800 miljoner kronor, steg 1,4 procent.

I andra änden av indexet stack Telia ut med en nedgång på 1,9 procent till 36:46 kronor. Credit Suisse har sänkt sin rekommendation för aktien till underperform med riktkursen 32 kronor (35).

På råvarumarknaderna fortsatte nedgången för basmetallerna koppar, zink och nickel. Koppar var ned omkring 1,5 procent, medan zink och nickel tappade cirka 1 procent. Även oljepriserna var lägre för dagen. I London backade de stora gruvbolagen och på Stockholmsbörsen förlorade Boliden 1,3 procent och oljebolaget Lundin Petroleum 1,1 procent.

Utanför storbolagsindexet gick Lundin Mining ned 1 procent, medan guldgrävaren Semafo tappade 0,2 procent.

I samma riktning gick bilprovaren Opus, som nu bara har en minusdag på den senaste 13 handelsdagarna. Aktien steg 3 procent.

Uppåt var det också för it-återförsäljaren Dustin, plus 4,5 procent, sedan SEB utnämnt bolaget till en "Swedish Star".

Tobin Properties noterades 0,7 procent ned efter att ha återhämtat en initialt väsentligt större nedgång i spåren av att bolaget meddelat att det inte kommer att nå de tillväxtmål som sattes i samband med börsnoteringen hösten 2016.

Hufvudstaden har fått rekommendationen höjd till köp från tidigare behåll av Pareto. Detta satte dock inte något större avtryck i kursutvecklingen, då aktien backade 0,4

procent.

Enviro steg brant i tidig handel, men föll sedan tillbaka. Aktien har gått starkt sedan bolaget aviserade att det är enda slutkandidaten för ett stort kontrakt med en däcktillverkare i Kina och på måndagskvällen sade vd till SVT att ett kontrakt förhoppningsvis kommer att tecknas i december.

Aktien föll 11 procent till 2:76 kronor efter att som mest ha noterats 42 procent upp till 4:40 kronor. På måndagen steg aktien 91 procent.

På eftermiddagen utfrågas Donald Trumps kandidat till posten som chef för centralbanken Fed, Jerome Powell, i senaten. Utfrågningen inleds klockan 16.

Vidare ska presidenten på tisdagen träffa republikanska lagstiftare inför en väntad omröstning om skattepolitiken senare i veckan. Möten planeras också med demokratiska kongressledamöter för att undvika ett statligt utgiftsstopp när det nuvarande tillståndet löper ut den 8 december.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?