1515

Stockholmsbörsen: H&M sänker hela börsen

Stockholmsbörsen rivstartar torsdagen med fallande kurser. Klädjätten H&M trycker ned index efter sina svaga försäljningssiffror.

H&M:s vd Karl-Johan Persson.
H&M:s vd Karl-Johan Persson.Bild:Hampus Andersson

Efter en timmes handel är Stockholmsbörsens breda index OMXSPI ned 0,7 procent, storbolagen i OMXS30 tappar 0,8 procent. Även ute i Europa faller börserna, Frankfurtbörsen är ned 0,5 procent och Londonbörsen 0,6 procent.

Hennes & Mauritz försäljningssiffror i maj var svagare än väntat och aktien trycks ned 3,3 procent till 205 kronor.

”Kursen skulle stått betydligt lägre om inte Stefan Persson köpt så mycket aktier. Det råder ingen tvekan om att aktien är på väg ner under 200 kronor”, säger Di:s Anders Hägerstrand i Börsmorgon.

Ericsson backar 1,8 procent, att Cevian storköpt aktier i telekombolaget hjälper alltså inte aktien i dag. Nokia tappar 0,9 procent, trots att Société Générale satt en köprekommendation på aktien.

Dagens rysare är B&B Tools som rasar nästan 30 procent. Men kurskatastrofen är en chimär, aktien handlas i dag utan rätt till utdelning av aktier i Momentum Group.

Essitys, tidigare hygiendelen i SCA, gör börspremiär på torsdagen. Därmed är uppdelningen av SCA-koncernen i två noterade bolag; skogsbolaget SCA och hygien- och hälsobolaget Essit fullt genomförd.

”En jätterolig dag, att vi skapar ett nytt hygienbolag som bygger på historia”, säger Magnus Groth, vd för Essity om den historiska dagen.

I början på veckan handlades SCA ned 239,50 kronor, vilket skulle indikera en nivå för ingångsvärdet för Essity. På torsdagsmorgonen handlas Essity lite högre, runt 246 kronor.
Hexagon som rusade på onsdagen efter nyheter om en försäljning är i princip oförändrat på torsdagsmorgonen.

Lilla teknikbolaget Enersize gör premiär på First North i dag. Aktien öppnade på 8,45 kronor men har därefter tappat till 8,05 kronor.

Fastighetsbolaget Castellum är bästa storbolag med en uppgång på 1,7 procent till 135,10 kronor.

Goldman Sachs har höjt sin rekommendation för Castellum till köp från tidigare neutral med riktkursen 149 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?