1515

Stockholmsbörsen: H&M i botten

Stockholmsbörsen vände minus till plus på onsdagen. Klädjätten H&M hade dock en riktigt usel dag.

Bild:TT

Dagen började i moll på Stockholmsbörsen men efter dryga timmen hade index vänt till plus. Stockholmsbörsens breda index OMXSPI stängde 0,2 procent upp på 591,8 medan storbolagsindexet OMXS30 avancerade 0,2 procent till 1.640,5.

Biometribolaget Fingerprint Cards hade en riktigt bra dag och aktien steg med 11,7 procent. Fingerprint meddelade på onsdagen att bolagets sensor finns med i order som bolagets samarbetspartner inom biometriska betalningslösningar, Zwipe, fått från två aktörer inom betalkort. Sedan har Tomas Mikaelsson, styrelseledamot i Fingerprint sedan 2016, har den 2 juni köpt 3.000 aktier för drygt 90.000 kronor i biometribolaget, hans första aktier i bolaget.

Åt andra hållet gick det för klädjätten H&M vars aktie backade med 3,3 procent till 209,9 kronor. Analyshuset Morgan Stanley upprepade på onsdagen sin säljrekommendation och sänkte riktkursen till 150 kronor. Di:s analytiker Richard Bråse skriver också i en artikel på tisdagen utförligt om H&M:s problem.

”Om modekejsaren inte är naken så är den i vart fall lättklädd, med tunna marginaler och bortspolad kassa som har växlats över till ett proppfullt lager”, skriver Richard Bråse om H&M.

I Spanien köpte storbanken Banco Santander krisdrabbade Banco Popular för blygsamma summan om 1euro. Det hade funnits en oro kring att Banco Popular skulle haverera men Santanders övertagande ledde till ett lättnadsrally bland europeiska bankaktier, så även på Stockholmsbörsen. Nordea klättrade med 0,4 procent, Swedbank med 1,8 procent, SEB med 0,8 procent och Handelsbanken med 1,7 procent.

Läkemedelsbolaget Sobi backade med 1,8 procent. I måndags meddelade bolaget att det inte ska sälja affärsområdet Partner Products och på onsdagen meddelade Sobi att operativa chefen Alan Raffensperger lämnar bolaget.

Investors riskkapitalbolag EQT har lagt ett bud på 250 kronor per aktie för nätoperatören DGC. EQT har redan köpt 85 procent av aktierna i bolaget. Priset motsvarar en premie om nära 60 procent i förhållande till kursen på 157 kronor när DGC handelsstoppades i måndags. DGC:s aktie rusade på onsdagen med 59,2 procent och stängde på 250 kronor.

Bygghandlaren Byggmax uppdaterade sin strategi och finansiella mål. Enligt den nya strategin ska bolaget nu fokusera på att växa utifrån den ”starka lönsamma kärna” som finns i dag och ytterligare förbättra den operationella modellen. Bolaget ska också ha en organisk försäljningstillväxt på 10-15 procent per år till 2019 samt ha en rörelsemarginal på 9-10 procent. Tidigare hade Byggmax ett mål där nettoomsättningen ska öka med 15 procent per år (inklusive förvärv) samt att rörelsemarginalen ska ligga på minst 9 procent per år. Aktien steg med 3 procent.

Ute i Europa föll Londonbörsens FTSE100 med 0,6 procent medan tyska DAX-index backade med 0,1 procent. Brentoljan handlades kring 48,4 dollar per fat vid Stockholmsbörsens stängning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?