1515

Stockholmsbörsen: H&M fortsätter klättra

Stockholmsbörsen hade fram till tisdagseftermiddagen handlats nära oförändrat. De större Europabörserna uppvisade också små rörelser. På bolagsfronten fortsatte H&M att stiga.  

Vid 15-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,1 procent till nivån 1.573. Omsättningen var då knappt 8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. 

Tisdagen har präglats av små marknadsreaktioner efter nattens toppmöte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un, där Nordkorea åtar sig att arbeta mot en fullständig kärnvapenavveckling. 

Vidare på makrofronten var amerikanska inflationssiffror i stort sett som väntat. På onsdag antas den amerikanska centralbanken höja sin styrränta men där fokus ligger på om det blir ytterligare en eller två höjningar till i år. 

I övermorgon, torsdag, vankas svenska inflationssiffror samt ECB-fokus på när en förmodad nedtrappning av det pågående kvantitativa lättnadsprogrammet, QE, kan tänkas påbörjas.                

På börsgolvet fortsatte klädjätten H&M att stiga runt 4 procent efter att det på måndagseftermiddagen blivit känt att ordförande och ägarfamiljens överhuvud Stefan Persson sålt aktier i mätteknikbolaget Hexagon. Detta har troligtvis eldat på nygamla spekulationer om att Stefan Persson skulle vara på väg att köpa ut klädjätten från börsen efter en mycket dyster aktiekursutveckling de senaste åren, enligt vad marknadsbedömare uppgav för Nyhetsbyrån Direkt.              

Teleoperatören Telia hämmade uppgången i det svenska storbolagsindexet med ett tapp om 1,5 procent. Enligt SvD kommer bolaget inte att bry sig om eventuella protester från den svenska regeringen när det gäller en möjlig affär med Bonnier rörande ett köp av tv-verksamheten med TV4 och Cmore. Regeringen lät också förstå att den inte kommer att sätta några käppar i ett eventuellt förvärvshjul. Inom sektorn drog samtidigt Tele2 ned 1,4 procent. Här uppges EU starta en djupgranskning av sammanslagningen av den holländska verksamheten med Deutsche Telekom.  

Utanför storbolagsindexet lyfte Leo Vegas drygt 6 procent sedan SHB upprepat köp med en höjd riktkurs. Husqvarna ökade 0,6 procent sedan SEB upprepat köp, även här kombinerat med en höjd riktkurs.

Den finländska statens investeringsbolag Solidium har sålt 14 miljoner R-aktier i Stora Enso, motsvarande cirka 1,8 procent av kapitalet, i en placering. Kursen var 17:60 euro per aktie, att ställa mot måndagens stängningskurs på 18:10 euro. Aktien tappade över 3 procent i Stockholm.

Ratos vd Jonas Wiström dubblade på måndagen innehavet i investeringsbolaget till 80.000 aktier genom ett aktieköp om närmare 1,2 miljoner kronor, enligt FI:s insynslista. Den hårt pressade aktien ökade drygt 4 procent.

Hexatronic tappade 4,5 procent efter att ha stämts för patentintrång i Storbritannien.

Holmen backade runt 1 procent trots att Carnegie lyft rekommendationen till behåll från sälj i en sektoranalys.      

Billerud Korsnäs sjönk 3,3 procent. Skogsbolaget ska alldeles nyligen haft samtal med analytiker som täcker bolaget, enligt Bloomberg News.   

Bioteknikbolaget Synact Pharm, noterat på Spotlight, rasade 47 procent efter att ha avslutat en delstudie, vilket medför förseningar i forskningsprogrammet.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?