1515

Stockholmsbörsen: H&M fortsätter backa

Klädjätten H&M fortsätter backa vid lunchtid och har halkat ner över 5 procent på morgonens rapport. Spelbolagen går mot strömmen på en annars sur Stockholmsbörs efter uppgifter om regeringens utredares förslag på en spelöverskottsskatt.

Stockholmsbörsen fortsätter att tyngas efter lunch på torsdagen. Strax innan klockan 13 är breda OMXSPI ner 0,4 procent medan OMXS30 backar 0,6 procent.

Det är tillräckligt för att halka ner i bottenskiktet bland de tunga europeiska börsindexen. Tyska DAX är upp 01 procent medan franska CAC 40 ligger runt nollan och Londonbörsens storbolagsindex FTSE 100 är ner 0,2 procent.

Det finns ingen pardon för H&M efter morgonens rapport, trots att den kom in strax över analytikerna förväntningar. Investerarna ser rakt igenom rörelseresultatet till den svaga marsförsäljningen, det svällande varulagret och andra orosmoln.

Vid klockan 13 är aktien ner hela 5,1 procent till 225 kronor och ligger därmed i botten av så väl storbolagslistan som OMXS30.

Dagens andra storbolagsförlorare är mediebolaget MTG som backar 5 procent till runt 297,6 kronor efter en sänkt rekommendation från Nordea. Storbanken har tagit fram säljstämpeln och sänkt riktkursen med 20 kronor till 275 kronor.

Nordea pekar framför allt på tv-området, där det sinande intresset för tablå-tv får konsekvenser för MTG:s reklamfinansierade affär. Dessutom tror storbanken på att nedgången i intäkterna från satellitbaserade tv-abonnemang kommer att accelerera och att konkurrensen kommer hårdna vad gäller sändningsrättigheter för sportevenemang.

”Som en följd förväntar vi oss att såväl intäkterna som marginalerna kommer komma under press under de kommande åren”, skriver Nordea enligt nyhetsbyrån Direkt.

Vitvarutillverkaren Electrolux och oljebolaget Lundin Petroleum trotsar det sura börshumöret med uppgångar på 2,5 respektive 2 procent.

Spelbolaget Betsson klättrar 1,2 procent efter att vd:n Ulrik Bengtsson sagt att den skatt om 18 procent av spelöverskott som regeringens utredare väntas föreslå är en ”rimlig nivå”. Sektorskollegorna Kindred och Net Ent är upp 1,2 respektive 0,9 procent.

Stockholmsbörsen tyngs vidare av det drygt dussin bolag som handlas exklusive utdelning, där bland annat Handelsbanken och Fabege tynger med nedgångar på 4,4 respektive 4,6 procent.

Installationsbolaget Eltel har ramlat ner till botten av mid cap-listan efter besked att årsstämman måste skjutas upp medan bolaget fortsätter att utreda eventuella felaktigheter i redovisningen. Aktien backar 6,4 procent till 54,75 kronor.

Morgonens småbolagsraket, drönarbolaget Intuitive Aerial, har lugnat ner sig något. Aktien steg som mest 200 procent på Aktietorget efter beskedet att bolaget tagit emot en strategiskt viktig order från ett amerikanskt bolag. Aktien handlas nu runt 4,3 kronor, upp 1,65 kronor eller 62,3 procent för dagen.


Innehåll från Vectura FastigheterAnnons

Vectura bygger Stockholms nya Life science-center

Forskning, akademi och näringsliv förenas i det nya Life science-centret Forskaren. Här skapar Vectura förutsättningar för innovation mellan verksamheter. Affärer och idéer får möjlighet att växa i en miljö framtagen för kreativa samarbeten. 

Hållbarhet har präglat Forskaren från vision till första spadtag. Genom lösningar som gröna miljöer, solceller på taket och materialval med lågt koldioxidutsläpp bidrar byggnaden till en bättre framtid. Med sin runda form kommer Forskaren sticka ut i den annars strömlinjeformade Hagastaden, något som ytterligare förstärker visionen om en mötesplats för nytänkande och utveckling. 

– Forskaren är specifikt designad för att möjliggöra samverkan som kan ge mervärde. Vissa delar av centret kommer också att vara öppet för allmänheten, med syftet att öka intresset för Life science, i synnerhet bland unga. Här har vi redan inlett ett fruktbart samarbete med Tekniska museet, som kommer att presentera olika utställningar och aktiviteter, säger Micael Averborg, affärsenhetschef kommersiellt på Vectura.

En dörr till framtiden

Peter Skogh, museidirektör på Stiftelsen Tekniska museet, framhåller vikten av att erbjuda allmänheten fler ingångar till forskningens värld. I nya Hagastaden, som just nu växer fram i Stockholm, samlas några av världens mest framstående aktörer inom området och Peter ser samarbetet kring Tekniska museet, Karolinska Institutet och Vectura Fastigheter som ett nav i utvecklingen: 

– Forskaren är inte bara ett skyltfönster för den senaste forskningen utan också en öppen dörr till framtiden. Du kommer kunna utforska, upptäcka och delta i utvecklingen av framtidens Life science. Tillsammans med KI vill vi bidra till möten med profiler inom området, upplevelser och labb om det senaste. Vi vill skapa plats för tankar och dialoger som engagerar och utmanar. På vardagar blir platsen en resurs för skolelever och lärare, som kanske ger inspiration till framtida studier och jobb. Helger och kvällar kommer bjuda på allt från intressanta samtal till kreativa musik- och konstupplevelser kopplade till ämnet. Konceptet för den publika verksamheten arbetas fram nu under hösten 2021.

Dynamiska ytor – intressanta möten

Ett av de framstående bolag som kommer att dela Forskaren med Tekniska museet är strålterapiföretaget Elekta, vars ursprung är Karolinska Institutet. Mattias Thorsson, Head of Corporate Communications på Elekta, konstaterar att Forskaren är en plats där fysiska möten möjliggör såväl utveckling och samarbete, som gemenskap och kultur – en flexibilitet som utgör en naturlig del av framtidens kontor. 

– Vi ser möjligheter i husets dynamiska ytor och de intressanta möten som de kan skapa både med nya företag, akademin och vården. Vi är i början av arbetet med att utforska möjligheterna och har hittills haft goda dialoger med exempelvis vår partner Medicinska föreningen på Karolinska Institutet. 

Kombinationen av en spännande arkitektur, den centrala platsen och möjligheter till samarbete mellan akademin, sjukhuset och företag inom samma bransch på en och samma plats var således avgörande för Elektas val. 

– Vi delar Forskarens vision om att skapa nya idéer och lösningar för liv och hälsa, i dialog med andra parter som kan utmana tankesätt och gränser. Vi får också helt nya förutsättningar för att bedriva bra labbverksamhet i närhet till Elektas kontor, och att vi på bästa plats får en möjlighet att visa upp möjligheterna med strålterapi som en viktig del i cancerbehandling, avslutar Mattias.

Läs mer om att etablera verksamhet i Forskaren

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vectura Fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?