ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: H&M ett sänke för index

Stockholsmbörsen hämtade sig i slutet av torsdagen och avslutade handeln på svagt plus för dagen. Utdelningar, H&M och MTG var dock dagens stora sänken.

Stockholmsbörsen återhämtade sig något under eftermiddagen. Breda OMXSPI steg med 0,1 procent medan OMXS30 stängde kring nollan.

Börsen tyngdes till viss del av en lång rad bolag som handlades exklusive utdelning, bland annat storbolag som Handelsbanken och fastighetsbolaget Fabege.

Klädjätten H&M och mediebolaget MTG blev dagens stora sänken med nedgångar på 4 respektive 5,6 procent.

H&M:s rapport för första kvartalet kom in något över förväntningarna men med flera mörka skuggor. Bland annat oroades marknaden av den svaga marsförsäljningen och det svällande varulagret.

Det hjälpte knappast att den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs påpekade att H&M ingått ett avtal om en kreditfacilitet, ett ovanligt drag för bolaget som annars historiskt haft en stark nettokassa.

MTG pressades å sina sida av en rekommendationssänkning från Nordea. Storbanken växlade ner till en säljrekommendation och sänkte riktkursen till 275 kronor från tidigare 295 kronor.

Nordeas analytiker flaggar för strukturella problem i den för MTG så viktiga tv-verksamheten, bland annat minskande tittande på tablå-tv och hårdnande konkurrens om sändningsrättigheter inom sport.

”Som en följd förväntar vi oss att såväl intäkterna som marginalerna kommer komma under press under de kommande åren”, skriver Nordea.

I övrigt backade fastighetsbolagen Balder och Castellum 1,5 respektive 1,6 procent. Sektorskollegan Sagax avslutade på minus 0,2 procent medan vårdbolaget Attendo sjönk 0,7 procent.

Spelbolagen gick mot strömmen och steg efter uppgifter om att regeringens utredare kommer att föreslå en spelöverskottsskatt om 18 procent. Betsson, vars vd Ulrik Bengtsson beskrivit förslaget som en ”rimlig nivå”, klättrade 1,7 procent. Konkurrenten Kindred avancerade 1,9 procent.

Lundin Petroleum steg 2,9 procent med stöd av ett stärkt oljepris medan biometribolaget Fingerprint Cards vände en svag morgon till en uppgång på 4,7 procent och avslutade dagen på 36,64 kronor.

Även vitvarutillverkaren Electrolux och trädgårdsutrustningstillverkaren Husqvarna stod emot det sura humöret med uppgångar på 2,4 respektive 1,7 procent.

Installationsbolaget Eltel backade 6 procent på mid cap-listan efter att bolaget meddelat att årsstämman skjuts upp för att ge mer tid åt den pågående utredningen om eventuella felaktigheter i bokföringen. Eltel har tidigare tvingats vinstvarna för 2016 tre gånger på fyra månader.

På Aktietorget bjöd drönarbolaget Intuitive Aerial på en rejäl rusning under förmiddagen. Aktien var tillfälligt upp så mycket som 200 procent på beskedet att bolaget fått en strategiskt viktig order från en amerikansk företagskund. Under eftermiddagen mattades rusningen av och aktien stängde upp 15,5 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer