ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: H&M blev största sänket

Stockholmsbörsen tog intryck av New York på torsdagen: inledningsvis syntes betydliga tapp i kölvattnet av onsdagens nedgångar på Wall Street, men en återhämtning där efter torsdagsöppningen dämpade under eftermiddagen Stockholms tapp.

Oljan stärktes samtidigt av sjunkande USA-lager, och på svensk rapportfront utmärkte sig en ansenlig mängd små och mellanstora bolag i första hand negativt.

OMXS30 stängde, efter två dagar med uppgångar, knappt 0,1 procent ned på nivån 1.574, med aktier för 15 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

H&M slutade som mest omsatta aktie och tappade mest i OMXS30, 2 procent, utan större nyheter, medan Fingerprint Cards avgick med segern i indexet genom en uppgång på mer än 6 procent. Inte heller biometribolaget meddelade några nyheter.

Onsdagens vinnare Swedish Match, då höjd till köp av Berenberg tack vare bland annat gott hopp om snusverksamheten i Skandinavien, fortsatte sitt triumftåg och steg 1,3 procent till 353:60, ny rekordstängningskurs och 21,5 gånger fjolårets justerade resultat per aktie. Aktien är upp drygt 9 procent i år, vilket är näst bäst i OMXS30 efter Autolivs 13 procent.

På rapportfronten rådde hög aktivitet. Bland de medelstora aktörerna presterade servicebolaget Coor ett justerat ebita-resultat i linje med analytikernas förväntan, med 9 procents organisk försäljningstillväxt och en extrautdelning som översteg konsensusprognosen. Aktien steg 2,7 procent.

Trafiksäkerhetsbolaget Sensys Gatso handlades upp 9 procent efter sin rapport. Försäljningssatsningar i kombination med ett förbättrat marknadsläge bidrog till en sekventiell ökning i orderingången med 163 procent fjärde kvartalet.

I övrigt var det en övervägande negativ utveckling för rapportbolagen. Problemridna Eltel backade mer än 7 procent efter att ha redovisat lägre rörelseresultat än väntat. 

Finansteknikbolaget Cinnober rasade nästan 30 procent efter ännu en förlustrapport. Långsiktiga satsningar och engångskostnader låg bakom enligt vd:n, som i en tekniskt sett utmanande telefonkonferens förklarade att marknaden tycks ha haft en övertro på intäkter från ett samarbete bolaget har med Londonbörsen. Nästan 8 procent av aktiestocken omsattes.

Skolföretaget Engelska skolan redovisade en vinstnedgång på en tredjedel, trots stigande intäkter. Ökade lärarlöner tyngde resultatet och aktien förlorade 4 procent.

Ett rejält ras, 11,5 procent, stod även verkstadsbolaget AQ Group för efter dramatiskt sänkt lönsamhet samt vd- och ordförandebyte.

Specialistläkemedelsbolaget Karo Pharma redovisade en förlust i fjärde kvartalet och aktien tappade drygt 5 procent.

Magnolia Bostad redovisade ett förbättrat rörelseresultat och uppgav sig se något ökad efterfrågan på bostadsrätter och en ljusning på finansmarknaderna under inledningen av 2018. Detta övertygade dock inte marknaden, som sänkte aktien med drygt 5 procent.

Kabelbolaget Hexatronics tillväxt i kvartalet saktade av från de senaste fyra kvartalens 25-50 procent till 7 procent, och aktien retirerade 8 procent trots höjd rörelsemarginal i kvartalet och dito utdelning för räkenskapsåret.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer