Annons

Stockholmsbörsen: H&M backar på försäljningsmiss

Nyhetsveckan inleddes i raketfart på måndagen med både vd-avgångar och en bolagsuppdelning. Modejätten H&M backar i sin tur efter försäljningssiffror som kom in under analytikernas förväntningar.

Stockholmsbörsen bjöd på en kylig men nyhetsintensiv start på börsveckan. Efter drygt en timmes handel hade det breda OMXSPI-indexet backat med 0,5 procent medan OMXS30 är ned 0,6 procent.

I toppen av minuskolumnen hittar vi försvarsindustrikoncernen SAAB som backar med 2,8 procent i spåren av helgens dödsolycka i Thailand och nya medieuppgifter om hotande åtal i Brasilien. Spelbolaget Betsson backar i sin tur med 2 procent medan gruvbolaget Lundin Mining är ner 1,7 procent.

Klädjätten H&M:s försäljning steg med 6 procent i december, exklusive valutakursförändringar och inklusive moms, vilket kan jämföras med december 2015 då försäljningstillväxten låg på 10 procent. Analytikernas förväntningar låg enligt SME Direkt på en ökning på 9,1 procent. Aktien backar med omkring 2,4 procent.

SEB:s vd Annika Falkengren meddelade på måndagsmorgonen att hon avgår som vd efter 11 år på posten. Någon ersättare är ännu inte utsedd och Annika Falkengren fortsätter som vd tills en ny vd utsetts, men som längst till juli 2017. SEB-aktien backar med 1,7 procent i den inledande handeln.

Bland de övriga storbankerna backar Handelsbanken med 1 procent medan Nordea tappar 0,8 procent och Swedbank är ner 0,7 procent.

I andra änden av spektret hittar Netent, som utvecklar mjukvara åt nätspelsbolag, som stiger med 2,2 procent följt av dagligvarubolaget Axfood som är upp 2 procent.

Även verkstadsbolaget Atlas Copcos vd Ronnie Leten meddelade på måndagen att han begärt att få lämna efter åtta år på posten. Ny vd blir Mats Rahmström som för närvarande är affärsområdeschef för industriteknik. I samma veva meddelade Atlas Copco även att bolaget ska delas upp i två bolag. Aktien stiger med omkring 1 procent.


Innehåll från Volkswagen TransportbilarAnnons

Volkswagen Transportbilar lanserar ett ännu smartare fleet management-system

För varje sekund som en yrkesbil står still förlorar företaget pengar. Med hjälp av Volkswa-gens nya fleet management-system kan onödiga stopp elimineras samtidigt som verk-stadsbesöken förenklas och går ännu snabbare. Systemet är designat för att ge Volkswa-gen Transportbilars kunder alla viktiga biladministrationsapplikationer samlade på ett ställe och därigenom öka kundernas effektivitet.

– Med Fleet Connect får ni full översikt på era bilars välmående, möjligheten att automa-tiskt skicka data till utvald verkstad för minskat stillestånd och väldigt mycket mer, säger Johan Harvey, Business Development Manager på Volkswagen.

Volkswagen är marknadsledare på transportbilar I Sverige och märket har insett att för att fort-sätta behålla denna position behöver man inte länge bara erbjuda de bästa bilarna. Enligt Johan Harvey, Business Development Manager på Volkswagen, är det idag minst lika viktigt att kunna erbjuda digitala tjänster som underlättar kundernas vardag och ger dem både ekonomiska och konkurrensmässiga fördelar i ett bredare perspektiv.

– Med Fleet Connect tar vi nästa steg med ett fullt digitalt och uppkopplat interface, där en av de största fördelarna är bilens möjlighet att kommunicera fördjupad felkodsdata från bilen till både förare, biladministratör och verkstad, menar Johan Harvey.

– Historiskt sett är det först när en bil tvingas in på service som eventuella felkoder kan under-sökas. Genom vår hårdvara kan verkstaden istället rådgöra med kunden så att de slipper åka in till verkstaden för att kolla på ett eventuellt icke-problem. Samtidigt kan de även i förebyggande syfte kontakta föraren när de får indikationer på att ett problem börjar uppstå. Genom att lösa problemet i god tid sparar föraren både tid och dyra kostnader, förklarar han.

Minskar onödigt arbete

Det är ofta svårt att beskriva problem över telefon och det går åt mycket onödig tid om bilen måste tas in på verkstad för att undersökas.

– Genom Fleet Connect slipper man onödiga kostnader och tid som går till spillo för båda parter. Verkstäderna tar med det sagt inte in alla bilar, utan bara rätt bilar när de faktiskt måste in. I Danmark har man jobbat med liknande system i flera år, och har lyckats reducera antalet onö-diga uppgifter med hela 50 procent. Nu tar Volkswagen taktpinnen på svensk mark.

– Nu kan kunden fokusera på annat än bilens driftsäkerhet. Det är en självklar uppsida, fortsät-ter Johan Harvey.

Många funktioner – liten kostnad

Verktygets användningsområde sträcker sig dock långt bortom enbart minskade verkstadsbe-sök. Genom Fleet Connect kan företagets fordonsansvarige se samtliga fordons felkoder, prata direkt med verkstäder och ställa frågor. Dessutom finns möjligheten att se olika körmönster och körbeteenden, samtidigt som man alltid vet var bilen befinner sig just nu.

– Det är väldigt enkelt att se och jämföra till exempel bensinförbrukning och tomgångskörning olika förare emellan, och vidta åtgärder därefter. Det är en direkt vinst ur ett hållbarhetsperspek-tiv, och hållbara vinster finns det ju många av i verktyget: minskad mängd onödiga arbeten, inga onödiga körningar, förbättrat körmönster och full koll på förbrukningen.

Självklart erbjuder Fleet Connect också ett fullgott körjournalsystem. Men enligt Johan Harvey är det verkstadskopplingen som gör att Volkswagen Transportbilars system skiljer sig mot alla andra fleet management-system på marknaden. Körjournalen, fleet management-systemet och verkstadskopplingen sker i ett.

– I alla nya Volkswagen Transportbilar får man kostnadsfritt verkstadskopplingen och körjourna-len via en app på sin smartphone. Man kan även integrera andra bilmärken i systemet genom att installera en hårdvara i dessa bilar. Man kan också köpa till ett system som kan hantera en for-donsflotta med fler bilar. För bara 79 kronor per bil och månad har då den bilansvarige på företa-get en överskådlig bild över hela företagets bilpark.

– Det är en kostnad som snabbt betalar sig själv när rutter optimeras, ökad ”uptime” av for-donsflottan och mindre drivmedel används. I slutändan vinner alla på det, avslutar Johan Harvey.

Läs mer om Volkswagen och Fleet Connect här 

Mer från Volkswagen Transportbilar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Volkswagen Transportbilar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?