Stockholmsbörsen: H&M backar efter svaga siffror

Klädjätten H&M:s novemberförsäljning ökade mindre än väntat och aktien backar på Stockholmsbörsen. Mat.se däremot rusar efter ett bud från Axfood.

Stockholmsbörsen inledde torsdagen med svag nedgång efter onsdagskvällens väntade besked om räntehöjning från USA:s centralbank Federal Reserve. Vid halvtiotioden var OMXS30 ner med 0,2 procent medan det bredare OMXSPI backade med 0,1 procent.

På onsdagen höjde Federal Reserve styrräntan med 0,25 procentenheter samt uppdaterade sin prognos för 2017 till 3 höjningar från tidigare 2 höjningar. Asienbörsernas reaktioner till räntebeskedet var blandade. De kinesiska börserna Hang Seng och Shanghai backade 1,9 respektive 0,7 procent medan Shenzhen steg med 0,7 procent. Nikkei i Japan steg med 0,1 procent.

Klädjätten Hennes & Mauritz backar efter att ha presenterat svagare försäljningssiffror för november än förväntat. Försäljningen steg 9 procent i november, medan analytikerna i snitt hade väntat sig en försäljningsökning på 13,9 procent, enligt SME Direkt. Aktien är ner med 4,6 procent.

Matkedjan Axfood har lagt ett bud på nätmathandlaren Mat.se Holding. Aktien för Mat.se rusar med 43,7 procent på beskedet. Axfood bjuder 17 kronor kontant för varje aktie. Budet värderar Mat.se till 554 miljoner kronor, vilket motsvarar en budpremie på 43 procent jämfört med onsdagens stängningskurs.

"Det var en väldigt saftig premie, det känns nästan som 1999", säger Di:s Magnus Dagel.

Inkassobolaget Intrum Justitia stiger med 2,2 procent. Swedbank har höjt sin rekommendation för bolaget till köp från neutral och riktkursen höjs till 350 från 310 kronor.

Andra vinnare bland storbolagen är Handelsbanken med en uppgång på 1,2 procent och folkaktien Ericsson som stiger med 1,1 procent.

Matkedjan Ica backar med 1,8 procent. Ica håller kapitalmarknadsdag senare i dag.

Fastighetsbolaget Balder backar med 2 procent och biometribolaget Fingerprint med 1,7 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?