ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: H&M backade som mest omsatta aktie

Stockholmsbörsen inledde veckan med i det närmaste oförändrade kurser. Efter att ha inlett svagt upp föll kurserna senare mot nollstrecket i trevande handel. 

Att de USA-ledda attackerna på Syrien inte ledde till någon eskalering eller direkt konfrontation med Ryssland gav inledningsvis stöd. Banker och JM gynnades av bostadsstatistik.  

Vid stängning slutade OMXS30, där de 30 största bolagen ingår, oförändrat till 1.526-nivån. Aktier till ett värde av 13,5 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. 

Överlag sjönk Europas ledande börser. DAX-index i Frankfurt var ned 0,4 procent och FTSE 100 i London backade 0,9 procent. Oljebolagen tyngde i London när fallande oljepriser märktes efter förra veckans tidigare kraftiga uppgång i samband med spekulationer om ökad spänning i Mellanöstern. 

På Stockholmsbörsen steg storbankerna Nordea och SHB med drygt 1 procent. SSAB var upp med 0,9 procent. Deutsche Bank har höjt sin rekommendation till behåll från sälj. 

H&M var ned 1,5 procent som börsens mest omsatta aktie. Ordföranden och storägaren i klädjätten, Stefan Persson, har på nytt köpt aktier i bolaget, för cirka 880 miljoner kronor. Senast Stefan Persson köpte aktier i H&M var i december 2017. 

I övrigt steg JM-aktien med 6 procent efter statistik visat stabila bostadspriser med en säsongsrensad nedgång på försiktiga 0,3 procent i mars. 

"Statistiken är i linje med vår prognos, att bostadspriserna totalt sett kommer att vara i stort sett oförändrade under 2018, men med betydande skillnader, där det är svagare i storstäder än utanför och för bostadsrätter jämfört med småhus", sade Swedbanks analytiker Ingrid Wallin Johansson till Nyhetsbyrån Direkt.

För övriga bostadsutvecklare var utvecklingen blandad.  Besqab steg med 3 procent medan Oscar Properties sjönk med 1,5 procent.

En av måndagens vinnare var spelbolaget Cherry som lyfte drygt 12 procent efter en omvänd vinstvarning. Orsaken är främst en fortsatt förbättring inom affärsområdet Online Gaming där det tidigare förvärvet Comeon ingår sedan 2016.

Uppåt var det även för bioteknikbolaget Oncopeptides som steg med 5,7 procent. Aktien gavs positivt omnämnande av Patrik Ling, analytiker på DNB, till Dagens Industri. 

Ett annat bioteknikbolag som var i ropet under måndagen var Karolinska Development som avancerade drygt 7 procent. Dess portföljbolag Aprea har visat positiva resultat för en kandidat i fas 1b/2-studier.

Kredithanteringsbolaget Intrum föll med drygt tre procent innan aktien blev handelsstoppad en timme innan börsens stängning. Handeln återupptas på tisdagen sedan bolaget delgivit att det lämnat ett bud till den italienska banken Intesa Sanpaolo rörande förfallna fodringar. En investering på 670 miljoner euro krävs om budet går igenom. 

Investmentbolaget Creades tappade drygt 7 procent sedan DI rekommenderat sälj. Tidningen pekade på att 15 procents substanspremie är alltför högt på grund av att halva substansvärdet utgörs av högvärderade Avanza samt byggsektorsunderleverantören Lindab.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies