1515

Stockholmsbörsen: H&M återhämtar sig under ny stark börsdag

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen handlas högre på torsdagen som ser ut att bli den andra svenska handelsdagen i rad med tydligt stigande kurser. Flera bokslutsrapporter har givit utslag i kursnoteringarna. Stöd kommer samtidigt från att USA-börserna på onsdagen steg för fjärde dagen i rad efter att ha skakat av sig viss inflations- och ränteoro.

Torsdagens USA-terminer pekar fortfarande upp, även om en viss avmattning syns jämfört med förmiddagen.

Vid 14.30-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp med 0,8 procent till nivån 1.544. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 9,5 miljarder kronor.

H&M HM B -2,64% Dagens utveckling tillhörde ledarna bland storbolagen med en uppgång på 1,9 procent efter fallet på 4,6 procent vid onsdagens kapitalmarknadsdag. En annan vinnare var gruvbolaget Boliden BOL -2,46% Dagens utveckling som baxades upp 1,6 procent med styrka från högre metallpriser. 

Kraft- och automationsbolaget ABB:s aktie gick samtidigt fram 2,0 procent, tillsammans med flera andra verkstadsbolag som steg drygt en procent vardera.

Sminkbolaget Oriflame klättrade 14 procent efter att ha levererat ett rörelseresultat som var 15 procent högre än väntat. Bolaget avser även lämna en extrautdelning, något som förefaller vara populärt bland investerare. 

Livekasinounderleverantören Evolution Gaming sjönk däremot 11 procent efter en rapport som inte föll marknaden i smaken, trots att siffrorna i stort var som väntat. Analytiker pekar på att spelbolaget mer eller mindre var tvunget att överträffa förväntningarna för att rättfärdiga sin höga värdering.

En annan rapportförlorare var Studsvik som dök 12,0 procent efter att ha rapporterat en kvartalsförlust i 30-miljonersklassen, om än med vissa jämförelsestörande poster.

Andra bolag som tappade efter delårsrapport var Malmbergs Elektriska och teknikhandelsföretaget OEM.

Fastighetsbolaget Fast Partner redovisade något lägre nettoresultat, men höjde utdelningen. Aktien sjönk marginellt.

Spelbolag hade generellt en svag utveckling. Kindred, tidigare Unibet KIND SDB -1,01% Dagens utveckling , var ned 3,7 procent efter att Nordea NDA SE -0,42% Dagens utveckling sänkt sin rekommendation till behåll från köp.

Starbreeze STAR B -0,29% Dagens utveckling klarade sig hyfsat; efter en initial större nedgång handlades aktien ned 1 procent. Bolaget har gjort en nedskrivning på en av speltitlarna, RAID: World War II, vilket belastar resultatet med 20,2 miljoner kronor. 

SAS SAS +3,58% Dagens utveckling steg 3,7 procent. Konkurrenten Norwegian NAS 0% Dagens utveckling s aktie har sjunkit på Oslobörsen efter en svag delårsrapport.

Carnegie sänkte rekommendationen för Intrum till behåll med kapad riktkurs. Kredithanteringsbolaget föll 0,4 procent.

Medicinteknikbolaget Raysearch lyfte 7,8 procent. Rörelseresultatet var 59 procent högre än vad analyshuset Pareto hade väntat sig.

Onsdagens stora vinnare, THQ Nordic, sjönk tillbaka 3,6 procent efter onsdagens uppgång på 42 procent som kom efter nyheten om förvärvet av Koch Media.

Cybaero, som tillverkar obemannade helikoptrar, handelsstoppades före börsstart för att inte ha offentliggjort insynsinformation.


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?