Annons

Stockholmsbörsen: H&M agerade sänke

Stockholmsbörsen stängde ned något på tisdagen, i likhet med den allmänna utvecklingen i Europa. Liksom på kontinenten dämpade banker nedgången medan indextunga H&M backade. Nordic Waterproofing och Mekonomen föll på rapporter.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,4 procent ned på nivån 1.670,2. Omsättningen summerade till 14,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen på tisdagen.

Banker hade överlag en positiv utveckling i Europa och de fyra svenska storbankerna stängde upp mellan 0,4 och 1,1 procent. Desto sämre utvecklades europeisk läkemedelssektor och Astra Zeneca tappade nära 2 procent i Stockholm.

Nordsjöoljan höll sig kring 64 dollar fatet och hjälpte Lundin Petroleum till en uppgång om 0,9 procent. Basmetallpriser backade däremot och inom råvarurelaterat backade SSAB och Boliden 0,4 samt 0,7 procent.

Större storbolagsförlorare var Kinnevik som tappade 1,5 procent. Det värdemässigt största innehavet, nätmodehandlaren Zalando, föll i Frankfurt efter att ha flaggat för lägre lönsamhet under innevarande helår jämfört med 2016.

Kinnevik-ägda Tele2 tappade runt 1 procent sedan DNB Markets sänkt rekommendationen för aktien till behåll.

Modejätten H&M agerade indexsänke med ett tapp om drygt 2 procent. Tyska branschtidningen Textilwirtschafts månadsstatistik bekräftade en svag bild för oktober. Därutöver brann den fastighet i Stockholm där den första svenska Arket-butiken planeras att öppna i vår.

Utanför storbolagsindexet föll bildelsförsäljaren Mekonomen 11 procent på ett kvartalsresultat före skatt som var 16 procent lägre än förväntat, enligt Inquiry Financials analytikerenkät.

Taktäckningsbolaget Nordic Waterproofing retirerade nästan lika mycket, uppemot 10 procent, efter en delårsrapport med en smärre vinstminskning. Bolaget väntar sig dessutom att lönsamheten minskar under 2017 i förhållande till 2016, trots bidrag från genomförda förvärv.

De negativa signalerna från läget på Stockholms bostadsmarknad blir allt fler. Enligt mäklarkommentarer till såväl DI som Direkt har bostadspriserna i Stockholm gått ned tydligt under de senaste månaderna. Stockholmsberoende bostadsutvecklare som Oscar Properties, SSM och JM föll 3-4 procent.

Desto muntrare var det för Xvivos aktieägare som fick se kursen öka 12 procent. Lungevalueringsbolaget delgav positiva besked rörande tre ersättningskoder på den amerikanska marknaden som enligt Pareto Securities var värt en kursstegring på åtminstone 10 procent.

Mobilspelutvecklaren G5 Entertainment ökade vinsten till 27,9 miljoner kronor i tredje kvartalet. Aktien lyfte 24 procent.

CLX, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, föll 14 procent sedan det i sin delårsrapport beskrivit en allt hårdare konkurrens med tillhörande prispress i Europa. Den organiska tillväxten var minus 2 procent under det tredje kvartalet, en försämring jämfört med plus 18 procent föregående kvartal.

Bland övriga delårsrapporterande bolag steg Catena Media nära 10 procent, medan Tradedoubler tappade kring 3 procent. En resultatförsvagning förde ned industri- och handelskoncernen Duroc nära 9 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?