ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: Hexpol och Nordea upp

Stockholmsbörsen öppnade med en försiktig uppgång och OMXSPI avslutade upp 0,3 procent. Bankerna drev på och Nordea steg 2,8 procent.

Vid stängning på måndagen hade både Stockholmsbörsens breda index OMXSPI och OMXS30 stigit 0,3 procent. De ledande Europabörserna gick åt olika håll där Parisbörsens CAC40 vände till plus i slutet av handeln och FTSE100 i London steg 1,1 procent i spåren av en fallande pundkurs.

Bankaktierna steg med Nordea i spetsen. Finansinspektionen har presenterat kapitalkraven för Handelsbanken och Nordea. FI sätter Handelsbankens behov en kärnprimärkapitalrelation till 21,1 procent, medan Nordeas kärnprimärkapitalrelation ska vara 17,3 procent. Det är krav som bankerna förväntas klara utan större dramatik och Nordeas vd Casper von Koskull säger till Di att bankens policy att öka utdelningen varje år ligger fast.

Samtidigt fick banksektorn stöd av fredagens rykte om att krisande Deutsche Bank är nära en uppgörelse om böter på 5,4 miljarder dollar till USA. Det tidigare officiella förlikningsbudet låg på 14 miljarder dollar.

Nordea steg 2,8 procent på börsen och Handelsbanken 2,3 procent. SEB och Swedbanks aktier steg samtidigt mer blygsamma 0,9 respektive 0,5 procent.

Polymertillverkaren Hexpol blev bästa storbolagsaktie genom att stiga med 4,4 procent. Kepler Cheuvreux skriver i en färsk analys att det är köpläge i aktien som tappat över 15 procent efter sommarens kvartalsrapport som var en besvikelse.

Kepler Cheuvreux lyfter bland annat fram det stigande oljepris som en positiv faktor eftersom det gör att Hexpol kan höja sina priser.

Brentoljan är nu över 50 dollar per fat och Lundin Petroleum steg följaktligen 0,4 procent på måndagen. Stålbolaget SSAB steg 1 procent, och gruvbolaget Boliden 0,4 procent.

Strålknivsbolaget Elekta klättrade 1,7 procent till 84,45 kronor efter att Handelsbanken Capital Markets gett aktien en köpstämpel och riktkursen 101 kronor.

Även Tobii lyfte på en köprekommendation. Det är Swedbank som sätter riktkursen 92 kronor på aktien som steg 4,5 procent till 75 kronor.

Ericssons Australienchef Håkan Eriksson är en het kandidat för jobbet som ny vd och koncernchef, skriver Dagens industri. Uppgifterna påverkade inte aktien som i stället backade 1 procent.

Bland de mindre bolagen rusade Itab över 7,6 procent efter att Di slagit ett slag för det småländska butiksinredningsbolaget.

”2016 är lite av ett förlorat år för Itab och Di har svårt att se att vinsten från i fjol kommer att upprepas. Men inför 2017 ser det återigen ljusare ut”, skriver Di:s börskrönikör Ulf Petersson i måndagens tidning.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies