Annons

Stockholmsbörsen: Hexpol och Nordea upp

Stockholmsbörsen öppnade med en försiktig uppgång och OMXSPI avslutade upp 0,3 procent. Bankerna drev på och Nordea steg 2,8 procent.

Vid stängning på måndagen hade både Stockholmsbörsens breda index OMXSPI och OMXS30 stigit 0,3 procent. De ledande Europabörserna gick åt olika håll där Parisbörsens CAC40 vände till plus i slutet av handeln och FTSE100 i London steg 1,1 procent i spåren av en fallande pundkurs.

Bankaktierna steg med Nordea i spetsen. Finansinspektionen har presenterat kapitalkraven för Handelsbanken och Nordea. FI sätter Handelsbankens behov en kärnprimärkapitalrelation till 21,1 procent, medan Nordeas kärnprimärkapitalrelation ska vara 17,3 procent. Det är krav som bankerna förväntas klara utan större dramatik och Nordeas vd Casper von Koskull säger till Di att bankens policy att öka utdelningen varje år ligger fast.

Samtidigt fick banksektorn stöd av fredagens rykte om att krisande Deutsche Bank är nära en uppgörelse om böter på 5,4 miljarder dollar till USA. Det tidigare officiella förlikningsbudet låg på 14 miljarder dollar.

Nordea steg 2,8 procent på börsen och Handelsbanken 2,3 procent. SEB och Swedbanks aktier steg samtidigt mer blygsamma 0,9 respektive 0,5 procent.

Polymertillverkaren Hexpol blev bästa storbolagsaktie genom att stiga med 4,4 procent. Kepler Cheuvreux skriver i en färsk analys att det är köpläge i aktien som tappat över 15 procent efter sommarens kvartalsrapport som var en besvikelse.

Kepler Cheuvreux lyfter bland annat fram det stigande oljepris som en positiv faktor eftersom det gör att Hexpol kan höja sina priser.

Brentoljan är nu över 50 dollar per fat och Lundin Petroleum steg följaktligen 0,4 procent på måndagen. Stålbolaget SSAB steg 1 procent, och gruvbolaget Boliden 0,4 procent.

Strålknivsbolaget Elekta klättrade 1,7 procent till 84,45 kronor efter att Handelsbanken Capital Markets gett aktien en köpstämpel och riktkursen 101 kronor.

Även Tobii lyfte på en köprekommendation. Det är Swedbank som sätter riktkursen 92 kronor på aktien som steg 4,5 procent till 75 kronor.

Ericssons Australienchef Håkan Eriksson är en het kandidat för jobbet som ny vd och koncernchef, skriver Dagens industri. Uppgifterna påverkade inte aktien som i stället backade 1 procent.

Bland de mindre bolagen rusade Itab över 7,6 procent efter att Di slagit ett slag för det småländska butiksinredningsbolaget.

”2016 är lite av ett förlorat år för Itab och Di har svårt att se att vinsten från i fjol kommer att upprepas. Men inför 2017 ser det återigen ljusare ut”, skriver Di:s börskrönikör Ulf Petersson i måndagens tidning.


Innehåll från Visiba CareAnnons

Digitala vårdmöten är här för att stanna

Med hjälp av AI-teknik guidar Visiba Cares tjänst Red Robin patienter och vårdpersonal. 
Med hjälp av AI-teknik guidar Visiba Cares tjänst Red Robin patienter och vårdpersonal. 

Behovet och användandet av digitala lösningar inom vården har ökat drastiskt under coronapandemin. Dessa lösningar kommer fortsätta att nyttjas även efter krisen, menar Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care, och pekar på mer patienttid för vårdgivaren som en av många fördelar. 

Efter coronavirusets utbrott har vården tagit stor plats i debatter och på nyhetssidor. Vårdpersonal är hårt belastad och vård som inte är kopplad till pandemin har skjutits upp. 

- Det kommer inte bli en tydlig avslutning på covid-19 i Sverige inom förutsebar tid, utan vi kommer förmodligen behöva leva med pandemin länge. Samtidigt finns det ett stort behov att börja beta av den vård som blivit uppskjuten. Då är digitala lösningar ett viktigt stöd för att kunna hantera en längre period av en pandemi och samtidigt få den övriga verksamheten att fungera, säger Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care.

Dramatisk ökning av digitala vårdmöten under coronakrisen

Visiba Care grundades 2014 och har sedan dess gett vården möjlighet att möta patienter digitalt, antingen via videosamtal eller chatt beroende på ärende. Behovet av digitala vårdmöten har skjutit i höjden under rådande kris – sedan 11 mars har volymen av digitala möten per dag ökat med 660 procent. 

- Vi har haft en del att göra, milt uttryck. Många av våra befintliga kunder har varit oerhört flexibla i sina arbetssätt och flera av dem ställde om på dagen, säger Peter Tyreholt. 

EXTERN LÄNK: Så funkar Visiba Cares lösning  

Lätt för vårdorganisationer att anpassa sitt vårdutbud med plattformen

Bolaget riktar sig främst till stora vårdorganisationer – som regioner, kommuner eller större privata vårdgivare – till vilka de levererar en skalbar digital plattform under organisationens eget varumärke där de kan öppna en eller flera digitala mottagningar och anpassa sina erbjudanden. Detta har många också gjort under våren. Peter Tyreholt berättar:

- Ett exempel är vårdcentralerna Bra Liv, som är Jönköpings primärvård. De har flera gånger konfigurerat sina vårderbjudanden för att anpassa sig efter händelseutvecklingen av viruset, till exempel att patienter med luftvägssymtom först tas emot digitalt och nu senast för att hantera det utökade uppdraget runt provtagning.

EXTERN LÄNK: Läs hur Visiba Care med hjälp av AI-teknik guidar patienter till rätt plats i vårdkedjan

Peter Tyreholt tror inte att svensk sjukvård kommer att återgå till det normala när väl pandemin har lagt sig. Undersökningar visar exempelvis att både patienter och vårdutövare ställer sig positiva till digitala möten efter att ha provat dem.

- Det har också pratats länge om att flytta point of care, alltså var du behandlas, så nära hemmet som möjligt. Detta kommer nu att öka kraftigt eftersom det blivit tydligare än kanske någonsin att centrala samlingsplatser är sårbara när något är smittosamt, säger han och avslutar:

- Digitalisering erbjuder helt nya sätt att organisera vården och den möjliggör att man kan automatisera många processer, vilket frigör livsviktig tid som vårdgivarna kan lägga på sina patienter istället. 

Fakta Visiba Care
Visiba Care lanserades 2014 och är idag Nordens ledande plattform för digitala vårdbesök. Plattformen används av över hälften av Sveriges regioner, på över 1 500 mottagningar och inom en stor bredd av vårdverksamheter, både inom hemsjukvård, primärvård och specialistvård. Visiba Care har stor erfarenhet av att hjälpa vårdgivare att komma igång och framgångsrikt införa digitala vårdmöten.
Läs mer på www.visibacare.com 

Mer från Visiba Care

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visiba Care och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?