1515
Annons

Stockholmsbörsen: Hexpol och Nordea upp

Stockholmsbörsen öppnade med en försiktig uppgång och OMXSPI avslutade upp 0,3 procent. Bankerna drev på och Nordea steg 2,8 procent.

Vid stängning på måndagen hade både Stockholmsbörsens breda index OMXSPI och OMXS30 stigit 0,3 procent. De ledande Europabörserna gick åt olika håll där Parisbörsens CAC40 vände till plus i slutet av handeln och FTSE100 i London steg 1,1 procent i spåren av en fallande pundkurs.

Bankaktierna steg med Nordea i spetsen. Finansinspektionen har presenterat kapitalkraven för Handelsbanken och Nordea. FI sätter Handelsbankens behov en kärnprimärkapitalrelation till 21,1 procent, medan Nordeas kärnprimärkapitalrelation ska vara 17,3 procent. Det är krav som bankerna förväntas klara utan större dramatik och Nordeas vd Casper von Koskull säger till Di att bankens policy att öka utdelningen varje år ligger fast.

Samtidigt fick banksektorn stöd av fredagens rykte om att krisande Deutsche Bank är nära en uppgörelse om böter på 5,4 miljarder dollar till USA. Det tidigare officiella förlikningsbudet låg på 14 miljarder dollar.

Nordea steg 2,8 procent på börsen och Handelsbanken 2,3 procent. SEB och Swedbanks aktier steg samtidigt mer blygsamma 0,9 respektive 0,5 procent.

Polymertillverkaren Hexpol blev bästa storbolagsaktie genom att stiga med 4,4 procent. Kepler Cheuvreux skriver i en färsk analys att det är köpläge i aktien som tappat över 15 procent efter sommarens kvartalsrapport som var en besvikelse.

Kepler Cheuvreux lyfter bland annat fram det stigande oljepris som en positiv faktor eftersom det gör att Hexpol kan höja sina priser.

Brentoljan är nu över 50 dollar per fat och Lundin Petroleum steg följaktligen 0,4 procent på måndagen. Stålbolaget SSAB steg 1 procent, och gruvbolaget Boliden 0,4 procent.

Strålknivsbolaget Elekta klättrade 1,7 procent till 84,45 kronor efter att Handelsbanken Capital Markets gett aktien en köpstämpel och riktkursen 101 kronor.

Även Tobii lyfte på en köprekommendation. Det är Swedbank som sätter riktkursen 92 kronor på aktien som steg 4,5 procent till 75 kronor.

Ericssons Australienchef Håkan Eriksson är en het kandidat för jobbet som ny vd och koncernchef, skriver Dagens industri. Uppgifterna påverkade inte aktien som i stället backade 1 procent.

Bland de mindre bolagen rusade Itab över 7,6 procent efter att Di slagit ett slag för det småländska butiksinredningsbolaget.

”2016 är lite av ett förlorat år för Itab och Di har svårt att se att vinsten från i fjol kommer att upprepas. Men inför 2017 ser det återigen ljusare ut”, skriver Di:s börskrönikör Ulf Petersson i måndagens tidning.


”Skattesatsen får inte höjas”

Det är bra om entreprenörsskatten, 3:12-reglerna, blir enklare. Men det får inte betyda att skattesatsen höjs. 

Det anser Svenskt Näringsliv med anledning av den utredning som regeringen tillsatts. 

Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv.
Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv.Foto:Pressbild, Henrik Montgomery

På onsdagen kunde Di berätta att regeringen tillsatt en utredning ,med syftet att förenkla den entreprenörsskatt som såväl näringslivet som lagrådet tycker har blivit alltför komplicerad. 

”Det här är inte en utredning som syftar till att dra in mer pengar till statskassan. Men om man ska förenkla systemet står det fritt för utredningen att diskutera om man behöver justera skattesatser för att ge utrymme för att göra det enklare i andra delar”, sa Mikael Damberg till Di. 

Men skatten får inte höjas, anser Svenskt Näringsliv.  

”Det är angeläget att skattesatsen i entreprenörsskattereglerna inte höjs. Förenklingar är välkomna och den utredning regeringen aviserat sägs visserligen inte syfta till att ”dra in mer pengar. Men det är illavarslande att resonemang förs om höjd skattesats”, säger säger Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv.

Den svenska entreprenörsbeskattningen kan bli drygt 50 procent och som lägst 20 procent, enligt Svenskt Näringsliv och det innebär att den är högre än i länder som svenska företag konkurrerar med.  

”Sedan ett antal reformer av entreprenörsskatten inleddes för drygt 15 år sedan har alltfler företagare upplevt regelverket som rimligare. Antalet anställda har ökat med 730.000 personer och statens skatteintäkter har vuxit kraftigt”, säger Johan Fall. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?