Annons

Stockholmsbörsen: Hexagon halkade ned på stillastånde börs

Stockholmsbörsen handlades i en oregelbunden tendens på onsdagen. Efter att under merparten av handelsdagen legat på plus, backade index tillbaka efter att USA-handeln inletts och den tekniktunga Nasdaqbörsen började tappa mark. Stålbolaget SSAB tillhörde vinnarna medan bland annat flera verkstadsbolag samt Lundin Petroleum tappade mark.

Storbolagsindexet OMXS30 hade vid stängning backat med 0,1 procent till 1.619. Omsättningen nådde 13,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Räntorna steg, dollarn stärktes och pundet fortsatte upp på brexitförhoppningar.

Bäst utveckling bland de mest handlade storbolagen visade stålbolaget SSAB SSAB B +2,71% Dagens utveckling med en uppgång på 1,4 procent för A-aktien, som därmed följde en bredare sektoruppgång i stålsektorn ute i Europa.

I stålsektorn förklarade Arcelormittals finanschef Aditya Mittal vid en presentation i Paris på tisdagen att han ser en mer "constructive outlook" för den europeiska stålefterfrågan framöver. Särskilt efterfrågan relaterad till maskinvaror och fordon ser alltmer positiv ut, sade han, enligt Bloomberg News.

Tyngre gick det för Lundin Petroleum med en nedgång på 2 procent. Inom verkstad var Volvo, Atlas Copco ATCO A +0,23% Dagens utveckling och Alfa Laval ALFA +1,71% Dagens utveckling samtliga ned med runt 2 procent.

Hexagon HEXA B +0,06% Dagens utveckling sänktes knappt 3 procent efter att åklagaren vid den norska insiderrättegången yrkade på fängelse i ett och ett halvt år för bolagets vd Ola Rollén. Vidare begärde åklagaren Marianne Bender att 25 miljoner norska kronor ska konfiskeras.

Elekta har tecknat avtal med det brittiska sjukvårdssystemet NHS för att leverera flera cancerbehandlingssystem med ett värde på totalt 22 miljoner pund. Pareto sänkte dock medicinteknikaktien till behåll från köp. Elekta tappade 3 procent inför torsdagens rapport.

Ahlsell har köpt Doradus sprinklerverksamheter. Den samlade omsättningen på de verksamheter som förvärvas är cirka 120 miljoner kronor. Ahlsell handlades upp nästan 1 procent.

MTG MTG B +1,19% Dagens utveckling , som höll kapitalmarknadsdag på onsdagen, lanserade en investeringsfond om 30 miljoner dollar för investeringar inom online-spel. Enligt mediabolagets vd Jørgen Madsen Lindemann har han "aldrig sett bättre möjligheter i MTG:s historia än nu". Aktien visade inte någon större rörelse.

Hövding var upp över 5 procent efter sin rapport som visade på en omsättningstillväxt på 58 procent, men med ett fortsatt minusresultat.

Gruvprospekteringsbolaget Filo Mining annonserade positiva resultat från en bedömning av flaggskeppsprojektet, argentinska Filo del Sol. Aktien ställdes upp 3 procent.

NCC NCC B +1,42% Dagens utveckling och JM JM +0,73% Dagens utveckling åker ur börsindexet Stoxx Europe 600. NCC steg 0,8 procent medan JM sänktes 1 procent. NCC meddelade även att det tilldelats ett projekt om att bygga deletapp Korsvägen i Västlänken under ett konsortium som delägs till 50 procent av bolaget. Det totala ordervärdet uppgår till 3,8 miljarder kronor och beräknas undertecknas i december.

Exane BNP Paribas har höjt sin rekommendation för Telia till outperform, från tidigare underperform. Telia steg 0,5 procent.

Pareto Securities har sänkt sin rekommendation för Tobin Properties till behåll från köp. Riktkursen sänks till 45 från 85 kronor. Aktien var trycktes ned knappt 3 procent till 27:30 kronor. Hittills i år är nedgången hisnande 67 procent.Innehåll från AllianzGIAnnons

”Husdjursmarknaden är ingen tillfällig boom”

Husdjursekonomin kanske inte är vad du förväntar dig som nästa samtalsämne med din finansiella rådgivare.

Men det är en marknad som ökar i rasande fart – och finns flera orsaker till varför det är ett smart investeringstema.

Den globala marknaden för husdjursrelaterade produkter och tjänster är ett snabbt växande marknadssegment där USA har största andelen. Med en tillväxttakt på 5,3 procent överträffar husdjursmarknaden den amerikanska ekonomin. 

Utvecklingen är liknande i Europa – och nu även i Asien.

– Att husdjurssektorerna växer snabbare än den bredare ekonomin globalt beror framför allt på två faktorer. Dels att allt fler människor skaffar husdjur, ännu fler under pandemin – och att de är villiga att spendera mer pengar på dem än tidigare, berättar Andreas Fruschki, tematisk chef på Allianz Global Investors (GI).

Spenderar mer

Han menar att ägarna i allt större takt behandlar sina exempelvis hundar och katter som familjemedlemmar – där de ofta får mysa i soffan eller sängen med sina hussar och mattar.

– Husdjursägarna är villiga att betala för bättre mat, veterinärsbesök och medicin, fler försäkringsbolag växer fort. Hela utbudet på marknaden har blivit enormt stort när det gäller allt från leksaker till kläder, pälsvård och massage åt djuren för att säkerställa deras välbefinnande.

Allianz Pet and Animal Wellbeing Fund har haft en starkt uppstigande trend sedan lanseringen den 22 januari 2019. Den investerar i globala aktiemarknader inom ett brett spektrum av sektorer – som tillverkare av djurmat, djurförsäkringsbolag, läkemedel, bioteknik, hälso-/sjukvård med inriktning på små och medelstora företag.

Läs mer om The Pet Economy här. 

Ingen fluga

– Allianz har en stor erfarenhet av att driva temafonder och denna är i stort sett lågkonjunktursskyddad, med tanke på att husdjuren blivit en del av familjen och oftast ges en hög vårdnivå oavsett tillstånd i ekonomin. En stor fördel är också att det är lätt att förstå var de investerade pengar går till. Därför är jag övertygad om att det inte är någon tillfällig boom – vilket även studier visar, framhåller Andreas Fruschki.

Den globala sällskapsdjursmarknaden var värd 132 miljarder amerikanska dollar 2016. År 2025 förväntas siffrorna nå 203 miljarder amerikanska dollar.

FAKTA: AllianzGI

* Moderbolaget Allianz SE grundades 1890 och är en av de ledande leverantörerna av finansiella tjänster världen över. De stöder över 82 miljoner kunder i 70 länder.

* Allianz Global Investors (GI) kom till 2012 och sysselsätter i dag mer än 2 700 personer på 25 platser – samt förvaltar över 546 miljarder euro (per den 30 september 2020).

* Med 754 investerare har AllianzGI en etablerad expertis inom aktier, räntebärande investeringar, multitillgångar och alternativa investeringar med kunder runtom i världen – allt från multinationella företag till pensionsfonder, välgörenhetsstiftelser och familjer.

Läs mer om AllianzGI här.

Mer från AllianzGI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AllianzGI och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?