ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: Hansa Medical kraftigt upp

Stockholmsbörsen handlades på minus under onsdagen i väntan på amerikansk räntehöjning under kvällen, med Getinge och Fingerprint i kamp om jumboplatsen. En viss förstärkning av riskaptiten med råvarusektorn i täten syntes mot slutet av dagen efter statistik om minskande oljelager i USA och därmed hög industriell fart.

OMXS30 stängde 0,2 procent ned på nivån 1.550, med aktier för måttliga 12,8 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

Från Fed väntades klockan 19 en styrräntehöjning med 25 punkter, och fokus låg dessförinnan huvudsakligen på enskilda ledamöters ränteförväntningar. Dollarn stärktes under eftermiddagen och gav stöd åt cykliska svenska exportbolag. SSAB, Autoliv, Boliden och Sandvik hörde till vinnarna i OMXS30 med uppgångar på 0,9-1,7 procent.

De amerikanska råoljelagren sjönk med 2,6 miljoner fat förra veckan enligt statistik från amerikanska energidepartementet på eftermiddagen, tvärtemot förväntningar om en lika stor ökning. Nordsjöoljan stärktes mer än 2 procent under dagen och handlas därmed strax under 70 dollar per fat. Bland svenska oljeaktier stängde Lundin Petroleum upp på 1,6 procent och Enquest på plus 2,6 procent.

I tullfrågan planerar Kina motåtgärder mot USA genom att införa tullar på amerikanska jordbruksprodukter från stater med starkt Trumpstöd, enligt uppgifter till Wall Street Journal.

Getinge föll 7 procent efter att Nordea bytt fot från köp till sälj i sin aktierekommendation på grund av vad banken uppfattar som en oroväckande kostnadstrend. Som lök på laxen meddelade bolaget på eftermiddagen om en avsättning på 350 miljoner kronor relaterat till påstådd manipulation av anbudsförfaranden i Brasilien. Stängningskursen, 96:68 kronor, innebär en nedgång med 19 procent i år.

Lika svagt, minus 7 procent, gick Fingerprint och detta för andra dagen i rad. Aktien stängde på 8:30 kronor motsvarande ett börsvärde på strax över 2,5 miljarder kronor efter tisdagens handelsstopp.

Främsta storbolag utanför index var Lundin Mining som steg nästan 5 procent med stöd av dollarförsvagning under dagen och prisuppgångar på basmetaller.

Millicom steg drygt 4 procent i intensiv handel utan att kommunicera några nyheter. En analytiker som Nyhetsbyrån Direkt har varit i kontakt ställde sig lika frågande till rörelsen som bolagets informatörer var knapphändiga med upplysningar.

Skistar hjälptes av den ovanligt tidiga och ihållande vintern till sitt bästa halvårsresultat någonsin, enligt morgonens rapport. Aktien tog initialt liften upp och steg mer än 3 procent, men sedan gick det brant utför och plus svängde till minus 1,0 procent.

Systemair avancerade 5 procent efter nedgångar i kölvattnet av förra veckans rapport. På tisdagskvällen meddelade huvudägaren Gerald Engström att han köpt aktier för strax under 74 miljoner kronor.

Hansa Medical steg 3,3 procent efter att fått studieresultat gällande redan kända resultat publicerade i en ansedd amerikansk tidskrift.   

Gränges steg 2,4 procent efter sin kapitalmarknadsdag. Bolaget vittnade om stark efterfrågan, och överväger att återuppta produktion vid en USA-fabrik efter att aluminiumimport från Kina fördyrats av tullar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer