1515

Stockholmsbörsen: Hansa Medical kraftigt upp

Stockholmsbörsen handlades på minus under onsdagen i väntan på amerikansk räntehöjning under kvällen, med Getinge och Fingerprint i kamp om jumboplatsen. En viss förstärkning av riskaptiten med råvarusektorn i täten syntes mot slutet av dagen efter statistik om minskande oljelager i USA och därmed hög industriell fart.

OMXS30 stängde 0,2 procent ned på nivån 1.550, med aktier för måttliga 12,8 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

Från Fed väntades klockan 19 en styrräntehöjning med 25 punkter, och fokus låg dessförinnan huvudsakligen på enskilda ledamöters ränteförväntningar. Dollarn stärktes under eftermiddagen och gav stöd åt cykliska svenska exportbolag. SSAB, Autoliv, Boliden och Sandvik hörde till vinnarna i OMXS30 med uppgångar på 0,9-1,7 procent.

De amerikanska råoljelagren sjönk med 2,6 miljoner fat förra veckan enligt statistik från amerikanska energidepartementet på eftermiddagen, tvärtemot förväntningar om en lika stor ökning. Nordsjöoljan stärktes mer än 2 procent under dagen och handlas därmed strax under 70 dollar per fat. Bland svenska oljeaktier stängde Lundin Petroleum upp på 1,6 procent och Enquest på plus 2,6 procent.

I tullfrågan planerar Kina motåtgärder mot USA genom att införa tullar på amerikanska jordbruksprodukter från stater med starkt Trumpstöd, enligt uppgifter till Wall Street Journal.

Getinge föll 7 procent efter att Nordea bytt fot från köp till sälj i sin aktierekommendation på grund av vad banken uppfattar som en oroväckande kostnadstrend. Som lök på laxen meddelade bolaget på eftermiddagen om en avsättning på 350 miljoner kronor relaterat till påstådd manipulation av anbudsförfaranden i Brasilien. Stängningskursen, 96:68 kronor, innebär en nedgång med 19 procent i år.

Lika svagt, minus 7 procent, gick Fingerprint och detta för andra dagen i rad. Aktien stängde på 8:30 kronor motsvarande ett börsvärde på strax över 2,5 miljarder kronor efter tisdagens handelsstopp.

Främsta storbolag utanför index var Lundin Mining som steg nästan 5 procent med stöd av dollarförsvagning under dagen och prisuppgångar på basmetaller.

Millicom steg drygt 4 procent i intensiv handel utan att kommunicera några nyheter. En analytiker som Nyhetsbyrån Direkt har varit i kontakt ställde sig lika frågande till rörelsen som bolagets informatörer var knapphändiga med upplysningar.

Skistar hjälptes av den ovanligt tidiga och ihållande vintern till sitt bästa halvårsresultat någonsin, enligt morgonens rapport. Aktien tog initialt liften upp och steg mer än 3 procent, men sedan gick det brant utför och plus svängde till minus 1,0 procent.

Systemair avancerade 5 procent efter nedgångar i kölvattnet av förra veckans rapport. På tisdagskvällen meddelade huvudägaren Gerald Engström att han köpt aktier för strax under 74 miljoner kronor.

Hansa Medical steg 3,3 procent efter att fått studieresultat gällande redan kända resultat publicerade i en ansedd amerikansk tidskrift.   

Gränges steg 2,4 procent efter sin kapitalmarknadsdag. Bolaget vittnade om stark efterfrågan, och överväger att återuppta produktion vid en USA-fabrik efter att aluminiumimport från Kina fördyrats av tullar.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?