Annons

Stockholmsbörsen: Handelsbanken och ABB tyngde

Precis som andra europeiska marknader pendlade Stockholmsbörsen kring nollan under onsdagen. Dagens förlorare blev Handelsbanken och verkstadsjätten ABB som bommade förväntningarna på det fjärde kvartalet.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index stängde på plus 0,1 procent medan storbolagsindexet OMXS30 noterade en nedgång på 0,1 procent. Ute i Europa backade tyska DAX 0,1 procent medan franska CAC 40 och Londonbörsens FTSE 100 steg 0,3 respektive 0,1 procent.

I Stockholm fortsatte rapportfloden med Handelsbanken och verkstadsjätten ABB som dagens stora förlorare. 

Handelsbanken bommade förväntningarna på det fjärde kvartalet med ett rörelseresultat på 4.698 miljoner kronor för perioden. Det kan jämföras med väntade 4.970 Mkr. Inte heller utdelningen, som föreslås bli 5,00 kronor, motsvarade marknadens förväntningar på 5,58 kronor. Handelsbanken stängde slutligen på minus 3,4 procent.

Även verkstadsjätten ABB hade en mörk handelsdag efter att ha redovisat siffror som inte levde upp till förväntningarna. Undantaget var den starka orderingången som landade på 8.277 miljoner dollar, vilket kan jämföras med väntade 8.045 miljoner dollar, enligt SME Direkt. Marknaden roades inte över siffrorna, eller att ABB spår att 2017 blir ett ”mellanår”, och aktien stängde slutligen på minus 3,5 procent.

På botten fanns också ståljätten SSAB och läkemedelsbolaget Sobi som backade med 1,7 och 1,4 procent.

Betydligt bättre gick det för teleoperatören Millicom som slog förväntningarna på sin rapport och dessutom levererade en prognos för 2017 som var bättre än väntat. Aktien klättrade 6,6 procent.

Även skogsbolaget Holmen levererade bättre siffror än väntat och klättrade 4,2 procent. Dagligvarujätten Ica prickade förväntningarna, men föreslog en utdelning som var något bättre än väntat, och stängde slutligen på plus 0,3 procent.

Bland vinnarna fanns också köksbolaget Nobia och gruvbolaget Lundin Mining som klättrade 6,8 respektive 3,4 procent.

På onsdagsmorgonen blev det klart att Johan Torgeby, som i dag är så kallad co-head för divisionen Stora företag och Finansiella institutioner på SEB, tar över som vd och koncernchef efter Annika Falkengren. Han har varit en del av SEB:s verkställande ledning sedan 2014 och tillträder som vd och koncernchef den 29 mars, alltså dagen efter SEB:s årsstämma. Aktien stängde på plus 0,1 procent.

Bland de mindre bolagen rusade Lammhults Design Group 10,2 procent efter att ha redovisat siffror för det fjärde kvartalet. Resultatet efter skatt landade på 19,5 Mkr och resultatet per aktie blev 2,31 kronor.

Handeln var mindre munter i söktjänstbolaget Eniro som backade 14,1 procent på sina kvartalssiffror. Bolaget noterar sjunkande omsättning och ebitda-resultat.


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?