1515

Stockholmsbörsen: Gruvor och hälsovård i botten

Stockholmsbörsen handlades oregelbundet fram till lunchtid på tisdagen. Volvo steg efter nordamerikansk statistik medan hälsovård och metallaktier generellt hade en motigare tisdag i den allmänna Europahandeln.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid 13.30-tiden ned 0,1 procent till 1.615. Omsättningen nådde närmare 6 miljarder kronor.

Under måndagskvällen presenterades branschstatistik från ACT över orderingången för tunga lastbilar i november. Den preliminära siffran uppgick till 32.900 enheter. Volvo svarade med en uppgång på 0,7 procent.

Hälsovårdssektorn hade alltså en tuff utveckling med Getinge ned drygt 2 procent och Astra Zeneca backade runt 1 procent. Sobi minskade 1,3 procent.

Basmetallerna tappade överlag i värde och Lundin Mining föll drygt 2 procent medan SSAB A var ned cirka 1 procent. Boliden återfanns dock kring oförändrat.

Problemtyngda klädkedjan H&M har återigen fått se en analytiker sänka sin riktkurs. Den här gången är det HSBC som sänker riktkursen till 175 kronor från tidigare 180 kronor med en upprepad rekommendation om minska. Aktien rörde sig dock upp 0,7 procent. Hittills i år är nedgången 22 procent.

Swedish Match steg runt 1 procent till 325 kronor och stod för en ny rekordnotering.

Konsultbolaget Sweco klättrade nästan 6 procent efter att SEB höjt sin riktkurs och upprepat sitt köpråd.

Oscar Properties aktie har blivit orättvist bestraffad, anser Pareto som ser stabila vinstutsikter och en väsentligt stärkt balansräkning för bostadsutvecklaren in i 2018. Det menade Pareto som upprepar sin köprekommendation och riktkursen 65 kronor. Bostadsutvecklingsaktien var upp nästan 9 procent till drygt 33 kronor.

Karo Pharma har släppt villkoren i sin företrädesemission. Tre befintliga aktier berättigar till teckning av en ny aktie för 29 kronor. Emissionen kommer tillföra drygt 794 miljoner kronor före kostnader. Aktien sänktes med knappt 6 procent.

Pledpharma var upp över 9 procent. Redeye ser möjlig kursdubbling i sitt motiverade värde för bioteknikaktien.

Kundklubbs- och lojalitetsprogramsoperatören Awardit gjorde på tisdagen sin första handelsdag på First North. Aktien handlades till drygt 37 kronor, 33 procent över teckningskursen på 28 kronor.

Drillcon steg nästan 7 procent efter ramavtal från Lundin Mining på 90 miljoner kronor.

På den återstående makroagendan märks:

- USA: Markit tjänste-PMI november kl 15.45

- USA: ISM tjänster november kl 16.00

- USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?