Annons

Stockholmsbörsen: Gruvbolagen tar täten

Stockholmsbörsen inleder tisdagen svagt uppåt med gruvbolagen i spetsen. Bioteknikbolaget Probi rusar efter exceptionellt bra resultat för fjärde kvartalet.

Stockholmsbörsen öppnar uppåt efter att ha backat under måndagen. En kvart efter att börsen öppnats på tisdagen är både storbolagsindexet OMXS30 och det bredare OMXSPI-indexet upp med 0,3 procent.

Bland storbolagen börjar gruvbolaget Boliden dagen starkast, med en uppgång på 2,8 procent. Även Lundin Mining stiger med 1,8 procent.

Stålbolaget SSAB backar med 2,4 procent och biometribolaget Fingerprint Cards med 2,3 procent.

Bioteknikbolaget Probi rusar med cirka 15 procent på Mid Cap.

Probi har gett en omvänd vinstvarning för fjärde kvartalet och helåret 2016. Den organiska tillväxten har varit mycket stark, och det är också första gången det nyligen förvärvade dotterbolaget i USA inkluderas i resultatet. Nettoomsättningen för det fjärde kvartalet ökade med 158 miljoner till 194 miljoner kronor och för helåret med 227 miljoner till 443 miljoner kronor.

Probis Vd Peter Nählstedt säger till Nyhetsbyrån Direkt att det fjärde kvartalet var exceptionellt och att det inte går att säga om det kommer att upprepas.

Kullagerbolaget SKF backar med 1 procent. UBS har sänkt sin rekommendation för SKF till sälj från köp och riktkursen till 140 från 170 kronor.

Hygien- och skogsbolaget SCA i sin tur stiger med 0,2 procent. Swedbank har höjt sin rekommendation till köp från neutral. Riktkursen höjs till 285 från 280 kronor.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?