Annons

Stockholmsbörsen: FPC bland dagens förlorare

Stockholmsbörsen gjorde inget större väsen av sig under tisdagen utan höll sig till små rörelser. Bland enskilda bolag var aktivitetsnivån dock desto högre. Probi rusade på en omvänd vinstvarning medan Fingerprint backade efter sänkt rekommendation.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade oförändrat till nivån 1.510. Omsättningen sträckte sig till 14,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

"Börsen har under 2017 inlett med en försiktig rekyl. Så länge rekylen sker under kontrollerande former ser jag den som tillfällig. Globala PMI-data pekar uppåt tillsammans med vinstförväntningarna", kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt.

Han fortsatte:

"Perioden fram till vårens utdelningar brukar också vara en stark period. Om några veckor väntas mer vägledning när storbolagen redovisar siffrorna från det fjärde kvartalet."

Vinnare på OMXS30 var annars Boliden som ökade närmare 4 procent med stöd från positiva rörelser i basmetallpriserna och allmän sektoruppgång. Lundin Mining steg över 8 procent.

Probi rusade 24 procent efter en omvänd vinstvarning.

Kvartalet beskrevs som exceptionellt av bolagets vd Peter Nählstedt, som inte ville kommentera om marknaden kan förvänta sig liknande nivåer framöver.

"Vi har haft kunder som av och till lanserat eller haft lageruppbyggnad, men det betyder att det varit starkt just det kvartalet och det går inte att säga om det är något som kommer att upprepas", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt Imax vd Richard Gelfond kommer primärt VR-headsetet HTC Vive att användas i bolagets kommande VR-center. Starbreeze, som också gör headset och är inblandat i Imax-projektet kring VR-center, backade mer än 5 procent.

I väntan på rapportperioden fortsatte analyshusen att uppdatera sina rekommendationer.

Norska Arctic Securities sänkte rekommendationen för Fingerprint till behåll från köp. Biometribolagets besked till marknaden om sänkt intäktsprognos 2016 vid kapitalmarknadsdagen var nedslående, men risk föreligger för att även prognosen för 2017 kan behöva sänkas, enligt Arctic. Aktien tappade över 5 procent.

Pareto Securities höjde rekommendationen för Alfa Laval till köp från behåll. Verkstadsaktien steg 1 procent - lika mycket som Atlas Copco, som Société Générale höjde till köp från behåll på tisdagen, dagen efter att UBS gjorde samma sak.

Även SKF fick en höjd rekommendation från den franska banken, men till neutral från sälj. UBS valde i stället att sänka rekommendationen till sälj från köp, medan Pareto sänkte till behåll från köp. Marknaden tycktes lystra mest till de schweiziska alptonerna, då reaktionen blev en nedgång på över 1 procent för SKF-aktien.

Kambi tappade kring 7 procent efter att Handelsbanken sänkt sin rekommendation till minska från öka

Nuevolution steg närmare 8 procent efter att Aktiespararens analysguiden, som står för så kallad uppdragsanalys, höjt sitt motiverade värde och upprepat sitt köpråd.

Africa Oil avancerade 3 procent. Oljebolagets vd Keith Hill flaggade i en intervju med Direkt för nya borrningsresultat senare i januari.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?