1515

Stockholmsbörsen: Fortsatt optimism inför rapportsäsongen

Stockholmsbörsen klättrade vidare när onsdagsförmiddagen övergick i eftermiddag. H&M avlöste Autoliv som OMXS30-jumbo, medan Lundin Petroleum distanserade fältet trots att ångan i viss mån gick ur oljeprisuppgångarna.

Vid klockan 13.30 noterades OMXS30 1,2 procent upp till 1.641, med aktier för cirka 5,2 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

Under förmiddagen meddelade Sandvik att större delen av Mining Systems, en enhet som varit ute till försäljning under ett och ett halvt år, säljs till FLSmidth. Kursreaktionen var lätt positiv, och verkstadskoncernen handlades på plus 1,6 procent.

Vidare bland förmiddagsnyheterna: UBS sänkte Hexagon till neutral från köp, och uppgången för dagen dämpades något, från 1,7 till 1,0 procent. Även Volvo fick en sänkt rekommendation från den schweiziska banken, men reaktionen uteblev i stort sett och aktien fortsatte handlas kring plus 0,6 procent.

Oljenoteringarna låg i stort sett kvar på den högre nivå som etablerades under tisdagseftermiddagen och kvällen i kölvattnet av sjunkande amerikanska oljelager, men fick sig en liten törn kring lunchtid av andrahandsuppgifter, rapporterade av Bloomberg, om produktionsökningar bland Opecländerna på 1,2 procent i juni. Nordsjöoljan handlas till drygt 48 dollar fatet, nästan 2 dollar upp jämfört med gårdagens lunchnotering.

Lundin Petroleum avancerade 4 procent och Enquest var 3 procent upp.

På rekommendationsfronten märktes Jefferies höjning av Stora Enso, till köp från behåll, och aktien steg mer än 3 procent i Stockholm. Holmen var 1,5 procent upp till 374,30, efter att Kepler Cheuvreux höjde riktkursen till 440 kronor och upprepat rekommendationen köp.

Som enda aktie på minus i OMXS30 återfanns H&M på 0,3 minusprocent efter en svajig handel för dagen, men tre minusdagar i rad dessförinnan.

Kinnevik steg 0,9 procent. Société Générale har inlett bevakning av investmentbolagets största innehav Zalando och ser stor kurspotential. Enligt den franska banken kan Zalando, som steg 3 procent i Frankfurt, komma att spela en viktig roll när företag som Facebook och Google under nästkommande fem år försöker utnyttja sina höga användartal till att sälja kläder, men vill slippa ägna sig åt lagerhållning och logistik.

Karo Pharma har köpt bolaget Medireduce med en produkt Kolestimin. Produkten har kliniskt dokumenterad effekt att sänka kolesterol i blodet. Kolestimin kommer att lanseras under hösten 2017 i Sverige. Aktien steg hela 6,5 procent.

Norska DNB var först ut bland de nordiska storbankerna inför att SEB väntas släppa sina kvartalssiffror på fredag. DNB:s rapport bjöd tack vare oväntat högt räntenetto och låga kreditförluster på en 13 procent starkare vinst före skatt än väntat och reaktionen i Oslo var nästan 5 procent upp. Bland de svensnoterade bankerna klarade sig Nordea bäst med en uppgång på 2,1 procent.

Även ett antal fastighetsbolag har levererat starka delårsrapporter. Kungsleden steg 2,1 procent, Klövern var 1,6 procent upp och Victoria Park noterades 1,4 procent upp.

Verkstadsbolaget Nedermans organiska försäljningstillväxt var däremot negativ och nettoresultatet blev därmed ett nederlag: 43,1 miljoner sjönk ihop till 38,3 miljoner kronor. Aktien tappade nästan 2 procent.

Även för ett annat verkstadsbolag i underleverantörsledet, Bulten, backade den organiska försäljningstillväxten, här med 1,3 procent. Aktien backade drygt 3 procent.

Klockan 14.30 svensk tid publiceras Fed-chefen Janet Yellens anförande inför den amerikanska kongressen. Marknaden väntas som vanligt leta efter indikationer om när balansräkningens bantningskur kan inledas och när räntan kommer att höjas igen.

Proact-aktien bytte från plus till minus efter it-företagets rapport klockan 13, trots ökande omsättning och resultat. Aktien har dock stigit med nästan 50 procent hittills i år.

 


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Styrkan som får butiksjättarna att välja just dem – så har förvaltaren blivit förstahandsvalet

Anders Tenggren på Riksbyggen.
Anders Tenggren på Riksbyggen.

I september kom beskedet att City Gross väljer Riksbyggen för sin kontraktsförvaltning, och de är inte ensamma. Tvärtom, Riksbyggen är en stor aktör inom just förvaltning av handelsplatser.

– Våra kunder uppskattar våra tjänster, men också att vi kan hjälpa dem oavsett var i landet deras butiker ligger, säger Anders Tenggren på Riksbyggen.

City Gross, med totalt 43 stormarknader, meddelade i september att de väljer Riksbyggen för att sköta deras kontraktsförvaltning.

– När jag började här för cirka ett år sedan valde vi att se över om det fanns fördelar med att outsourca vår förvaltning, förklarar Peter Ekström, chef för etablering och butiksutveckling på City Gross.

En upphandling gjordes med ledande aktörer på marknaden, och i slutändan föll valet på Riksbyggen. Men det var inte pris och siffror som fällde avgörandet.

– Det avgörande var deras kompetens och erfarenhet. Dels passar deras och vår värdegrund väldigt bra ihop, dels jobbar de med ett stort antal andra aktörer på dagligvarumarknaden och känner den väl vilket är viktigt för vår del. När jag ringde runt och tog referenser fick jag bara goda vitsord, säger Peter Ekström.

Läs mer om Riksbyggens förvaltningserbjudande 

Fler samarbetsformer

Målet nu är att Riksbyggen ska säkra hyreskontraktsdelen och avlasta City Gross egen organisation genom att ta hand om den här sortens administration.

– Men jag hoppas samtidigt att det här är ett samarbete som ska utvecklas över tid. Jag tror att vi kommer att lära känna varandra väl och hitta ännu fler samarbetsformer framgent, säger Peter Ekström.

Och City Gross är inte ensamma om att välja Riksbyggen som förvaltare för sina handelsplatser. Tvärtom, Riksbyggen har ett stort åtagande när det gäller att förvalta den här typen av verksamhet åt olika handelsföretag.

– Vi har ett brett tjänsteutbud inom det här området, och beroende på vad våra kunder efterfrågar erbjuder vi allt från totalförvaltning till daglig drift, säger Anders Tenggren, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

– Det kan vara att vi förvaltar fastighetens ekonomi, att vi ser till att alla tekniska system fungerar som de ska, eller att vi hjälper kunden att effektivisera energianvändningen. Det beror helt på vad kunden vill ha hjälp med.

Läs mer om energiförvaltning från Riksbyggen

Växer tillsammans

I fallet City Gross där kunden har valt hjälp med hyreshanteringen innebär det att Riksbyggen kommer att säkerställa att kunden betalar sina fakturor i rätt tid, men man kommer också att hjälpa till att förhandla nya hyror och avtal.

– Dessutom kommer vi att hantera City Gross egna hyresgäster, avisera deras hyror och se till att de blir betalda, säger Anders Tenggren.

Vad är det då som gör Riksbyggen till en så populär förvaltare? Enligt Anders Tenggren är en stor fördel den nationella täckningen, att Riksbyggen finns på plats med lokal service från nordligaste till sydligaste Sverige.

– Då får vår kund en aktör som kan sköta alla deras handelsplatser, vilket förenklar deras arbete. Sen arbetar vi med hållbarhet ur både socialt och miljömässigt perspektiv, och har stor erfarenhet när det gäller automatisering och energieffektivisering. Man kan växa tillsammans med oss, både geografiskt och med tjänsterna.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?