Stockholmsbörsen: Flera lyft under sur handelsdag

Stockholmsbörsens händelserika onsdag innehöll flera glädjeskutt, bland annat för kundtjänstbolaget Transcom och klädkedjan RNB. Men den allmänna stämningen var smådeppig efter Riksbankens räntebesked.

Stockholmsbörsen utvecklades på onsdagen något svagare än de ledande europeiska börserna. Storbolagsindexet OMXS30 sjönk med 0,7 procent och det bredare OMXSPI backade med 0,5 procent.

Londonbörsens FTSE100-index hade en svag nedgång på 0,1 procent medan DAX-index i Frankfurt höll sig kring nollan.

Riksbanken gav på morgonen räntebeskedet som analytikerna förväntat sig. Reporäntan hålls oförändrad på -0,5 procent och köpen av statsobligationer utökas med 30 miljarder kronor. Mindre väntat var däremot att direktionen splittrades mitt itu. Tre vice riksbankschefer reserverade sig mot beslutet att förlänga obligationsköpen och förespråkade en tuffare linje.

Alla fyra storbanker tappade under onsdagen. SEB backade med 0,7 procent och Swedbank med 0,8 procent medan Nordea och Handelsbanken sjönk med 0,5 respektive 1,2 procent.

Vinnare på storbolagslistan var verkstadsbolaget Alfa Laval med en uppgång på 2,6 procent. Pareto höjde sin rekommendation för bolaget från sälj till behåll. Under eftermiddagen kom uppgifter om att Alfa Laval är en av flera budgivare på fukthanteringsbolaget Munters, enligt flera källor till Reuters.

Storägaren Altor har lagt ett bud på kundtjänstbolaget Transcom på 87,50 kronor per aktie, vilket ger en budpremie på strax under 36 procent. Transcom-aktien rusade med lika många procent, upp till budnivån.

Den svagaste utvecklingen bland storbolagen hade Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik, som tappade 3,9 procent. Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation för bolaget till neutral från köp. 

Spelbolaget Betsson backade med 2,2 procent, industrikoncernen ABB med 1,6 procent och läkemedelsbolaget Astra Zeneca med 1,7 procent. Klädjätten H&M:s aktie sjönk med 1,5 procent.

På Small Cap hade klädkedjan RNB en lysande dag. Aktien rusade med 45 procent efter att bolaget presenterat en mycket stark rapport och höjt förväntningarna för 2016-2017 från en "tydlig" till en "markant" förbättring av resultatet.

"Med ett ökat resultat, en ökad försäljning samt förstärkta bruttomarginaler är Brothers en lysande stjärna med starkt momentum", skriver vd Magnus Håkansson om Brothers, ett av de tre koncepten i koncernen.

Även klädkedjan Kappahl rapporterade och presenterade ett resultat som var 10 procent bättre än förväntat. Aktien steg med 3,5 procent.

Bioteknikbolaget Bioinvent meddelade att man ingått ett forskningssamarbete med läkemedelsjätten Pfizer. Bioinvents aktie skuttade uppåt med 31,5 procent. Om samarbetet leder till en färdig produkt kan Bioinvent se fram emot betalningar upp till 500 miljoner dollar, motsvarande 4,7 miljarder kronor, samt royalties på de potentiella produkterna.

Forskningsbolaget Hansa Medical presenterade både bra och dåliga nyheter. Bolaget avbryter en fas 2-studie inom förvärvad TTP medan en annan studie inom transplantation har gett goda resultat. Aktien tappade 2,4 procent.


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?