Annons

Stockholmsbörsen firade kvinnodagen

Stockholmsbörsen var en av 60 börser världen över som firade internationella kvinnodagen i Nasdaqs regi på torsdagen.

FESTLIGT. Lauri Rosendahl, vd Stockholmsbörsen, Margi Mataj, UN Global Compact, Helena Waker, vd Trade Partners Sweden, Ulrika Johansson, Women in ETF:s, Helena Wedin, ansvarig för börshandlade fonder på Nasdaq.
FESTLIGT. Lauri Rosendahl, vd Stockholmsbörsen, Margi Mataj, UN Global Compact, Helena Waker, vd Trade Partners Sweden, Ulrika Johansson, Women in ETF:s, Helena Wedin, ansvarig för börshandlade fonder på Nasdaq.Foto:Jesper Frisk

Det bjöds på bubbel och snittar när Stockholmsbörsen firade den internationella kvinnodagen med en särskild stängningsceremoni på torsdagen.

Nasdaqs började redan på onsdagskvällen svensk tid i samband med börsstängningen i New York.

Därefter har det rullat vidare med särskilda stängningsceremonier på över 60 börser världen över som direktsänds via Nasdaq-skrapan vid Times Square i centrala New York.

”Vi har ett viktigt tema här i dag och det är jämställdhet, i synnerhet jämställdhet för kvinnor i ledande ställning i näringslivet”, säger Lauri Rosendahl, nordisk Nasdaqchef, till Di.

För första gången är samtliga sju av Nasdaqs börser i Norden och Baltikum med på firandet. Lauri Rosendahl poängterar att den nordiska självbilden kring jämställdhet inte alltid speglar verkligheten.

”När man tittar på statistiken ser man att vi har ett jättejobb att göra”, säger han.

På styrelsenivå har siffrorna bättras, men enligt den senaste statistiken är bara drygt 6 procent av vd:arna på Stockholmsbörsen kvinnor.

Han säger att jämställdhetsarbetet också handlar om att skapa värde för ägarna.

Hur jobbar Nasdaq, som sitter som spindeln i nätet av finansmarknaden, med jämställdhetsfrågor?
”Vi måste vara en del av debatten. Naturligtvis måste vi också föregå med gott exempel”, säger Lauri Rosendahl och nämner att Nasdaq under torsdagen skrivit under ett FN-program med syfte att öka jämställdheten.

Nasdaq har sedan 2016 också en kvinnlig vd i Adena Friedman som själv ringde i börsklockan i New York på onsdagen.

”Det var väl på tiden att en amerikansk börs fick det också”, säger Lauri Rosendahl.

Arbetet går framåt enligt Marji Mataj, som förutom att företräda FN:s Global Compact som arbetar för att främja hållbarhet i näringslivet också är policyansvarig på den internationella handelskammaren i Stockholm.

Men det går för långsamt. Enligt en rapport från World Economic Forum skulle det ta världen ytterligare ett sekel att nå jämställdhet med dagens takt.

”Det är en oacceptabel siffra. Det betyder att ingen av oss kommer att få uppleva det”, säger Marji Matag.

Att få in fler kvinnor på ledande positioner skulle också fungera som en katalysator enligt kvällens huvudtalare Helena Waker, vd på Trade Partners Sweden. Hon jämför med modebranschen, där andelen kvinnliga vd:ar är dubbelt så hög som i näringslivet i stort.

”Det är för att vi är fler kvinnor i den branschen och då är det lättare att ta sig in”, säger hon.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera