1515

Stockholmsbörsen: Fingerprints utförslöpa fortsätter

Stockholmsbörsen handlades på lätt plus vid lunchtid på tisdagen. Storbolagsindexet OMXS30 var vid 13:05 upp 0,2 procent till 1.568 och omsättningen uppgick till knappt 5,1 miljarder kronor. Autoliv stärktes omkring 2 procent medan Essity tappade 1,3 procent. I övriga Norden var det blandade rörelser med starkast utveckling i Helsingfors. 

På nyhetsfronten syntes att orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika preliminärt uppgick till 35.600 enheter i maj, 110 procent högre än maj 2017 samt 2,5 procent upp från april. Volvo-konkurrenten Navistar vittnade om samma utveckling i samband med sin rapport för det andra kvartalet. Volvo stärktes drygt 1 procent.  

 Handelsbanken Capital Markets ser fortsatt uppsida i tobaksjätten Swedish Match och höjer rekommendationen till köp från tidigare öka. Riktkursen justeras till 540 från 420 kronor. Aktien handlades upp 1,2 procent till drygt 423 kronor, omkring 100 kronor dyrare jämfört med vid årsskiftet.   

Clas Ohlson lyfte rejält och var upp nära 7 procent, efter att ha fått en höjd rekommendation av ABG Sundal Collier till köp från tidigare behåll. 

För SSAB var utvecklingen dyster, ned knappt 2 procent till 47 kronor i spåren av en rekommendationssänkning från behåll till sälj signerad Nordea. Riktkursen är 34 kronor. 

Fingerprint följde upp måndagens tapp om drygt 3 procent med att sjunka ytterligare 2,0 procent. Analyshuset Redeye har sänkt sitt bedömda värde för bolaget till 5 kronor, från tidigare 6 kronor, i ett så kallat basscenario.

Bolaget NCAB, som säljer så kallade mönsterkort för kretskortproduktion, debuterade på börsen under tisdagen. Bolaget värderades före kapitaltillskottet till 1,3 miljarder kronor och teckningskursen har varit 75 kronor. Aktien handlades till 76:70 kronor efter några timmars handel.

Oljebolaget Shamaran köper ytterligare 15 procent av Atrush-fältet för 60 miljoner dollar, motsvarande cirka 525 miljoner kronor. Efter förvärvet kommer Shamarans andel i Atrush att ha ökat till 35,1 procent. Shamaran har också fått en höjd rekommendation, till köp från behåll, av Pareto. Aktien avancerade hela 17,5 procent.

Bioteknikbolaget Saniona steg 1,3 procent efter beskedet att studier genomförts med Tesomet, mot ätstörningar, som visat att det tolereras väl och kan doseras säkert i senare kliniska fas 2- och 3-studier.

Medicinteknikbolaget Sedana tar in cirka 112 miljoner kronor i en riktad nyemission som bolaget flaggade för efter börsstängning på måndagen. Bolaget emitterar drygt 1,7 miljoner aktier och teckningskursen hamnade på 65 kronor, motsvarande en rabatt på 3,0 procent från måndagens stängningskurs. Sedana lyfte knappt 20 procent till 80 kronor.


Innehåll från ENFOAnnons

Därför hamnar beteenderisker i fokus efter pandemin

Under mars månad 2020 förändrades världen nästintill över en natt. Pandemin massförflyttade människor från deras arbetsplatser och säkra nät till köksbordet, med rejält ökade säkerhetsrisker som följd. Detta har ökat kraven på medarbetarnas säkerhetsmedvetenhet, såväl som på säkra accesstjänster. Men hur gör man för att hänga med på tåget?

Säkerhet, som alltid har varit en angelägen fråga, har sedermera blivit en topprioritet i fråga om IT-investeringar. En säker arbetsplats handlar dock inte uteslutande om teknik. 

– Digitalisering är en förändringsresa som kräver kontinuerlig utveckling och lärande. Det första steget handlar emellertid om människan snarare än tekniken. Det nya normala kräver ett helt annat beteende och en personlig säkerhetsmedvetenhet, på en djupare nivå än tidigare, konstaterar Sarvi Glemfors, ansvarig för affärsenheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på  Enfo.

Läs om Enfos tjänster inom cybersäkerhet  

Enfo har lång erfarenhet inom framtagande av såväl strategier och arkitektur, som planering baserad på de krav som ligger till grund för den digitala förändringsresan. Enfos tjänster inom området User Engagement fokuserar specifikt på slutanvändarens beteende och hantering av data, där kärnan är en säker och trygg digital transformationsresa med användarens behov i fokus. Sarvi betonar dock att en och samma strategi inte är applicerbar hos alla företag.

– Det är viktigt att utgå från sin egen verksamhet och kartlägga var man befinner sig i sin utveckling nu, kontra innan pandemin. Vari ligger förändringsbehovet och vad behöver man göra för att verkligen förändra sina medarbetares beteenden i grunden?

Gör inte allting själv

För att nå svaren på dessa frågor krävs en hel del research och långt ifrån alltid besitter man rätt kompetens in-house. Det är därför viktigt att inte sträva efter att göra allting själv. Då behov uppstår bör man istället anlita experter som kan rita de stora dragen på en övergripande nivå och lägga grunden för eventuella förändringar. 

– Användaren behöver alltid vara i fokus. Vilka ska använda de lösningar eller den teknik som ska implementeras? Hur beter de sig och hur tänker de kring säkerhet? Finns det några beteenderisker?

Läs mer om Enfos identitetslösningar  

Dataklassificering är en grundsten

Vikten av säkra lösningar och dito teknik kan emellertid inte underskattas. Ökande mobilitet medför många komplexa utmaningar. Patrik Duckert, ansvarig för området Digital Identity, betonar därför vikten av att skapa trygg och säker åtkomst till data, för att säkerställa att rätt person når rätt information. Liksom Sarvi konstaterar han att en teknisk lösning inte passar alla – eller gör allt. 

– Att klassificera och skatta sina data är därför en absolut grundsten i säkerhetsarbetet och för att åstadkomma en datadriven transformation. Vet man vilka data som behöver skyddas och hur, är det betydligt lättare att bygga tekniska lösningar som lägger på ett lock av ID-skydd eller åtkomstskydd. Samspelet mellan agil teknik och medvetna medarbetare är därmed en förutsättning för en lyckad verksamhetsdigitalisering, avslutar han.

Läs mer om Enfos Modern Workplace  

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?