1515
Annons

Stockholmsbörsen: Fingerprint stiger på stämning

Stockholmsbörsen öppnade trevande efter nedgångar i Asien på handelsoro för att sedan inta en mer stabil trend med positiva förtecken under onsdagsförmiddagen. Det var uppgångar på bred front bland OMXS30-bolagen men där bankerna gick mot strömmen liksom på ledande börser i Europa. 

Vid 11.30-tiden hade OMXS30 stigit med 0,4 procent till nivån 1.626. Aktier till ett värde av 3,8 miljarder kronor hade då omsatts. 

För OMXS30-bolagen sågs störst uppgång för Skanska, en klättring på 2,2 procent. Även industri och råvaror var upp där SKF steg med 1,4 procent och SSAB var upp 1,3 procent. Banker hade det motigt och noterade mestadels nedgångar. SHB sjönk mest bland bankerna med 0,8 procent. 

I London sågs råvarubolagen stiga efter uppgångar för både olja och basmetaller. FTSE-100 var dock ned med 0,1 procent. I Frankfurt steg DAX 30 med 0,2 procent.  

Bland övriga storbolag i Stockholm steg Hexpol med 5,2 procent. Polymerbolaget har köpt ett amerikanskt bolag för 49 miljoner dollar med 46 miljoner dollar i årlig omsättning. 

Fingerprint Cards sågs stiga med 3,3 procent. Bolaget har anmält konkurrenten Goodix för patentintrång i Kina och uppger att de söker kompensation för skadeeffekter.

Bettingbolaget Betsson sjönk med 1,6 procent. Det har framkommit att tre av bolagets internetdomäner har svartlistats i Slovakien. 

Utanför Stockholmsbörsen placerade sig THQ Nordic, listat på First North, bland vinnarna. Aktien steg med drygt 9 procent. Handelsbanken har tagit upp bevakning med köp och bedömer i sin analys att bolaget skulle kunna nå en försäljning om 6 miljarder kronor och ett rörelseresultat (ebitda) på 2,1 miljarder 2020. Förväntningarna enligt Bloomberg News ligger på 1,9 miljarder 2020. 

Eyetrackingbolaget Smart Eye fanns även bland vinnarna. Aktien steg med drygt 7 procent utan några nyheter på First North. 

Forskningsbolaget Klaria har handelsstoppats. Bolaget har därefter meddelat att det fått ett EU-bidrag på 21 miljoner kronor. Det är Horizon 2020-programmet inom EU som har fattat beslut om bidrag till Klaria för stöd av utveckling och marknadspreparationer runt KL-00119 projektet. 

Under eftermiddagen väntas statistik då Fed publicerar sin regionala konjunkturrapport Beige Book som utgör underlag inför nästa policymöte 26 september då Fed väntas höja räntan igen.

Under kvällen vid 19-tiden håller teknikbolaget Apple sitt årliga event där ett antal nya mobiltelefoner väntas visas upp. 

Innehåll från Örebro KommunAnnons

Unik energilösning sänker driftkostnader

För att minska fastigheters beroende av köpt el, har Örebro kommun med samarbetspartners tagit fram ett smart energisystem som verkställs i den nya smarta stadsdelen Tamarinden. Genom att flytta systemgränsen från fastighet till hel stadsdel bidrar man till sänkt effektbehov, lägre driftkostnader och minskad klimatpåverkan.

Energisystemet i Tamarinden kommer bidra till ett halverat effektbehov och minska energibehovet med minst 30 procent, samt bidra till att avlasta elnätet. Tamarinden må vara först ut att testa detta, men förhoppningarna är att det ska ge ringar på vattnet och spridas till andra stadsdelar, nationellt såväl som internationellt.

– Vi tror inte att man kan stirra sig blind på en metod när det kommer till att lösa energikrisen. Däremot har vi kommit på ett effektivt sätt att fånga och använda de lokala energiresurserna så att de bidrar till minskat energibehov, effektuttag och därmed även lägre driftkostnader, säger Jenny Källmén, projektledare för Tamarinden i Örebro.

Hur det går till i praktiken

Varje byggnad i Tamarinden kommer anslutas till ett lokalt energinät och uppföras med solceller samt batterier i kombination med en styrenhet som kopplas till en lokal systemoperatör. Samma principer med lagring och delning kommer tillämpas på värmesidan.

– Energilösningen ger bland annat möjlighet till delning av energi mellan fastigheterna på en lokal marknad, lastbalansering, grön elproduktion och ökad resiliens, säger Jenny Källmén.

Minskar säkerhetsrisker och påskyndar omställningen

Tamarinden kan även komma att fungera som en buffert för att förebygga strömavbrott såväl som andra säkerhetsrisker.

-Vid situationer då det är fullt på nätet och viktigt att exempelvis sjukhus får tillgång till el, kommer Tamarinden avlasta huvudnätet genom att erbjuda sig att kopplas bort under en period. Stadsdelen blir då självförsörjande på el genom den el som området producerar och har lagrat i såväl batterier som fordon, säger Jenny Källmén.

Enligt henne är Tamarinden ett exempel på hur man genom smartare planering och byggnation kan påskynda omställningen till ett fossilfritt energisystem.

– Teknikutvecklingen går snabbt och lösningarna finns redan på plats för att förverkliga Tamarindens energisystem. Innan årsskiftet stod lagen i vägen, men nu kan enskilda fastighetsägare koppla ihop sig och dela el lokalt – en viktig milstolpe i projektet, säger Jenny Källmén.

Läs mer om Tamarinden här

Leder vägen mot klimartsmart samhälle

Tamarindens ambitioner faller väl in med Örebros övergripande vision om att vara en klimatpositiv kommun år 2050. 

– Örebromodellen – som innebär att all planering av byggande på kommunal mark sker under kontroll av kommunen – möjliggör för olika aktörer att tillsammans ta viktiga kliv i riktning mot att minska energiförbrukningen, säger Erik Blohm, Stadsbyggnadschef för Örebro kommun.

Byggandet av Tamarinden sker i samråd med forskningsinstitutet RISE och KTH, som bedriver projektet ”Systemförändring med lokalt delad energi”. Genom att följa utvecklingen i projektet kommer man kunna utvärdera det och bidra till skalbarhet både i Sverige och Europa.

– I höst drar två av områdets fem byggprojekt igång och om allt går som det ska kommer hela området stå klart 2026–2027, säger Erik Blohm.

Ta reda på vilka möjligheter som Örebro kan erbjuda för dig och ditt företag här 

Fakta: 

Tamarinden kommer bestå av 800 bostäder, samt övriga verksamheter såsom förskola och företagslokaler. Tamarinden verkställs i samarbete med byggaktörerna Serneke (CapMan), ÖrebroBostäder, Magnolia, Friendly Building och Tornet. Allt sker i tät dialog med E.ON. Läs mer om pågående byggprojekt här. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Örebro Kommun och ej en artikel av Dagens industri

Börje Ekholm till attack mot media efter rapportering om Ryssland: ”Missledande artiklar”

Ericssons vd Börje Ekholm håller fast vid att bolaget inte har fört aktiemarknad och allmänhet bakom ljuset kring sina affärer i Ryssland.

I stället kallar han rapporteringen för ”ett antal missledande artiklar”.

Foto:Martina Huber

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera