1515

Stockholmsbörsen: Fingerprint stiger på stämning

Stockholmsbörsen öppnade trevande efter nedgångar i Asien på handelsoro för att sedan inta en mer stabil trend med positiva förtecken under onsdagsförmiddagen. Det var uppgångar på bred front bland OMXS30-bolagen men där bankerna gick mot strömmen liksom på ledande börser i Europa. 

Vid 11.30-tiden hade OMXS30 stigit med 0,4 procent till nivån 1.626. Aktier till ett värde av 3,8 miljarder kronor hade då omsatts. 

För OMXS30-bolagen sågs störst uppgång för Skanska, en klättring på 2,2 procent. Även industri och råvaror var upp där SKF steg med 1,4 procent och SSAB var upp 1,3 procent. Banker hade det motigt och noterade mestadels nedgångar. SHB sjönk mest bland bankerna med 0,8 procent. 

I London sågs råvarubolagen stiga efter uppgångar för både olja och basmetaller. FTSE-100 var dock ned med 0,1 procent. I Frankfurt steg DAX 30 med 0,2 procent.  

Bland övriga storbolag i Stockholm steg Hexpol med 5,2 procent. Polymerbolaget har köpt ett amerikanskt bolag för 49 miljoner dollar med 46 miljoner dollar i årlig omsättning. 

Fingerprint Cards sågs stiga med 3,3 procent. Bolaget har anmält konkurrenten Goodix för patentintrång i Kina och uppger att de söker kompensation för skadeeffekter.

Bettingbolaget Betsson sjönk med 1,6 procent. Det har framkommit att tre av bolagets internetdomäner har svartlistats i Slovakien. 

Utanför Stockholmsbörsen placerade sig THQ Nordic, listat på First North, bland vinnarna. Aktien steg med drygt 9 procent. Handelsbanken har tagit upp bevakning med köp och bedömer i sin analys att bolaget skulle kunna nå en försäljning om 6 miljarder kronor och ett rörelseresultat (ebitda) på 2,1 miljarder 2020. Förväntningarna enligt Bloomberg News ligger på 1,9 miljarder 2020. 

Eyetrackingbolaget Smart Eye fanns även bland vinnarna. Aktien steg med drygt 7 procent utan några nyheter på First North. 

Forskningsbolaget Klaria har handelsstoppats. Bolaget har därefter meddelat att det fått ett EU-bidrag på 21 miljoner kronor. Det är Horizon 2020-programmet inom EU som har fattat beslut om bidrag till Klaria för stöd av utveckling och marknadspreparationer runt KL-00119 projektet. 

Under eftermiddagen väntas statistik då Fed publicerar sin regionala konjunkturrapport Beige Book som utgör underlag inför nästa policymöte 26 september då Fed väntas höja räntan igen.

Under kvällen vid 19-tiden håller teknikbolaget Apple sitt årliga event där ett antal nya mobiltelefoner väntas visas upp. 


Innehåll från AccountorAnnons

Automatisering frigör tid, höjer kvaliteten och skapar kundvärde

Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor
Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor

Redovisningsbranschen består av tusentals små företag och några större aktörer, varav Accountor är en. Deras fokus de senaste åren har varit att investera i att digitalisera verksamheten för att leda branschen i rätt riktning samt skapa en jämn och hög kvalitet för sina kunder.
– Jobbar man med redovisning och lön kan det bara bli rätt eller fel. Och det måste vara konstant rätt, säger Magnus Högvall, vd Accountor.

Inne på Accountors kontor får man leta länge och väl för att hitta några pärmar. Digitaliseringsresan har pågått i ett par år och övergått till att successivt bli en naturlig del av verksamheten.

– Våra systemleverantörer och våra kunder blir mer och mer digitala och som tjänsteleverantör är det viktigt att vi responderar på den förändringsprocessen. Vi måste jobba digitalt och hjälpa till att driva utvecklingen, säger Magnus.

– För oss innebär digitaliseringen också en kulturförändring i företaget, vi jobbar tillsammans på ett helt annat sätt än tidigare; robotiseringen och digitaliseringen har resulterat i helt nya arbetsformer. Historiskt har man som konsult ofta suttit ensam och haft hela ansvaret på sina axlar, men med det nya arbetssättet blir man en del av ett team som tillsammans stöttar varandra och delar både framgångar och utmaningar, säger Cecilia Drugge, Head of process improvement.

Accountor har en global koncern i ryggen, och en stor bredd bland sina nästan 300 konsulter. En del av arbetet går ut på att stötta kunden i att använda dagens digitala teknik för sin redovisning, lönehantering och HR.

– Vi vill att det ska vara enkelt att driva företag i Sverige. Bokföring och löner blir hack i skivan för många bolag idag, då kan det vara en stor hjälp att ha en kunnig och pålitlig byrå bakom sig, säger Magnus.

Digitaliseringen – en win-win

Att digitalisera och automatisera vissa processer minskar risken för att det blir fel och skapar därmed en förutsägbarhet, vilket i sin tur blir en stor trygghet för kunden. När enkla – men tidskrävande – arbetsuppgifter automatiseras kan konsulterna dessutom fokusera på att stötta kunden och skapa det värde som kunden efterfrågar.

– Det är en modell som är mycket mer uthållig, trygg och framför allt innebär den en stabil leverans och mindre personberoende, säger Magnus.

– Vi kommer nog aldrig nå vägs ände med den digitala utvecklingen och automatiseringen men vi har kommit en bra bit på väg. Genom att skapa tydliga processer och strukturerade arbetssätt kan vi omfördela tiden och låta de monotona uppgifterna robotiseras. På så vis frigör vi mer tid att göra de roliga arbetsuppgifterna – de som skapar kundvärde. Det är en win-win-situation, avslutar Cecilia.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?