Stockholmsbörsen: Fingerprint rusade i topp

Stockholmsbörsen slutade på plus och i täten befann sig biometribolaget Fingerprint Cards som steg med hela 6,6 procent.

Det blev en lugn start på handelsdagen då Stockholmsbörsen öppnade kring nollan. Men index klättrade upp under dagen och både Stockholmsbörsens breda index OMXSPI och OMXS30 slutade på plus 0,4 procent.

Bland storbolagen gick biometribolaget Fingerprint Cards starkt och aktien steg med 6,6 procent. Uppgången var säkerligen välkommen för bolagets aktieägare då aktien backat med 22,3 procent sedan årsskiftet.

Även el- och installationsbolaget Bravida klättrade. Bolaget fick en rekommendation i måndagens Di.

”De får väldigt bra draghjälp av byggmarknaden men de släpar efter med nio månader ungefär, och byggmarknaden har gått riktigt starkt i Sverige”, säger Di:s analytiker Magnus Dagel.

Aktien steg med 1,4 procent.

Stålbolaget SSAB fortsätter sin uppgång. Det senaste året har B-aktien stigit med 79,5 procent och på måndagen fortsatte resan då aktien klättrade 2,5 procent. SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall talade väl om aktien i Di:s Börsmorgon.

”En av de absolut mest spännande aktierna just nu är SSAB”, säger Esbjörn Lundevall.

Han pekar på stärkta ståltullar i Europa, förbättrad konjunktur och balansräkningen har stärkts i och med nyemission. B-aktien är också rabatterad jämfört med A-aktien då likviditeten i de båda är likvärdig.

Volvo befinner sig på tioårshögsta och aktien steg med 2,4 procent på måndagen. Di rapporterade på måndagen att Christer Gardells aktivistfond Cevian köpt på sig mer A-aktier. UBS skickade också ut en köprekommendation för aktien.

För bostadsutvecklingsbolaget Bonava gick det sämre och aktien sjönk med 1,9 procent.

Bilsäkerhetsbolaget Autoliv steg med 1,6 procent. På måndagen stod det klart att amerikanska processorjätten Intel köper Mobileye, ett israeliskt bolag som tillverkar kameror och bildhanteringssystem för självkörande bilar och en konkurrent till Autoliv, för 14,7 miljarder dollar.

Autoliv sysslar delvis med samma sak inom sitt affärsområde aktiv säkerhet och om den verksamheten skulle värderas till samma multiplar som Mobileye skulle det innebära en signifikant uppgång för aktien.

Ute i Europa klättrade tyska DAX-index med 0,2 procent medan Londonbörsens FTSE100 steg med knappt 0,5 procent. Vid Stockholmsbörsens stängning handlades Brentoljan kring 51,43 dollar per fat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?