1515

Stockholmsbörsen: Fingerprint fortsätter rasa

Stockholmsbörsen inledde onsdagen något lägre. De större Europabörserna stod för små oregelbundna rörelser i öppningshandeln. Getinge föll rejält på sälj-råd.

Vid 9.30-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 tappat 0,3 procent till 1.548. Omsättningen nådde då 1 miljard kronor på Stockholmsbörsen. 

Allas blickar riktas annars mot den nye Fed-chefen Jerome Powell som väntas höja styrräntan på onsdagskvällen. Dock är frågan huruvida den amerikanska centralbanken lutar åt tre eller fyra räntehöjningar totalt sett i år.

Lägren för tre respektive fyra höjningar är i stort jämna och för 2019 ligger snittprognosen på två höjningar.

Getinge föll över 6 procent efter att Nordea bytt fot helt från köp till sälj i sin aktierekommendation.   

Fingerprints aktie fortsatte ned runt 8 procent efter tisdagens handelsstopp då aktien tappade 7 procent. Biometribolaget uppgavs i samtal med analytiker ha påpekat att konsensusförväntningarna låg för högt, särskilt för första kvartalet 2018, vittnade Pareto om i en analys. Fingerprint själva menade dock att det inte yppat någon kurspåverkande information och att det har regelbundna kontakter med analytiker.

Vinterturismbolaget Skistar redovisade högre intäkter och förbättrat resultat för sitt traditionellt lukrativa andra kvartal (december-februari). Aktien var upp närmare 2 procent. 

Xspray klättrade 2 procent till knappt 69 kronor efter att Redeye bedömt en rimlig värdering på 120 kronor per aktie.         

Hansa Medical steg också 2 procent efter att fått studieresultat gällande redan kända resultat publicerade i en ansedd amerikansk tidskrift.   

Gränges, som har kapitalmarknadsdag på onsdagen, var upp kring 1 procent. Bolaget pratade om en bra start på året och stark efterfrågan på samtliga marknader.

För norskt vidkommande steg Telenor 1,3 procent efter att ha sålt sina tillgångar i Central- och Östeuropa för 2,8 miljarder euro. Styrelsen i Telenor föreslår en extra utdelning om 4:40 norska kronor per aktie.

Norwegians riktade emission på 1,3 miljarder norska kronor skedde till en rabatt på närmare 10 procent jämfört med tisdagens stängningskurs. Norwegian-aktien nöjde sig dock med ett tapp på knappt 3 procent.  

 

På makrofronten väntas främst:

* Storbritannien: arbetslöshet januari kl 10.30

* USA: försäljning befintliga bostäder februari kl 15.00

* USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 15.30

* Fed: räntebesked kl 19.00


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?