ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: Fingerprint fortsätter falla

Stockholmsbörsen har fallit tillbaka under nollstrecket med småspararfavoriten Fingerprint Cards på botten. Oljebolagen ångar däremot på efter helgens avtal om minskad oljeproduktion.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index tappar 0,4 procent medan storbolagsindexet OMXS30 backar 0,1 procent.

Oljepriset fortsätter uppåt efter en rejäl skjuts efter att de oljeproducerande länderna inom och utanför Opec på lördagen kom överens om ett avtal för att minska produktionen och komma tillrätta med överutbudet av olja. Det är första gången sedan 2001 som ett avtal av den här typen nås och det har fått oljepriset att rusa.

Ett fat nordsjöolja, Brent, handlas nu till ett spotpris på nära 57 dollar medan ett fat nordamerikanska olja, WTI, handlas till ett spotpris på nära 54 dollar per fat. Sedan årsskiftet utgör det en prisökning med omkring 50 procent för Brentoljan medan WTI-oljan har sett en prisökning på cirka 45 procent under samma period.

Oljebolagen har fortsatt luft under vingarna och Lundin Petroleum klättrar 2,4 procent. Branschkollegorna Blackpearl Resources och Africa Oil är upp 4,8 respektive 4,4 procent medan Enquest rusar 10,8 procent. Samtidigt är Tethys Oil upp 4,9 procent.

Bland råvarubolagen är rörelserna mindre och mer blandade. Gruvbolaget Boliden är upp 0,6 procent medan Lundin Mining är ned 0,1 procent. Ståljätten SSAB går dock bäst bland storbolagen och klättrar 4,6 procent.

Mot strömmen går även vitvarujätten Electrolux som klättrar 3 procent efter flera höjda rekommendationer. Även verkstadsbolaget Alfa Laval är upp 1,3 procent.

På botten finns biometribolaget Fingerprint Cards, som tappar 4,1 procent, och nu verkar några av de mest hängivna aktieägarna i bolaget överväga att sälja sina innehav, enligt nyhetsbyrån Direkt.

Även byggbolaget NCC tappar 3,3 procent efter en sänkt rekommendation av HSBC som nu rekommenderar behåll istället för köp för aktien.

Bland förlorarna finns även flera fastighetsbolag. Balder och Fabege tappar 2,9 respektive 2,2 procent medan Klövern och Wallenstam backar 2,4 respektive 2,1 procent. Även Wihlborgs och Castellum faller 2,1 respektive 1,8 procent.

Bland de mindre bolagen har jordbruksbolaget Trigon Agri, som just har genomfört en konvertering av ett obligationslån till aktier, fått flera nya storägare. En av dem är Sparinvest som nu har drygt 121 miljoner aktier i bolaget och 17,2 procent av rösterna. Aktien rusar 30 procent. Även kuvert- och specialförpackningsföretaget Bong klättrar 9,3 procent.

Spelbolaget Cherry är upp 5,2 procent efter att ha köpt resten av Comeon och redovisat en prognos för nästa år.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies