1515
Annons

Stockholmsbörsen: Fingerprint Cards klättrar

Stockholmsbörsen inleder tisdagen strax över nollstrecket med småspararfavoriten Fingerprint Cards i topp. På botten finns råvarurelaterade bolag och klädjätten H&M som har fått en sänkt rekommendation av Credit Suisse.

Det breda OMXSPI-indexet inleder med att stiga 0,2 procent. Även storbolagsindexet OMXS30 är upp 0,2 procent.

Bland vinnarna finns småspararfavoriten Fingerprint Cards som klättrar 6,3 procent på nyheten att touchsensorn FPC1025 finns med i Samsungs nya Notebook 9 PC-linje. Det är första gången en Fingerprintsensor tar plats i en Samsungprodukt.

Även säkerhetsbolaget Securitas och specialistläkemedelsebolaget Sobi klättrar 2,3 respektive 1 procent.

Bussbolaget Nobina redovisar ett resultat före skatt på 131 Mkr för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2016/2017, vilket kan jämföras med väntade 129 Mkr, enligt SME Direkt. Bolaget meddelar också att styrelsen har utsett Magnus Rosén till ny vd. Han arbetar i dag som senior rådgivare inom investmentbolaget Nordstjernan och tillträder det nya uppdraget den 1 juni 2017.

De positiva kvartalssiffrorna och vd-nyheten får Nobina att klättra 0,9 procent.

Även hemmafixarkedjan Clas Ohlson har utsett ny vd. Lotta Lyrå tillträder uppdraget den 16 juni 2017 och kommer närmast från posten som utvecklings- och expansionschef på Ikeagruppen där hon även ingår i koncernledningen. Aktien är upp 1,4 procent.

I andra änden av spektret finns gruvbolaget Lundin Mining och branschkollegan Boliden som tappar 2,2 respektive 1,6 procent. Även Ericsson tappar 1,2 procent till 55,55 kronor. Nordea sänker sin rekommendation för telekombolaget till sälj från behåll. Riktkursen höjs dock till 50 kronor från tidigare 48 kronor.

Klädjätten H&M tappar 1 procent efter en sänkt rekommendation av Credit Suisse som inte ser några snabba lösningar på de problem som bolaget dras med, enligt en ny analys.

Verkstadsföretaget Haldex vinstvarnar för helåret på grund av höga kostnader förknippade med de många buden på bolaget under hösten. Även affärsläget i Nordamerika har försvagats under 2016. De ökade kostnaderna för kvartalet uppskattas, valutaomräknat, uppgå till drygt 70 Mkr och kommer att belasta resultatet för 2016 som extraordinära kostnader.

”Osäkerhet inför den framtida ägarsituationen har medfört ökade kostnader för att vinna affärer, bibehålla goda kundrelationer och bistå i konkurrensutredningen”, skriver Haldex i ett pressmeddelande. Haldex backar 0,2 procent till 117 kronor. Tyska konkurrenten Knorr-Bremse har tidigare under hösten lagt ett bud på bolaget där acceptperioden sträcker sig fram till och med 28 februari. Budet är på 125 kronor per aktie.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

”Digital teknik tar elaffären till en helt ny nivå”

Ingen stor omställning sker friktionsfritt – inte heller energiomställningen. Det märks inte minst under senaste två åren men allt från historiskt låga elpriser till historiskt höga elpriser. När spelplanen görs om ändras förutsättningarna för både elproducenter och elkonsumenter och det är extra viktigt att ha koll på sina elinköp så att pris och leverans stämmer.

– De kommande åren kommer att bli tuffa för de som inte har god styrning, kontroll och uppföljning av elinköpet, säger Magnus Kjellin, vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Ta kontroll över din elaffär

Vi befinner oss i ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på såväl konsulter, riskhantering och inköp och där de som är mest noggranna och pålästa kommer att klara sig bäst. Det spår Magnus Kjellin och betonar att produktion och konsumtion kommer att gå i otakt under omställningen beroende på allt från politiska beslut, tillståndsprocesser, tillgång till resurser för projektering och byggande, byggande av ny elintensiv industri, vätgasfabriker och elproduktion i form av vindkraft och solkraft.

– En sådan genomgripande förändring som vi står inför i energisystemet kan sakna motsvarighet, säger han.

Samtidigt är upphandling och avtalsuppföljning av elavtal ofta ett eftersatt område. Det handlar inte om kompetensbrist, för den är hög, utan om bristande system- och processtöd. Bristande transparens och reglering har gjort att elinköparen sitter rejält i baksätet samtidigt som elleverantören har full kontroll och insyn.

– Elmarknaden påminner om situationen på aktie-, valuta- och räntemarknaden för kanske 20-30 år sedan efter avreglering, men före finanskriser och myndigheters skärpta regler och tillsyn, säger Magnus Kjellin.

”Stort behov av ökad tillsyn och reglering”

Som kund ska man själv kunna analysera sin egen data för att fatta rätt beslut, och som man sedan kan följa upp. En annan utmaning är att snabbt kunna möta ett förändrat behov, hantera klimatavtryck och rapporteringskrav samt löpande åtgärda avvikelser kring inköp.

– De flesta stora och professionella elleverantörerna har samma goda förutsättningar att vara en bra leverantör. Det avgörande är hur man som köpare utformar avtalen. Oftast lönar det sig bäst att teckna avtal med flera leverantörer, ungefär som många större företag arbetar med fler än en bank.

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären.

– Mindre andel baskraft, större andel väderberoende kraft samt elproducentmarknadens successiva utveckling av försäljnings- och prissättningsstrategier kommer att innebära en betydligt mer volatil elmarknad.  Det kommer i sin tur göra uppföljning och kontroll av prissättning mer komplext. Det finns ett stort behov av ökad tillsyn och reglering, säger han.

Många saknar processer för systematisk kontroll och uppföljning

De flesta organisationer, både offentliga och privata aktörer har mycket väl utvecklade upphandlingsprocesser. Samtidigt saknar många organisationer processer för systematisk kontroll och uppföljning av sina avtal under själva avtalstiden.

– Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grundbulten för Energy Sourcing Technology. Hos oss finns både erfarenheten och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Resultatet är besparingar för ditt företag, miljön och samhället.

Så även om elmarknaden just nu kan uppfattas som ett skakigt börsrally från 80-talet har digitaliseringen banat väg för verktyg som kan jämna ut skillnaderna.

– Vi vänder oss till alla bolag som vill ha en transparent affär, ordning och reda utan att för den skull göra avkall på professionell riskhantering och flexibla strategiska lösningar, säger Magnus Kjellin.

Strategi, inköp och kontroll – så får ni digitalt stöd i elaffären 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?