Stockholmsbörsen: Fingerprint Cards klättrar

Stockholmsbörsen inleder tisdagen strax över nollstrecket med småspararfavoriten Fingerprint Cards i topp. På botten finns råvarurelaterade bolag och klädjätten H&M som har fått en sänkt rekommendation av Credit Suisse.

Det breda OMXSPI-indexet inleder med att stiga 0,2 procent. Även storbolagsindexet OMXS30 är upp 0,2 procent.

Bland vinnarna finns småspararfavoriten Fingerprint Cards som klättrar 6,3 procent på nyheten att touchsensorn FPC1025 finns med i Samsungs nya Notebook 9 PC-linje. Det är första gången en Fingerprintsensor tar plats i en Samsungprodukt.

Även säkerhetsbolaget Securitas och specialistläkemedelsebolaget Sobi klättrar 2,3 respektive 1 procent.

Bussbolaget Nobina redovisar ett resultat före skatt på 131 Mkr för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2016/2017, vilket kan jämföras med väntade 129 Mkr, enligt SME Direkt. Bolaget meddelar också att styrelsen har utsett Magnus Rosén till ny vd. Han arbetar i dag som senior rådgivare inom investmentbolaget Nordstjernan och tillträder det nya uppdraget den 1 juni 2017.

De positiva kvartalssiffrorna och vd-nyheten får Nobina att klättra 0,9 procent.

Även hemmafixarkedjan Clas Ohlson har utsett ny vd. Lotta Lyrå tillträder uppdraget den 16 juni 2017 och kommer närmast från posten som utvecklings- och expansionschef på Ikeagruppen där hon även ingår i koncernledningen. Aktien är upp 1,4 procent.

I andra änden av spektret finns gruvbolaget Lundin Mining och branschkollegan Boliden som tappar 2,2 respektive 1,6 procent. Även Ericsson tappar 1,2 procent till 55,55 kronor. Nordea sänker sin rekommendation för telekombolaget till sälj från behåll. Riktkursen höjs dock till 50 kronor från tidigare 48 kronor.

Klädjätten H&M tappar 1 procent efter en sänkt rekommendation av Credit Suisse som inte ser några snabba lösningar på de problem som bolaget dras med, enligt en ny analys.

Verkstadsföretaget Haldex vinstvarnar för helåret på grund av höga kostnader förknippade med de många buden på bolaget under hösten. Även affärsläget i Nordamerika har försvagats under 2016. De ökade kostnaderna för kvartalet uppskattas, valutaomräknat, uppgå till drygt 70 Mkr och kommer att belasta resultatet för 2016 som extraordinära kostnader.

”Osäkerhet inför den framtida ägarsituationen har medfört ökade kostnader för att vinna affärer, bibehålla goda kundrelationer och bistå i konkurrensutredningen”, skriver Haldex i ett pressmeddelande. Haldex backar 0,2 procent till 117 kronor. Tyska konkurrenten Knorr-Bremse har tidigare under hösten lagt ett bud på bolaget där acceptperioden sträcker sig fram till och med 28 februari. Budet är på 125 kronor per aktie.


Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?