Annons

Stockholmsbörsen: Fingerprint bland storbolagens förlorare

Stockholmsbörsen backade något när veckans handel drog i gång. Securitas var en vinnare efter helgens tidigarelagda rapport och Tietos bud fick Avega att rusa. Inwido pressades däremot efter sin rapport och Fingerprint fanns på förlorarlistan bland storbolagen.

Vid 11-tiden hade OMXS30 gått ned knappt 0,2 procent till nivån 1.665. Aktier för omkring 4,4 miljarder hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Index tyngdes av Fingerprint Cards FING B -2,48% Dagens utveckling och Telia, där den sistnämnda handlas exklusive halvårsutdelningen på 1 krona.

Securitas SECU B +1,48% Dagens utveckling gick bäst bland storbolagen med en uppgång på 3,5 procent. Även SSAB och Boliden gick starkt och visade uppgångar på 2,3 procent respektive 1,6 procent.

Delårsrapporten från Securitas var i linje med förväntningarna efter att säkerhetsbolaget levererat på den svagare sidan de föregående kvartalen. Europadelen, som återhämtar sig gradvis enligt plan, visade en organisk försäljningstillväxt över förväntan och den stigande löneinflationen väntas kunna hanteras.

"Vi bedömer att vi har samma förutsättningar som vi brukar ha att kunna kompensera för högre löner", säger vd Alf Göransson till Nyhetsbyrån Direkt.

Inwido INWI -1,66% Dagens utveckling backade 8,5 procent. Det operationella ebita-resultat blev 12 procent sämre än analytikernas prognos, sedan produktionsstörningar tyngt det tredje kvartalet. Ett nytt sparprogram, som ska sänka kostnaderna med 100 miljoner kronor, ska sjösättas senare i år.

Fastighetsbolaget Corem Propertys handlades upp 7,8 procent efter sin rapport och branschkollegan Wihlborgs steg 0,5 procent efter sin.

Avega Group rusade 17,3 procent till 39:40 kronor efter att Tieto lagt ett rekommenderat bud på 40 kronor per aktie.

Bland biometriaktierna fortsatte Precise Biometrics PREC +0,58% Dagens utveckling upp 23 procent, efter att under fredagen ha klättrat 41 procent. Fingerprint Cards backade däremot 3,6 procent, och handlades till tvåårslägsta 20:98 kronor.

Fredagens rapportvinnare Volvo och Ericsson ERIC B -0,05% Dagens utveckling gick åt olika håll. Ericsson backade med 1,1 procent medan Volvo steg marginella 0,2 procent. Ericsson har nedgraderats till sälj (behåll) hos SEB med riktkursen 45 kronor och samtidigt har flera analyshus höjt sina riktkurser för Volvo.

Nedgången i Betsson, efter fredagens rapport, fortsatte med 3,8 procent på måndagen.

På måndagens vinnarlista återfanns också Elanders, som steg 7,3 procent till 95:25 kronor. Aktien är köpvärd med hög risk, enligt Dagens Industri som tror att aktien inom ett år bör nå 120 kronor.

Millicom gick upp 0,9 procent. Nordea Fonder tror att aktien kan stiga med 40-50 procent och hänvisar till att förväntningarna på bolaget är körda i botten, enligt DI.

Teknikbolaget Plejd stärktes 7,8 procent och förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs steg 0,9 procent, efter att aktierna fått köprekommendationer av Börsveckan.

First North-listade Simris Alg handlades ned 4 procent efter att ha senarelagt försäljningsstarten av Simris Algs omega-3 från odlade alger.

Fastighetsbolaget Logistri gjorde handelsdebut på Aktietorget på måndagen. Aktien handlades till 102 kronor, upp från teckningskursen 100 kronor.

Innehåll från WorkivaAnnons

Kravfloden öppnar nya möjligheter: ”Det du kan spåra kan du lita på”

Charles Calovich är Solutions Manager på Workiva.
Charles Calovich är Solutions Manager på Workiva.

De nya kraven på finansiell rapportering innebär mer arbete. Men det har också en tydlig uppsida. Tillförlitlig data förenklar riskhanteringen och beslutsfattandet – och riktar strålkastarljuset på nya affärsmöjligheter.

Registrera dig till webbinarserien ”Wake up with Workiva” och ta reda på hur du kan minimera risk och få bättre kontroll på din data 

Kraven på företagens rapportering har ökat rejält de senaste decennierna. Likaså förväntningarna från investerare, långivare och sparare. EU:s nya direktiv om integrerad rapportering av finansiell och hållbarhetsrelaterad information höjer dessutom ribban ytterligare ett snäpp. 

Många företag behöver se över sina processer för att samla in, samarbeta kring och verifiera den data som krävs. Och sedan se till att informationen är användbar och intressant för olika målgrupper. Men det gäller att se ljuset i tunneln, menar Charles Calovich, som är Solutions Manager på Workiva.

– Nya direktiv och regler är en fantastiskt möjlighet att identifiera områden och åtgärder som kan lyfta företaget ytterligare och samtidigt minska riskerna. Systematisk och integrerad rapportering har ett affärsvärde, om den når rätt individer i rätt tid, säger han.

Underskattar företagen den utmaning som ligger i integrerad rapportering?

– Rapportering av finansiell och hållbarhetsrelaterad information är fortfarande en väldigt manuell process som kräver input från ett mycket stort antal individer inom och utanför företaget. Alla har inte tillgång till samma verktyg och rapporterna blir ofta inte klara förrän precis innan de ska presenteras.

Kraven ökar

När EU:s ny redovisningsdirektiv CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) ska omsättas i praktiken ökar kraven på informationsinsamling väsentligt. 

Från och med nästa år ska drygt tusen kvantitativa och kvalitativa datapunkter inom 82 områden som har betydelse för ett företags hållbarhet samlas in. Allt ska taggas elektroniskt, rapporteras enligt en gemensam standard och granskas av en oberoende revisor.

– En av de viktigaste konsekvenserna av CSRD är att fler medarbetare blir involverade i rapportprocessen och därmed får bättre förståelse och en djupare insikt i hur företaget mår. 

Bättre insikter minskar riskerna och underlättar strategiska beslut, menar Charlie Calovich:

– Rapportdata är ett sätt att stämma av att företaget fungerar som det är tänkt och är på rätt väg. 

En strukturerad process för insamling och delning av bidrar dessutom till bättre riskhantering:

– Tidigare kunde den som formellt skrev under företagets ekonomiska rapportering inte alltid vara säker på var informationen kom ifrån och hur den tagits fram. Det kan man med Workiva, som medger maximal spårbarhet för alla datapunkter. Det du kan spåra kan du också lita på. 

Kvalitetssäkrad och konsistent

Även externa revisorer och andra intressenter har behov att spåra data för att kunna verifiera den. Workiva ger fortlöpande tillgång till finansiella och hållbarhetsrelaterade data som är kvalitetssäkrade och konsistenta.

Workivas plattform används av 76 procent av Fortune 500-bolagen, som är en lista över USA:s största företag. Att korrekt efterleva nya regelverk ser Charles Calovich som en hygienfaktor.

– Det viktiga är att förstå hur data kan användas för att utveckla och driva affären framåt, genom att se förbättringsmöjligheter, identifiera gap och bli effektivare, snarare än att  bara titta i backspegeln.

Nytt ljus på medarbetarna

För medarbetarna på finansavdelningen, särskilt de som jobbar med riskhantering och intern kontroll, kan nya processer och plattformar ge möjlighet att kliva fram i strålkastarljuset, påpekar Charlie Calovich:

– Alla vet att de finns, men de får inte mycket uppmärksamhet idag. De har så mycket kunskap och en helhetssyn på hur företaget fungerar som de sällan får dela med sig av. De sitter med Excel-ark och bockar av checklistor, men får nu en fantastisk möjlighet att omdefiniera sin yrkesroll till att bli mer framåtblickande och affärsdrivande, och hjälpa kollegorna bli mer framåtblickande och strategiska. 

Vill du veta mer om hållbarhetsrapportering? Registrera dig till vår kommande webbinarieserie med start 14 februari. Läs mer här 

 

 

Mer från Workiva

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Workiva och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera