Stockholmsbörsen: Festen fortsatte

Stockholmsbörsen förlängde under måndagen den börsfest som har präglat inledningen av året. Flera vinnare fanns i fastighetssektorn. Klädjätten H&M vände åtminstone tillfälligt upp efter fem dagars kurspress, samtidigt som färska rekommendationer för andra företag rörde om på marknaden.

Vid stängning var OMXS30 upp 0,5 procent till 1.619, med aktier för 16,8 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

H&M HM B -1,33% Dagens utveckling slutade bara 0,1 procent upp efter en försvagning under eftermiddagen. I klädsektorn noterades att det icke börsnoterade svenska klädföretaget Boomerang gick i konkurs och att klädförsäljningen i Tyskland, som är en viktig marknad för H&M, sjönk 10 procent under årets första vecka.

Aktier i fastighetssektorn gick bra i Sverige och Europa i samband med en europeisk räntenedgång. Fabege klättrade 2,1 procent. Flera bostadsutvecklare gick samtidigt starkt med stöd av uppgifter i DN om en bra inledande visningshelg på året.

Verkstadsbolagen Atlas Copco och Sandvik steg 1,4-1,8 procent. DNB har höjt sin rekommendation på Sandvik till köp.

SAS SAS +0,36% Dagens utveckling lyfte 6 procent efter en köprekommendation i Dagens Industri. Tieto klättrade 7 procent sedan UBS höjt sin rekommendation för it-konsulten till köp.

Bland de relativt få storbolag inom OMXS30 som gick svagt återfanns Fingerprint Cards som sjönk 4,3 procent efter fredagens starka uppgång. Vitvarubolaget Electrolux tappade 0,8 procent.

Starbreeze steg 11 procent utan några egentliga nyheter. Spelbolaget hade dock ett kursmässigt tufft fjolår.

Dosplaneringsföretaget Raysearch, som i höstas vinstvarnade för det nu rapporterade tredje kvartalet, backade ytterligare 8 procent på måndagen i efterdyningarna av att den belgiska samarbetspartnern IBA vinstvarnade i fredags.

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs har drabbats av massavedsbrist till följd av den milda vintern och befarar att det första kvartalet kommer att påverkas negativt med 80-100 miljoner kronor. Aktien tappade initialt, men återhämtade sig och slutade 0,1 procent upp.

Nordea adderade Hoist Finance till sin svenska modellportfölj samtidigt som nischbanken Nordax fick lämna densamma. Hoist steg 3,3 procent medan Nordax föll 4,2 procent.

Nordsjöoljan handlades upp marginellt till 67:65 dollar fatet. Bland oljeaktierna var Enquest upp 6,6 procent, medan Lundin Petroleum och Africa Oil steg 2-3 procent vardera.

I biotekniksektorn steg både Medivir runt 7 procent och Diamyd 2 procent efter positiva nyheter kring studieresultat.

Scandic Hotel sjönk 4,3 procent efter sänkt rekommendation från Morgan Stanley.

ABG:s riktkurshöjning av Dustin från 75 till 90 kronor medförde en 4 procent dyrare Dustin-aktie som bytte ägare vid 82 kronor.

Gruvbolaget Endomines, som fokuserar på guld, producerade 398 kilogram av den ädla metallen under förra året. Det var i den övre delen av bolagets mål på 350-400 kilogram. Aktien steg 0,3 procent.

Cell Impact har fått en kinesisk order värd 0,2 miljoner kronor som enligt bolaget är en viktig indikator på konkurrenskraftig teknologi. Aktien steg 13 procent.

Upp var det även för båtmotorbolaget Cimco, vars aktie ökade 6,6 procent efter att bolaget identifierat vad som orsakade värmeproblem i den problemdrabbade 200-hästarsversionen av deras utombordare, och har en plan på plats. Dessutom ser det enligt pressmeddelandet om detta ljust ut för den mindre 150-hästarsversionen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växlar upp inför lansering i USA – tillsätter ny vd

AroCells vd Anders Hultman.
AroCells vd Anders Hultman.

Diagnostikbolaget AroCells blodtest ger värdefull information för behandling, prognos och uppföljning av cancerpatienter. Nu lägger företaget in en extra växel för att nå ett centralt mål – en lansering på den amerikanska marknaden. ”Vi befinner oss i en viktig fas”, säger Anders Hultman, nytillträdd vd. 

Den 11 januari i år tillträdde Anders Hultman, tidigare ekonomichef, som ny vd för det Uppsalabaserade diagnostikbolaget AroCell. De senaste två åren har Anders arbetat nära bolagets tidigare vd, Michael Brobjer, och är väl insatt i verksamheten. Nu ser han fram emot att leda AroCell till nästa nivå och stärka kommersialiseringen av deras blodtest TK 210 ELISA:

– Michael och jag har jobbat mycket nära varandra och jag är väl insatt och redo att ta bolaget till nästa nivå. Det ska bli fantastiskt roligt att driva bolaget framåt tillsammans med våra kompetenta kollegor, i enlighet med vår affärs- och marknadsstrategi, säger Anders Hultman. 

– Jag kommer att fortsätta arbeta i bolaget fram till sista april, med fullt fokus på vår lansering på den amerikanska marknaden. Därefter kommer jag att finnas tillgänglig som konsult. Det gör att förutsättningarna för en smidig, sömlös övergång till en ny vd är mycket bra, tillägger Michael Brobjer. 

Tidigt terapisvar för bröstcancer

AroCells teknologi används i det CE-märkta testet TK 210 ELISA som mäter koncentrationen av biomarkören TK1 i blodet. Bolagets har primärt fokuserat på tidigt terapisvar för bröstcancer vilket innebär att patienten – 48 timmar efter den andra cellgiftsbehandlingen – får veta om behandlingen har effekt eller inte. 

– Är behandlingen inte effektiv kan man snabbt avbryta den och patienten får då möjlighet att byta behandling. Det innebär ett minskat lidande för patienten samt att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger Michael Brobjer. 

Läs mer om AroCell TK 210 ELISA 

Enkelt och användarvänligt blodtest

En serieproduktion av ELISA-testet finns på plats, redo för klinisk användning i Europa, och bolaget har haft ett antal leveranser sedan start. Parallellt arbetar AroCell med att visa kliniska nyttan av att mäta TK1 inom andra cancerformer, bland annat vid behandling mot prostatacancer. 

–  Det som gör oss unika på marknaden är att vi tillhandahåller en produkt som genom ett enkelt blodprov kan följa cancerns utveckling – detta till skillnad mot biopsi eller mer invasiva ingrepp. Testet kräver ingen ytterligare utrustning och vi arbetar aktivt med att göra vår produkt så användarvänlig som möjligt, säger Anders Hultman. 

Introduktion på den amerikansk marknaden

Ett avgörande steg för AroCell under 2021 är introduktionen på den amerikanska marknaden. De finns i dag på den amerikanska marknaden för ”Research Use Only”, men går deras 510(k)-ansökan igenom får de även möjlighet att sälja sin produkt mot den kliniska marknaden. Det är en viktig milstolpe för bolaget, då det också öppnar dörrar för kommersialisering i andra delar av världen.

– Arbetet för att förbereda oss för en lansering på den amerikanska marknaden pågår för fullt. Med vd-bytet kommer Michaels resurser blir än mer tillgängliga för detta. Nu kan vi verkligen accelerera och kraftsamla i våra marknadsförberedelser, avslutar Anders Hultman.

Om AroCell

AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet

AroCell TK 210 ELISA är CE-märkt och kan användas för att erhålla tidigt terapisvar vid behandling av bröstcancer. Det ger värdefull information som kan hjälpa kliniker att optimera behandlingsstrategier och prognostisera risken för återkommande tumörsjukdom vid monitorering och uppföljning av patienten. Läs mer här!

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?