Annons

Stockholmsbörsen: Fastigheter upp och banker ner

Uppgången på Stockholmsbörsen håller i sig över lunch. Flera fastighetsbolag klättrar medan storbankerna fortsätter gå svagt.

Efter en seg start under morgonen håller uppgången på Stockholmsbörsen i sig. Strax innan klockan 12:30 på torsdagen är breda OMXSPI upp 0,5 procent medan OMXS30 klättrar 0,4 procent.

Kylskåpsbolaget Dometic klättrar 3 procent efter att Di:s Anders Hägerstrand rapporterat att de tunga aktörerna på börsen väntar på att huvudägaren EQT ska sälja det resterande innehavet på 27 procent i bolaget. Han pekar ut Industrivärden som en tänkbar köpkandidat.

Klädjätten H&M stiger 2,5 procent och placerar sig därmed i toppen av OMNXS30. Det kommer efter att siffror under onsdagen visat att klädhandeln i Tyskland steg 12 procent förra veckan. Under gårdagen klättrade också konkurrenten GAP 2 procent i USA.

Flera fastighetsbolag avancerar. Hotellbolaget Pandox klättrar 3,2 procent medan Fabege och Bonava är upp 2 procent vardera. Wihlborgs klättrar 1,6 procent.

Victoria Park är upp 4,7 procent efter att storägaren Greg Dingizian tankat 35.000 aktier i bolaget under de senaste dagarna. Aktien harvade runt nollan innan beskedet. Även Klövern får fart efter att Ruter Arnhult köpt ytterligare 2,3 miljoner aktier i fastighetsbolaget under onsdagen. Aktien klättrar nu 0,9 procent men var på väg upp redan innan beskedet.

Kökstillverkaren Nobia, telekomjätten Ericsson och gräsklippstillverkaren Husqvarna är upp 1,7 procent vardera medan teleoperatören Millicom stiger 1,8 procent.

Pumptillverkaren Nibe har vänt morgonens nedgång till plus 0,5 procent efter att investerarna fått tid att smälta kvartalsrapporten, som kom in något under analytikernas förväntningar.

Biometribolaget Fingerprint Cards tar jumboplatsen i OMXS30 med en nedgång på 1 procent. Byggbolaget Peab sjunker desto mer, 1,6 procent, efter att färska siffror från euroområdet visat att produktiviteten i byggsektorn sjönk 0,9 procent i september jämfört med augusti.

Storbankerna går fortsatt svagt. Handelsbanken är ner 0,6 procent medan SEB sjunker med 0,5 procent. Nordea och Swedbank backar 0,3 respektive 0,2 procent. Banksektorn går svagt i hela Europa. Medan de flesta av delindexen i STOXX Europe 600 ligger på plus backar indexet för banker 0,6 procent.

I övrigt backar spelbolaget Net Ent och fettillverkaren Aarhus Karlshamn 0,9 procent vardera. Tryckerikoncernen Elanders är fortsatt ner 3,2 procent efter storägaren Carl Bennets försäljning av 4,7 miljoner aktier i bolaget.

Uppgången i gruvprospekteringsbolaget Ngex har lugnat ner sig något sedan morgonen men aktien är fortfarande upp 9 procent efter att Pareto Securities återupptagit bevakningen med en köprekommendation. Riktkursen är satt till drygt 17,4 kronor och aktien handlas nu strax över 9 kronor.

Mid cap-kollegan Nolato handlas ordentligt med en omsättning på 34 miljoner. Aktien klättrar 1,8 procent utan stöd av tydliga nyheter.

Bland småbolagen klättrar Sportamore hela 11,7 procent. Omsättningen är dock begränsad och bolaget har inte presenterat några nyheter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SkandiaAnnons

Så kan du visa att du bryr dig om dina kollegor

Cajsa Kaarme är hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.
Cajsa Kaarme är hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Forskningen är tydlig – vänlighet på jobbet gör att vi blir kreativa, ser fler möjligheter och att vi vågar testa på nya saker.

– Att ställa frågan till dina kollegor om hur de egentligen mår är det bästa du kan göra, säger Cajsa Kaarme, hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Mer om Skandias hälsoförsäkring 

Att omge sig med kollegor och chefer som faktiskt bryr sig på arbetsplatsen har många positiva effekter. 

– Vänlighet gör att vi vågar att testa nytt. På så sätt lär vi oss nya saker och bygger nya resurser, vilket gör att vi står bättre rustade. Vi har alltså mer motståndskraft nästa gång vi drabbas av livets hårda smällar. Om och när vi faller tar vi oss dessutom snabbare upp på benen igen. Studier visar att chefer som visar medkänsla ökar motståndskraften i sämre tider, säger Cajsa.

Finns det en risk att man engagerar sig för mycket, att kollegorna inte vill blanda in sina egna privatliv i arbetslivet? 

– Att fråga hur någon mår men samtidigt visa att man respekterar att kollegan inte behöver berätta allt om sin situation skapar ett förtroende och klimat där du kan hjälpa och stötta utan att någon känner sig utelämnad. 

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring i Skandia vända sig. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

– Om en medarbetare medger det så kan du som chef dessutom få stöd kring hur du kan stötta medarbetaren till en långsiktigt hållbar arbetssituation, säger Cajsa Kaarme.

Många är duktiga på att visa omtanke

– Ibland är folk för stressade för att själv kunna se vad de behöver hjälp med och då behöver man få hjälp med att prioritera eller tillfälligt ta bort arbetsuppgifter. Under perioder när en medarbetare mår dåligt går det inte att avkräva samma prestation som vanlig. Det kan såklart vara frustrerande för chefen. Om arbetsgivaren kan se det som en investering, det vill säga att ge medarbetaren lugn att göra de uppgifter hen klarar av just nu, får företaget tillbaka det långsiktigt. 

– Det bästa du kan göra om du är orolig för någon är att ställa frågan rakt ut: ”hur mår du, egentligen?”. Då visar du att du bryr dig.

Tre tips – Så kan du visa att du bryr dig om dina kollegor

1. Skapa en förtroendefull relation med dina kollegor och din chef som gör att ni vågar prata öppet om mående och hur arbetet går. Det gör det lättare för alla att fånga upp tidiga signaler på ohälsa. Det är viktigt med regelbundna avstämningsmöten mellan chef och medarbetare där det finns tid att diskutera både prestation och mående. 

2. Våga fråga dina kollegor ”hur mår du?” och ta dig tid att verkligen lyssna på vad hen har att säga. Håll tillbaka dina egna tankar och lyssna och spegla gärna: ”känner du dig pressad? Kan du berätta mer?”.

3. Se till att ni har tid att vara sociala med varandra, fika ihop eller gör något annat roligt som bygger relationen. Uppmuntra gärna till att våga fråga varandra hur arbetet går och hur du mår. Satsa på en företagskultur som präglas av snällhet, tillit och respekt för långsiktig hållbarhet och effektivitet.

Tips från Cajsa Kaarme

Så boostar du jobbhälsan – ta del av mer tips hos Skandia 

Hur är läget?... Egentligen.

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring i Skandia ringa. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center.

Du kan få hjälp och råd av bland annat av psykologer, ergonomer, fysioterapeuter om du exempelvis känner dig nedstämd, har värk, är stressad eller på annat sätt är i riskzonen för att bli sjukskriven. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?