Stockholmsbörsen: Fastigheter och olja pressar

Stockholmsbörsen rör sig runt nollan under onsdagseftermiddagen. Fastighetssektorn och oljebolagen tynger men på småbolagslistan rusar ett solenergibolag tvåsiffrigt.

Stockholmsbörsen har vänt tillbaka till nollan efter lunch. Strax efter klockan 13 håller sig OMXS30 precis på plus medan breda OMXSPI är ner 0,1 procent.

SSAB fortsätter gasa efter att nya siffror visat på ett ordentligt exporttapp för kinesiska stålproducenter. B-aktien upp 2,5 procent till knappt 30,4 kronor medan den OMXS30-listade A-aktien klättrat 1,5 procent till drygt 36,2 kronor.

Biometribolaget Fingerprint Cards fortsätter tisdagens rekyl med en uppgång på 2,2 procent på torsdagen. Aktien handlas runt 47,2 kronor och är alltså fortfarande ner närmare 25 procent för året.

I övrigt fortsätter nischbanken Resurs Bank den uppgång som pågått sedan måndagen, då Di:s Ulf Petersson pekade ut aktien som köpvärd i en analys där den motiverade aktiekursen sattes till 70 kronor. Resurs handlas nu runt 57,3 kronor, upp knappt 1,1 procent för dagen.

På small cap-listan rusar solenergibolaget Etrion, där familjen Lundin är största ägare, med 11,7 procent. Det har inte kommit några nyheter annat än att bolaget hållit en presentation på en obligationskonferens hos Pareto där Etrion bland annat poängterade att bolaget är fullt finansierat till och med 2018.

Fastighetssektorn har utökat morgonens nedgång. Balder och Bonava tävlar om jumboplatsen med nedgångar på 1,7 procent vardera. Atrium Ljungberg, Wihlborgs och Kungsleden backar mellan 1,2 och 1,3 procent.

Oljepriset är fortsatt under press på grund av oro inför data som det amerikanska energidepartementet presenterar på onsdagen. Om dagens siffror visar på en fortsatt lagerökning skulle det vara nionde veckan i rad.

Förra veckan steg de amerikanska producenternas lager av råolja med 11,6 miljoner fat, fem gånger så mycket som konsensusprognosen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det pressar givetvis oljebolagen på Stockholmsbörsen, där small cap-listade Blackpearl Resources leder nedgången med ett tapp på 2 procent medan Africa OIl, Tethys Oil och Enquest är ner mellan 0,9 och 1,4 procent procent vardera. Lundin Petroluem backar 0,8 procent och ligger därmed i bottenskiktet av OMXS30.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca tillhörde morgonens vinnare efter beröm från den brittiska banken Barclays men har vid lunch bytt spår och backar nu 0,4 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ObsteCareAnnons

Goda framtidsutsikter för innovativa ObsteCare

Carina Lindqvist, VD ObsteCare.
Carina Lindqvist, VD ObsteCare.Foto: Adrian Beck

Varje år förlöses ett stort antal barn med hjälp av akuta kejsarsnitt, och ännu fler kvinnor drabbas av plågsamma förlossningsskador. Många gånger helt i onödan. Det svenska life science-bolaget ObsteCare har utvecklat en innovativ och effektiv produkt som gör värksvaga förlossningar mindre riskfyllda. Det leder till högre patientsäkerhet och besparingar för vården. Vinsten för kvinnor och barn går inte att mäta i pengar.

ObsteCares ambition är att ta fram marknadsledande lösningar för förlossningsvården till gagn för både patienten och vårdgivaren. Bolagets produktkoncept bygger på banbrytande forskningsresultat vid Karolinska Institutet om hur laktat (mjölksyra) i fostervatten påverkar värkarbetet under en förlossning. 

Patenterad lösning

ObsteCares patenterade AFL®-metod är vetenskapligt dokumenterad och resultatet av mer än 20 års klinisk erfarenhet från praktiskt arbete inom förlossningsvården. Genom att mäta mjölksyra i fostervatten kan livmoderns status kontrolleras. Det ger förlossningspersonalen viktig information, vilket man inte tidigare haft, om vilken behandlingsväg som bör väljas för en så trygg förlossning som möjligt. Genom att t ex individanpassa användningen av värkstimulerande dropp kan man både minimera antalen onödiga kejsarsnitt och minska risken för postpartum-blödningar - och samtidigt bidra till en naturlig förlossning och bättre upplevelse för kvinnan. 

Läs mer om AFL-metoden här.

- Det föds 130 miljoner barn i världen varje år. En femtedel av dessa föds av en mamma som drabbas av värksvaghet. WHO har lyft problematiken kring överanvändning av värkstimulerande dropp och riskerna med kejsarsnitt, så vi ser många tecken på ett ökat behov av våra lösningar, säger ObsteCares VD Carina Lindqvist.

Stark expansionsfas

ObsteCare ligger i startgroparna för en internationell expansion och VD Carina Lindqvist ser ljust på framtiden. 

Ett nytt modernt instrument CE-märktes i december och har börjat levereras. Användarna ger instrumentet högsta betyg: enkelt att använda och ett värdefullt beslutsunderlag i realtid är några av omdömena. Distributionsnätverket har också utökats och förbättrats. I Norden är det marknadsledande Vingmed som ansvarar för försäljningen. Avtal har även tecknats med en marknadsledande aktör på Irland och förhandlingar pågår med aktörer i ytterligare ett antal länder. 

- Dessutom förbereder vi arbetet för en FDA-registrering av det nya instrumentet, fortsätter Carina Lindqvist. Det innebär att processen bör vara en bra bit på väg när den amerikanska marknad öppnar upp och det åter blir möjligt med kundbesök. 

Med stöd av innovativ forskning planerar ObsteCare fortsätta utveckla medicinska lösningar. Målsättningen är att förbättra förlossningsvården till förmån för mamman, barnet och förlossningsklinikerna och vårt fokus är fortsatt på en global marknadsexpansion. 

- Varje akut kejsarsnitt som kan undvikas skapar inte bara en säkrare förlossning för både mor och barn, något som inte kan mätas i pengar, utan även samhälls- och vårdekonomiska vinster, avslutar Carina Lindqvist.

Om ObsteCare

ObsteCare är ett life science-bolag som utvecklar innovativa lösningar för förlossningsvården. Lösningarna innefattar övervakning av förlossningar, mät- och analysutrustning, samt diverse tillhörande utbildningspaket. Produkterna säljs via ett distributörsnätverk. Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market. Läs mer om Obstecare här.

Mer från ObsteCare

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ObsteCare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?