Stockholmsbörsen: Ericsson vinnare under kylig dag

Stockholmsbörsen bjöd på ett småsurt börsklimat under fredagen och spenderade hela dagen under nollstrecket. Mot strömmen gick telekombolaget Ericsson som steg 1,2 procent.

Det blåste kyliga vindar på Stockholmsbörsen under veckans sista handelsdag och när fredagens handel summerades hade det breda OMXSPI-indexet backat med 0,2 procent medan OMXS30 föll 0,1 procent.

Bland storbolagen backade bostadsbyggaren Bonava med 2,1 procent följt av spelbolaget Netent och fastighetsbolaget Klövern som backade 2,0 respektive 1,6 procent.

På fredagen handlades kvartetten Tieto, Hufvudstaden, Electrolux och Castellum exklusive rätt till utdelning och backade följaktligen 1,9 till 5,2 procent.

I andra änden av spektret hittar vi Ericsson som steg 1,2 procent följt av kylskåpstillverkaren Dometic och industridistributören Ahlsell som lyfte 0,6 respektive 0,4 procent.

Vårdbolaget Capios blivande styrelseordförande Michael Wolf köpte på torsdagen 40.000 aktier i bolaget till kursen 46,34 kronor. Capio meddelade även på fredagsmorgonen att de förvärvar den tyska ögonkliniken Medizinisches Versorgungszentrum Universitätsallee för omkring 95 miljoner kronor. Aktien steg med 2,2 procent och stängde på kursen 47,20 kronor.

Det Aktietorget-listade ljudboksbolaget Storytel meddelade på fredagsmorgonen att de ska expandera till Ryssland, Spanien, Indien och Förenade Arabemiraten.

”Vi lanserar i dessa fyra länder mycket för att vi kommit i kontakt med duktiga entreprenörer som vill driva detta lokalt. På sikt kan ljudboken lyckas i stora delar av världen”, säger Johan Tellander, vd på Storytel, till Di Digital.

Storytel steg med 6,0 procent på fredagen och under de senaste tolv månaderna har aktien rusat med över 300 procent.

På fredagen var det även dags för bioteknikbolaget ISR att göra entré på First North. Bolaget har inte tagit in några pengar genom nyemission och hade följaktligen inte någon teckningskurs. ISR-aktien stängde på 10,75 kronor vilket ger bolaget ett börsvärde på knappt 200 Mkr.

Ute i Europa var de ledande aktiemarknaderna på ett blandat humör. Tyska DAX steg med 0,2 procent medan franska CAC 40 backade 0,2 procent och Londonbörsens FTSE 100 tappade 0,1 procent.

Vid den svenska handelsdagens slut hade priset på Brentoljan stigit med 0,4 procent till 50,65 kronor per fat. Samma uppgång såg WTI-oljan som handlades till 47,80 kronor per fat. 


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växlar upp inför lansering i USA – tillsätter ny vd

AroCells vd Anders Hultman.
AroCells vd Anders Hultman.

Diagnostikbolaget AroCells blodtest ger värdefull information för behandling, prognos och uppföljning av cancerpatienter. Nu lägger företaget in en extra växel för att nå ett centralt mål – en lansering på den amerikanska marknaden. ”Vi befinner oss i en viktig fas”, säger Anders Hultman, nytillträdd vd. 

Den 11 januari i år tillträdde Anders Hultman, tidigare ekonomichef, som ny vd för det Uppsalabaserade diagnostikbolaget AroCell. De senaste två åren har Anders arbetat nära bolagets tidigare vd, Michael Brobjer, och är väl insatt i verksamheten. Nu ser han fram emot att leda AroCell till nästa nivå och stärka kommersialiseringen av deras blodtest TK 210 ELISA:

– Michael och jag har jobbat mycket nära varandra och jag är väl insatt och redo att ta bolaget till nästa nivå. Det ska bli fantastiskt roligt att driva bolaget framåt tillsammans med våra kompetenta kollegor, i enlighet med vår affärs- och marknadsstrategi, säger Anders Hultman. 

– Jag kommer att fortsätta arbeta i bolaget fram till sista april, med fullt fokus på vår lansering på den amerikanska marknaden. Därefter kommer jag att finnas tillgänglig som konsult. Det gör att förutsättningarna för en smidig, sömlös övergång till en ny vd är mycket bra, tillägger Michael Brobjer. 

Tidigt terapisvar för bröstcancer

AroCells teknologi används i det CE-märkta testet TK 210 ELISA som mäter koncentrationen av biomarkören TK1 i blodet. Bolagets har primärt fokuserat på tidigt terapisvar för bröstcancer vilket innebär att patienten – 48 timmar efter den andra cellgiftsbehandlingen – får veta om behandlingen har effekt eller inte. 

– Är behandlingen inte effektiv kan man snabbt avbryta den och patienten får då möjlighet att byta behandling. Det innebär ett minskat lidande för patienten samt att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger Michael Brobjer. 

Läs mer om AroCell TK 210 ELISA 

Enkelt och användarvänligt blodtest

En serieproduktion av ELISA-testet finns på plats, redo för klinisk användning i Europa, och bolaget har haft ett antal leveranser sedan start. Parallellt arbetar AroCell med att visa kliniska nyttan av att mäta TK1 inom andra cancerformer, bland annat vid behandling mot prostatacancer. 

–  Det som gör oss unika på marknaden är att vi tillhandahåller en produkt som genom ett enkelt blodprov kan följa cancerns utveckling – detta till skillnad mot biopsi eller mer invasiva ingrepp. Testet kräver ingen ytterligare utrustning och vi arbetar aktivt med att göra vår produkt så användarvänlig som möjligt, säger Anders Hultman. 

Introduktion på den amerikansk marknaden

Ett avgörande steg för AroCell under 2021 är introduktionen på den amerikanska marknaden. De finns i dag på den amerikanska marknaden för ”Research Use Only”, men går deras 510(k)-ansökan igenom får de även möjlighet att sälja sin produkt mot den kliniska marknaden. Det är en viktig milstolpe för bolaget, då det också öppnar dörrar för kommersialisering i andra delar av världen.

– Arbetet för att förbereda oss för en lansering på den amerikanska marknaden pågår för fullt. Med vd-bytet kommer Michaels resurser blir än mer tillgängliga för detta. Nu kan vi verkligen accelerera och kraftsamla i våra marknadsförberedelser, avslutar Anders Hultman.

Om AroCell

AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet

AroCell TK 210 ELISA är CE-märkt och kan användas för att erhålla tidigt terapisvar vid behandling av bröstcancer. Det ger värdefull information som kan hjälpa kliniker att optimera behandlingsstrategier och prognostisera risken för återkommande tumörsjukdom vid monitorering och uppföljning av patienten. Läs mer här!

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?