1515

Stockholmsbörsen: Ericsson stiger efter Gardells storköp

Stockholmsbörsen höll sig på tisdagseftermiddagen kring oförändrat. Ericsson steg för andra dagen i rad, samtidigt som SAS lyfte på sin starka rapport. På de större Europabörserna var stämningen oregelbunden med lätt negativ riktning.  

Vid 14.20-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 tappat 0,1 procent till 1.586. Omsättningen uppgick till beskedliga 5,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handeln dämpas av allt att döma av den pågående sportlovsveckan i Stockholmsområdet.  

Ericsson ERIC B -3,73% Dagens utveckling var upp knappt 1 procent och steg därmed för andra dagen i rad i samband med den årliga mobilmässan i Barcelona. Cevian har köpt mer aktier och än en gång riktar Christer Gardell kritik mot telekombolagets struktur och tempot i den pågående omstruktureringen.

"Ericsson har i dag ett så brett och komplicerat bolag att i princip ingen person har tillräcklig förståelse för alla områden", sade han till Dagens Industri.

Flera mindre bolag har presenterat delårsrapporter i takt med att slutet på rapportsäsongen närmar sig.

Bland de större steg flygbolaget SAS med över 7 procent efter att ha redovisat ett resultat som var över marknadens förväntan enligt Inquiry Financial. Att SAS har säsongsanpassat sin produktion, det vill säga minskat antalet avgångar under de lågintensiva vintermånaderna, är huvudskälet till att kvartalsförlusten blev mindre än väntat, uppgav vd Rickard Gustafson för Nyhetsbyrån Direkt.

E-handelsbolaget Boozt redovisade ett växande nettoresultat efter en positiv skattepost och stigande försäljning. Marginalerna försämrades emellertid och Boozt-aktien backade nästan 8 procent.

Solenergibolaget Etrion stod för siffror som översteg bolagets guidning. Även produktionen uttryckt i megawattimmar överskred prognosintervallet. Aktien avancerade mer än 12 procent.

Auktionshuset Lauritz.com steg 5,9 procent efter att ha sålt sin fastighet på Rovsinggade i Köpenhamn för 35 miljoner danska kronor.

Fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, hade ett växande driftnetto i det fjärde kvartalet och föreslår en utdelning på 0:10 kronor per aktie. Aktien klättrade 5,4 procent.

Enea steg 4,3 procent efter att ha tecknat avtal om att förvärva Openwave Mobility som erbjuder lösningar för mobiloperatörer. Den sammanlagda köpeskillingen uppgår till runt 90 miljoner dollar, något som aviserades på måndagen och då initialt lyfte aktien kraftigt.

Lucara Diamond som var i fokus under måndagen efter bland annat vd-byte och då steg 15 procent sjönk tillbaka nästan 4 procent. Pareto Securities har sänkt sin riktkurs.

Addera Care backade över 4 procent efter att ha aviserat en företrädesemission.

Scandi Standard har fått sänkt rekommendation från DNB Markets till behåll. Aktien backade 0,5 procent.

Under tisdagen riktas i övrigt fokus mot den nya Fed-chefen Jerome Powell som ska tala i representanthuset.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?