1515
Annons

Stockholmsbörsen: Ericsson lyfter på stigande börs

Stockholmsbörsen inledde veckan i positiv anda med uppgångar överlag för storbolagen. Stigande amerikanska börser under fredagen gav stöd. Telekombolaget Ericsson steg på optimism kring 5G. Boliden klättrade med stöd av stigande metallpriser. 

Vid 13.30-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,7 procent till 1.588. Omsättningen nådde då 5,1 miljard kronor. 

Ericsson steg som mest nära 4 procent under förmiddagen efter positiva kommentarer kring nästa generations mobilnät, 5G på den årliga mobil-mässan i Barcelona. 2023 kommer det finnas en miljard 5G-abonnenter, tekniken kommer står för 20 procent av den globala datatrafiken som väntas öka med 40 procents tillväxt per år. Det sade vd Börje Ekholm vid en presskonferens i Barcelona. 

Aktien föll sedan och var vid lunchtid upp med 1,4 procent.  

Mest omsatta aktie var Volvo som på senare tid pressats av osäkerhet kring hur ett Geely-samarbete med Daimler påverkar Volvo. Under fredag kväll framkom att kinesiska Geely, som även är storägare i Volvo AB och Volvo Cars, investerat 10 procent i Daimler. Volvo-aktien var inledningsvis ned men återhämtade sig och var sedan oförändrad.  

SSAB steg med 1,4 procent på klargörande uppgifter kring tidigare utlovade importtullar från USA-presidenten Donald Trump. En importtull på 24 procent på stålimporter är det alternativ som Trump önskar.  

Diamantbolaget Lucara steg nära 4 procent på uppgifter om vd-byte. Tidigare vd William Lamb har avgått och efterträds av Eira Thomas, medgrundare av bolaget. Diamantbolaget har även köpt en handelsplattform.   

Gruvprospekteringsbolaget Lundin Gold har genomfört en riktad nyemission som inbringar bolaget 400 miljoner dollar. Guld-aktien var upp närmare 9 procent.

Sobi har utsett Henrik Stenqvist till ny finanschef. Han var tidigare finanschef på Meda. Sobi-aktien var upp 3,7 procent. 

IT-bolaget Enea utreder förvärv av ett bolag verksamt inom nätverkslösningar. Samtidigt övervägs möjligheten för en obligationsemission på 500 miljoner kronor. Enea-aktien klättrade runt drygt 5 procent. 

Dagens stora vinnare var industrigruppen Xano som fick en köprekommendation i Dagens Industri. Aktien steg med drygt 12 procent.

I övrigt inväntar marknaden in den nye amerikanska Fedchefen Jerome Powells anförande inför representanthusets finansutskott på tisdag. Marknaden lär vara observanta på tecken kring hur snabbt Powell vill strama åt penningpolitiken.


Erdogan i telefon med Andersson – fortsätter att ställa krav

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fortsätter att ställa krav för godkänna Sveriges ansökan om Natomedlemskap. Det beskedet gav han på lördagen i ett telefonsamtal med statsminister Magdalena Andersson.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolia uppmanade Erdogan Andersson att Sveriges ”politiska, ekonomiska och vapenstöd till terrororganisationer måste upphöra”, rapporterar AFP.

Turkiet hävdar att Sverige skyddar medlemmar av terrorstämplade kurdiska PKK och kräver att Sverige utvisar 30 personer. Flera analytiker tror dock att Turkiet också kan försöka pressa USA i flera frågor där länderna är oense.

Frågan anses vara avgörande för att Turkiet ska tillåta ett svenskt medlemskap i Nato.

USA meddelar samtidigt att Sveriges och Finlands Natomedlemskap inte är ett problem som USA har ansvar att lösa. Det säger det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price.

”Frågan om Turkiets inställning till Finlands och Sveriges Natoanslutning är inte en bilateral fråga mellan USA och Turkiet”, säger han i ett telefonintervju enligt nyhetsbyrån Reuters.

Price tillägger dock att Vita huset för samtal med den turkiska regeringen och att man från amerikanskt håll är övertygade om att konflikten kommer att lösas.

”Vi förblir övertygade om att Turkiets oro kommer att åtgärdas och att vi som allians kan nå konsensus kring Finlands och Sveriges anslutningsprocess.”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar att Sverige skyddar medlemmar av terrorstämplade kurdiska PKK och kräver att Sverige utvisar 30 personer. Men flera analytiker tror att Turkiet också kan försöka pressa USA i flera frågor där länderna är oense. Det handlar bland annat om USA:s stöd till den kurdiska YPG-milisen i Syrien, som har stridit mot terrorrörelsen IS, och om amerikanska sanktioner mot Turkiet efter att landet köpt ryskt luftvärn.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?