Stockholmsbörsen: Ericsson lyfte på ny analys

Stockholmsbörsen trotsade fallande olje- och basmetallpriser under torsdagen och stängde till slut på plus. Telekombolaget Ericsson tog täten bland storbolagen medan solenergibolaget Etrion lyste bland de lite mindre bolagen.

Torsdagen såg länge ut att bli en butter historia på Stockholmsbörsen, men efter att USA-börserna slog upp portarna repade aktiemarknaden nytt mod och när dagens handel summerades hade det breda OMXSPI-indexet stigit 0,2 procent medan OMXS30 var upp 0,3 procent.

Bland storbolagen gick Ericsson i bräschen för uppgången med ett lyft på 2,5 procent till 59,55 kronor. I en analys daterad den 8 mars höjer storbanken Goldman Sachs sin rekommendation för aktien till köp från tidigare sälj med riktkursen 69 kronor på tolv månaders sikt.

Spelbolagen Betsson och Net Ent var i fokus efter att ordförande respektive ledamoten Pontus Lindvall på grund av skilsmässa sålt aktier i bolagen för närmare 20 Mkr. Betsson steg 1,9 procent samtidigt som Net Ent tappade 0,3 procent.

"Mitt förtroende för de här bolagen är orubbat"', säger Pontus Lindvall till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea stöttade börsen genom att lyfta 1,6 procent, övriga storbanker höll sig till mer försiktiga 0,7-1,2 procent.

I andra änden av spektret hittar vi biometribolaget Fingerprint Cards som vände nedåt 4,4 procent efter två dagar med stigande kurs.

Oljepriset utvidgade onsdagens ras under torsdagen och vid Stockholmsbörsens stängning var spotpriset på både Brent- och WTI-oljan ner över 2 procent och handlades på den lägsta nivån sedan början av december.

Oljesektorn var även torsdagens stora förlorare på Stockholmsbörsen och Lundin Petroleum backade 2,5 procent medan Enquest rasade 12,4 procent. Tethys Oil, Africa Oil samt Black Pearl Resources backade i sin tur 2,9 till 7,6 procent.

Basmetallpriserna tyngdes av en starkare dollar vilket drog ned sektorn globalt. På Stockholmsbörsen backade gruvjätten Boliden med 4,1 procent medan Lundin Mining föll 3,8 procent. Stålbolaget SSAB:s A-aktie sjönk i sin tur med 2,5 procent.

Betydligt ljusare gick det för Etrion som följde upp onsdagens lyft på 6,8 procent med att stiga 8,7 procent på torsdagen. Etrions vd Marco Northland har under de senaste dagarna deltagit i en konferens arrangerad av Pareto samt webb-tv programmet Trading Direkt där han berättade om bolagets Japan-satsning.

Bostadsutvecklaren Oscar Properties har förvärvat en fastighet i Göteborg för 65 miljoner kronor där de planerar att bygga 100-150 bostäder. Aktien steg med 2,9 procent.

Det First North-listade nanosatellitbolaget GS Sweden tog en paus i den senaste tiden raketresa och rasade med 15 procent efter att ha stigit sju dagar på raken. På onsdagen steg aktien 20 procent och är fortfarande upp 85 procent sedan klockorna ringde in 2017.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?