1515

Stockholmsbörsen: Ericsson faller

Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel med stigande kurser, men vände snabbt ner under nollan igen. Telekomjätten Ericsson backar drygt 2 procent i spåren av att bolaget presenterat sin nya strategi och avsättningar.

Tisdagens inledande handel bjöd på ett småkyligt klimat på Stockholmsbörsen där både det breda OMXSPI-indexet och OMXS30 backar omkring 0,1 procent.  

Folkaktien Ericsson tappar omkring 2,5 procent i spåren av att bolaget på tisdagsmorgonen fyrat av en ordentlig nyhetskanonad med en ny strategi, ledningsförändringar samt nedskrivningar, omstruktureringar och avskrivningar som påverkar det första kvartalets resultat med 12-15 miljarder kronor.

Angående kundavsättningarna på 7-9 miljarder kronor säger vd Börje att det rör sig om isolerade händelser.

"Vi är fast beslutna att leverera längs våra åtaganden för dessa kontrakt. Det handlar om några mycket specifika kontrakt, ett fåtal jämfört med hela kontraktsportföljen, där vi behöver allokera mer resurser för att kunna leverera; därav avsättningarna. Det är isolerade incidenter, sådant som händer när man introducerar ny teknologi, och det är förstås olyckligt och sådant man ska försöka undvika", sade han på tisdagens telefonkonferens enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Andra förlorare på tisdagsmorgonen var nischbanken Collector som backar 1,5 procent och bostadsbyggaren Bonava som tappar 1,3 procent. Skogsbolaget Holmen handlas på tisdagen exklusive rätt till utdelningen på 12 kronor per aktie och backar följaktligen 4,7 procent.

I andra änden av spektret hittar vi gruvbolaget Lundin Mining som stiger 3,3 procent och biometribolaget Fingerprint Cards som är upp 1,4 procent. Mätteknikbolaget Hexagon är i sin tur upp 1,1 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?